FMI cere modificarea sprijinului guvernamental pentru firmele afectate de pandemie

0

Deoarece pandemia de coronavirus (COVID-19) produce firmelor pagube prelungite,  economistul şef al Fondului Monetar Internaţional, Gita Gopinath, a cerut  guvernelor să modifice sprijinul acordat companiilor de la credite la instrumente asimilabile acţiunilor,  transmite Reuters.

Actual, din ce în ce mai multe firme vor intra în insolvenţă deoarece de luni de zile înregistrează venituri mai scăzute, din cauza efectelor pandemiei. Sprijinul guvernamental sub formă de împrumuturi va împovăra firmele cu datorii masive şi le va îngreuna ieşirea din criză, a explicat Gopinath.

„Deoarece există o problemă mai mare legată de insolvenţă, sprijinul guvernamental va trebui să se concentreze mai mult pe instrumente asimilabile acţiunilor şi nu pe credite. Altfel, în final vor exista foarte multe companii care vor ieşi din criză cu datorii masive. Dacă sprijinul vine mai mult sub forma instrumentelor asimilabile acţiunilor, povara asupra firmelor este mai redusă şi ele se vor redresa mai uşor de pe urma crizei”, a declarat Gopinath la o conferinţă online organizată vineri de Fondul Monetar Internaţional şi de Universitatea din Tokyo.

In acest context, economistul şef al FMI nu a dat amănunte privind cum va funcţiona acest tip de sprijin financiar. Dar, în timpul crizei bancare interne din anii 1990, Japonia a injectat capital în firme prin intermediul unor organisme afiliate statului care cumpărau acţiuni preferenţiale emise de acele firme.

In viitor, redresarea economiei mondiale va fi „cu un grad ridicat de incertitudine şi inegală”, a avertizat Gopinath, cerând statelor să continue să adopte măsuri agresive de stimulare monetară şi fiscală pentru sprijinirea economiilor lor.

În timp ce în unele ţări se observă o creştere a inflaţiei preţurilor la alimente, inflaţia preţurilor de consum va rămâne probabil la un nivel scăzut în cea mai mare parte a lumii, deoarece creşterea şomajului va afecta salariile. „Suntem mai degrabă îngrijoraţi de un nivel prea scăzut al inflaţiei decât de unul prea ridicat”, susţine economistul şef al FMI.

Deoarece efectele negative ale pandemiei sunt mai accentuate decât s-a anticipat, Fondul Monetar Internaţional a revizuit în scădere semnificativă estimările privind evoluţia economiei mondiale în acest an. Dacă în aprilie FMI estima că economia globală va înregistra în 2020 un declin de 3%, conform noilor previziuni instituţia financiară internaţională se aşteaptă la o contracţie de 4,9% în 2020. În 2021, economia globală ar urma să înregistreze un avans de 5,4%, faţă de 5,8% previzionat în aprilie.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și