Cultură

Festivalul Internațional Coral „Ion Vidu” începe cu „Ziua George Enescu”

Festivalul Internațional Coral „Ion Vidu” începe cu „Ziua George Enescu”

Autoliv

De mai bine de 45 de ani, personalitatea marelui compozitor şi dirijor Ion Vidu este omagiată, la Lugoj, cu prilejul festivalului coral care îi poartă numele. Cea de a XXII-a ediţie a Festivalului Coral Internaţional „Ion Vidu” se va desfășura în perioada 08 – 10 iulie, evenimentul fiind organizat de Casa de Cultură a Municipiului Lugoj, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Lugoj. Începând cu anul 1970, bienal, festivalul s-a bucurat de prezenţa a numeroase şi valoroase formații corale din Franţa, Italia, Germania, Grecia, Ungaria, Serbia, Japonia şi România. La ediţia din acest sunt invitate două coruri din străinătate, Corul ,,Philarmonia, din Xylokastro – Grecia și Corul Mixt ,,dr. Mihálka György” din Makó – Ungaria. Pe lângă acestea vor participa Corul Bărbătesc al Bisericii Baptiste ,,Harul” din Lugoj, Corul Mixt ,,Bunavestire” din Deva și gazda festivalului, Corul ,,Ion Vidu”.

Vineri, 8 iulie, în prima zi a festivalului, se va desfăşura ediţia a III-a a „Zilei George Enescu”: ,,Pe urmele lui Enescu. Lugoj – Caransebeș – Oravița”. Proiectul (conceput a avea caracter bienal) îşi propune refacerea traseului concertistic al lui George Enescu în Banat unde a concertat între anii 1912 și 1943: la Lugoj (10 concerte, între 1912 – primul concert în Banat – şi 1943). Sâmbătă, 9 iulie, protagoniștii proiectului vor poposi la Caransebeș, apoi la Oravița. La Lugoj manifestarea va cuprinde, de la ora 17.30, în Sala de Consiliu a Teatrului Municipal, colocviul, expoziția documentară și lansarea cărții ,,George Enescu. Consonanțe bănățene”, de Constantin T. Stan, la care vor fi prezenţi invitaţi de prestigiu din domeniul muzical (prof. univ. dr. Elena Chircev, prof. univ. dr. Dumitru Jompan, conf. univ. dr. Ioan Fernbach, lect. univ. dr. Simona Negru, lect. univ. dr. Silviana-Ana Cârdu, Monica Isăcescu, Simona Stoița și Simion Dănilă), moderatori fiind prof. dr. Mihaela Tomescu și prof. dr. Constantin-Tufan Stan. De la ora 19.00, pe scena Teatrului Municipal va fi prezentat un Concert Medalion “George Enescu”, la care vor participa solişti instrumentişti din București, Timişoara şi Lugoj.

Sâmbătă, 9 iulie, de la ora 19.00, pe scena Teatrului se va desfășura Gala de Concerte a corurilor invitate în festival. Invitați de onoare vor fi maestrul Voicu Enăchescu, președintele Asociației Naționale Corale din România și prof. Alina Pârvulescu, secretar general al aceleiași asociații.

Duminică, 10 iulie, de la ora 12.00, vor avea loc două concerte de muzică religioasă. Corul ,,Philarmonia” va cânta în Catedrala Ortodoxă ,,Învierea Domnului”, iar Corul Mixt ,,dr. Mihálka György” va susține un concert în Biserica Romano-Catolică.

Intrarea la toate evenimentele din cadrul festivalului va fi liberă.

afis ion vidu 2016

afis ion vidu 2016

 

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Cultură

Mai multe în Cultură

Alfabetizare cu forţa acum 200 de ani în Banat. Părinţii care-şi împiedicau copiii să frecventeze şcoala erau pedepsiţi

Cetateanul19 mai 2017

FOTO – Lugojenii sunt aşteptaţi la „Noaptea sinagogilor deschise”. Pot afla istoria şi tradiţiile comunităţii

Cetateanul18 mai 2017

Cum se schimbă sala de spectacole a Teatrului “Traian Grozavescu” din Lugoj. Ce lucrări se vor executa în această vară

Cetateanul16 mai 2017
muzeu Lugoj

Noaptea Muzeelor, marcată şi la Lugoj. Ce vor putea vedea cei care vor vizita muzeul lugojean

Cetateanul15 mai 2017

Seară vieneză la Lugoj. Treizeci de elevi pot să primească bilete gratis

Cetateanul13 mai 2017

140 de concurenţi din întreaga ţara se întâlnesc la Lugoj, la Concursul Internaţional de Interpretare Pianistică „Clara Peia”

Cetateanul11 mai 2017

Primarului nu-i plac costumele verzi, pe care şi le-au cumpărat dansatorii lugojeni. Le-a mai dat 40.000 de lei ca să-şi schimbe ţinuta

Cetateanul10 mai 2017

Teatrul Municipal ”Traian Grozăvescu” participă la Festivalul Naţional de teatru de la Roman

Cetateanul9 mai 2017

Începe la Timişoara, cea de-a XXXI-a sesiune Helion, cel mai important brand al literaturii SF din România

Cetateanul5 mai 2017

VIDEO – Premiera Gardienii Galaxiei 2 ajunge şi la Cinema Bela Lugosi

Cetateanul2 mai 2017

Agenda culturală a Lugojului: şase rugi, două comemorări, un concurs literar şi un singur festival internaţional

Daniel Groza27 aprilie 2017

Expoziția „Pe urmele automobilului…în Lugojul de odinioară“ – Muzeul de Istorie Lugoj

Oliviu Gaidos26 aprilie 2017
%d blogeri au apreciat: