Cultură

Festivalul Internațional Coral „Ion Vidu” începe cu „Ziua George Enescu”

Festivalul Internațional Coral „Ion Vidu” începe cu „Ziua George Enescu”

Cetateanul Lugoj

De mai bine de 45 de ani, personalitatea marelui compozitor şi dirijor Ion Vidu este omagiată, la Lugoj, cu prilejul festivalului coral care îi poartă numele. Cea de a XXII-a ediţie a Festivalului Coral Internaţional „Ion Vidu” se va desfășura în perioada 08 – 10 iulie, evenimentul fiind organizat de Casa de Cultură a Municipiului Lugoj, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Lugoj. Începând cu anul 1970, bienal, festivalul s-a bucurat de prezenţa a numeroase şi valoroase formații corale din Franţa, Italia, Germania, Grecia, Ungaria, Serbia, Japonia şi România. La ediţia din acest sunt invitate două coruri din străinătate, Corul ,,Philarmonia, din Xylokastro – Grecia și Corul Mixt ,,dr. Mihálka György” din Makó – Ungaria. Pe lângă acestea vor participa Corul Bărbătesc al Bisericii Baptiste ,,Harul” din Lugoj, Corul Mixt ,,Bunavestire” din Deva și gazda festivalului, Corul ,,Ion Vidu”.

Vineri, 8 iulie, în prima zi a festivalului, se va desfăşura ediţia a III-a a „Zilei George Enescu”: ,,Pe urmele lui Enescu. Lugoj – Caransebeș – Oravița”. Proiectul (conceput a avea caracter bienal) îşi propune refacerea traseului concertistic al lui George Enescu în Banat unde a concertat între anii 1912 și 1943: la Lugoj (10 concerte, între 1912 – primul concert în Banat – şi 1943). Sâmbătă, 9 iulie, protagoniștii proiectului vor poposi la Caransebeș, apoi la Oravița. La Lugoj manifestarea va cuprinde, de la ora 17.30, în Sala de Consiliu a Teatrului Municipal, colocviul, expoziția documentară și lansarea cărții ,,George Enescu. Consonanțe bănățene”, de Constantin T. Stan, la care vor fi prezenţi invitaţi de prestigiu din domeniul muzical (prof. univ. dr. Elena Chircev, prof. univ. dr. Dumitru Jompan, conf. univ. dr. Ioan Fernbach, lect. univ. dr. Simona Negru, lect. univ. dr. Silviana-Ana Cârdu, Monica Isăcescu, Simona Stoița și Simion Dănilă), moderatori fiind prof. dr. Mihaela Tomescu și prof. dr. Constantin-Tufan Stan. De la ora 19.00, pe scena Teatrului Municipal va fi prezentat un Concert Medalion “George Enescu”, la care vor participa solişti instrumentişti din București, Timişoara şi Lugoj.

Sâmbătă, 9 iulie, de la ora 19.00, pe scena Teatrului se va desfășura Gala de Concerte a corurilor invitate în festival. Invitați de onoare vor fi maestrul Voicu Enăchescu, președintele Asociației Naționale Corale din România și prof. Alina Pârvulescu, secretar general al aceleiași asociații.

Duminică, 10 iulie, de la ora 12.00, vor avea loc două concerte de muzică religioasă. Corul ,,Philarmonia” va cânta în Catedrala Ortodoxă ,,Învierea Domnului”, iar Corul Mixt ,,dr. Mihálka György” va susține un concert în Biserica Romano-Catolică.

Intrarea la toate evenimentele din cadrul festivalului va fi liberă.

afis ion vidu 2016

afis ion vidu 2016

 

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Cultură

Mai multe în Cultură

Şcoala de Muzică din Lugoj a primit o pianină nouă din partea Clubului Rotary

Gabriel Iosa18 ianuarie 2017

E ziua lui Eminescu. Ce a făcut poetul, la Lugoj, în urmă cu aproape 150 de ani

Cetateanul15 ianuarie 2017

Invitaţie la teatru. Actorii lugojeni încep anul cu „Hangiţa”

Daniel Groza11 ianuarie 2017

Ucrainienii şi sârbii din zona Lugojului sărbătoresc Crăciunul

Daniel Groza6 ianuarie 2017

Biserica și credincioșii, deranjați de spectacolul rock de Revelion:“Din biserică se auzeau grohăiturile unora care cântau la festival”

Daniel Groza3 ianuarie 2017

Lugojul, cel mai slab spectacol de Revelion dintre oraşele din vestul ţării. Cântă o trupă anonimă din Ungaria

Daniel Groza28 decembrie 2016

Astăzi e Sfântul Ştefan. Ce tradiţii şi obiceiuri sunt în această zi

Cetateanul27 decembrie 2016

Mitropolitul Banatului vine la Lugoj să sărbătorească 250 de ani de existenţă a Bisericii “Adormirea Maicii Domnului”

Daniel Groza23 decembrie 2016

TEN TV are program special de Crăciun. Vezi ce emisiuni și filme difuzează

Cetateanul22 decembrie 2016

Făgetul dă clasă Lugojului! Un bulz de 30 de metri şi peste 150 de artişti cu ocazia Târgului de Crăciun

Gabriel Iosa14 decembrie 2016

Să arătăm că ne pasă! Concert caritabil la English Pub pentru copiii de la Centrul „Sf. Ioana Antida” din Lugoj

Iasmina Olariu14 decembrie 2016

Spectacol aniversar al Ansamblului “Lugojana”! 25 de ani de activitate festivalieră la Lugoj şi în întreaga lume

Gabriel Iosa14 decembrie 2016
%d blogeri au apreciat: