Fondul Român de Investiţii şi Banca Naţională de Dezvoltare, pot reprezenta salvarea României din punct de vedere economic

0

După spusele deputatului social-democrat Andrei Pop, secretar al Comisiei de buget, finanțe-bănci din cadrul Camerei Deputaților, se pare că cele două mecanisme financiare pe care guvernul Orban ar dori să le întemeieze și anume Fondul Român de Investiţii şi Banca Naţională de Dezvoltare ar putea reprezenta un factor important pentru dezvoltarea economică.

Chiar și așa, deputatul afirmă faptul că, până în acest moment, verificând aplicarea programului IMM Invest, credibilitatea Guvernului rămâne stictă pentru a vinde „produse” pe hârtie, idei ingenioase, însă implementate eronat și greoi cu un efect întârziat în economia adevărată.

„Trebuie să recunoaştem că ideea unui fond suveran şi a unei bănci de dezvoltare au fost proiecte ale programului de guvernare PSD din 2016. Ne amintim la acel moment discursul politicianist extrem de virulent al actualei puteri despre înfiinţarea unor astfel de instituţii care ar fi avut un efect benefic pentru economia românească. Dacă sunt sau nu modele copiate, cred că este uşor de dedus. Să sperăm că măcar guvernanţii vor reuşi să nu le copieze prost. Dacă facem o comparaţie cu FSDI, varianta propusă de PSD, acesta avea un capital social de 19 miliarde lei, adica aproape 4 miliarde euro, din care 9 miliarde lei erau bani vărsaţi de la buget, bani obţinuţi din privatizările până la acel moment şi 10,11 miliarde lei era valoarea acţiunilor pe care statul român le deţinea la cele 28 companii. Spre comparaţie, FRI va fi capitalizat iniţial cu 300 milioane euro. Suma necesară pentru finanţarea economiei reale este mult mai mare, iar 300 milioane euro este o sumă mult prea mică, mai ales că nu este foarte clar care vor fi criteriile de selecţie pentru companiile care vor fi „salvate” prin co-participare”, a dezvăluit Andrei Pop.

Deputatul social-democrat s-a legat și de posibilitatea pe care liberalii au prevăzută, aceea ca Fondul Român de Investiţii să poată fi cotat la bursă.

„Când apare un astfel de partener în structura de acţionarat a unei companii este firesc să te gândeşti şi la paşii următori de expansiune, dar şi de exit, dar numai în anumite condiţii. Sper ca scopul acestui fond care are trăsături specifice să aibe condiţii de conservare şi maturizare a capitalului autohton. Vedem că la nivelul statelor Uniunii Europene există un curent accentuat de protecţionism şi nu este nimic anormal ca statul român să aibă acelaşi comportament în această perioadâ când riscurile de vulnerabilitate sunt accentuate”, a menționat Andrei Pop.

Acesta este de părere că, în această clipă, în ceea ce privește activitatea și gestiunea fondului viitor, nu avem prea multe informații la care să ne putem raporta, însă că există un mod asemănător de mecanism, pe post de fond de infuzie de capital, în Lituania, în sumă de 1 miliard de euro.

„Important este cum şi ce va urmări partea de due diligence, dar pentru asta avem nevoie şi de o analiză multi-sectorială pentru identificarea companiilor cu perspective, cu capacitate de finanţare sau nu sub umbrela tipurilor de investiţii următoare la nivel european şi naţional. Şi sigur este important ca structura fondului să fie modelată pe un model corporatist şi la rândul său să fie un obiectiv pentru companiile cu capital autohton, să facă o tranziţie către corporatizarea acestora”, a afirmat Andrei Pop.

În ceea ce privește Banca Națională de Dezvoltare, deputatul este de părere că suma de un miliard de lei ce înseamnă capitalizarea inițială a viitoare instituții bancare nu este de ajuns.

„În România asistăm la o anomalie a finanţării, pentru că, în conformitate cu standardele Autorităţii Bancare Europene, avem un sistem bancar solid şi profitabil, cu mult peste media europeană, dar nu există un apetit pentu finanţarea economiei reale, pentru că randamentele titlurilor de stat sunt mai atractive pentru sistemul bancar. Dacă luăm în considerare şi structura creditelor comerciale avem imaginea clară că necesarul de finanţare al companiilor este cu mult mult mai mare. Rămâne să vedem cum va funcţiona BND după ce va deveni realitate. Deocamdată nu este decât un proiect pe hârtie”, menționează Andrei Pop.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și