Fostul rege al Spaniei plătește 4 milioane de euro impozite, pe fondul scandalurilor

0

Fostul rege al Spaniei Juan Carlos, care a părăsit țara în august în mijlocul unui nor de scandaluri, a decontat o factură de impozitare  în valoare de peste 4 milioane de euro (4,9 milioane de dolari), au raportat vineri El Pais și El Mundo. A fost a doua astfel de plată efectuată de fostul monarh în ultimele luni.

Decontarea impozitului de 4 milioane de euro s-a bazat pe bunurile și serviciile pe care le-a primit în valoare de 8 milioane de euro, au spus ziarele. Potrivit El Pais, plata a fost pentru a compensa zborurile private de care a beneficiat.

În decembrie, el a plătit autorităților fiscale peste 678.000 de euro, inclusiv dobânzi și amenzi, care, potrivit El Pais, au încercat să soluționeze presupuse tranzacții ilegale cu cardul de credit cu serviciul de venituri, pentru a evita taxarea într-o anchetă și pentru a putea reveni la Spania.

Avocatul lui Juan Carlos nu a fost disponibil imediat pentru comentarii, în timp ce un purtător de cuvânt al palatului a refuzat să comenteze. Prin intermediul avocaților săi, el a refuzat în ultimele luni să comenteze în mod repetat acuzațiile de corupție.

Procurorii de la Curtea Supremă a Spaniei au deschis mai multe investigații asupra afacerilor lui Juan Carlos, inclusiv cele legate de un contract de tren de mare viteză în Arabia Saudită.

Fiul său, regele Felipe, este actualul șef de stat. Monarhii spanioli au imunitate în timpul domniei lor, dar abdicarea lui Juan Carlos în 2014 în favoarea fiului său îl poate lăsa vulnerabil la urmărirea penală.
Întrebat despre Juan Carlos, vicepremierul Carmen Calvo a spus că guvernul nu poate comenta nicio relație cetățenească cu autoritățile fiscale, dar a adăugat: „Nimeni nu are voie să încalce legea. Acest comentariu este și mai relevant astăzi. ”

Alberto Garzon, ministrul drepturilor consumatorilor și membru al partidului de stânga Unidas Podemos, a fost mai contondent, spunând pe Twitter: „Este izbitor cu câte surprize ne confruntăm în fiecare lună cu mișcările financiare obscure – și, de asemenea, ilegale – făcute de instituție. Ar trebui să fie cea mai examinată din întreaga democrație, deoarece este cea mai protejată și privilegiată: monarhia ”.

Juan Carlos locuiește în Emiratele Arabe Unite de când a părăsit Spania. El a jucat un rol cheie în călăuzirea Spaniei spre democrație când a ajuns pe tron ​​după moartea dictatorului de dreapta, generalul Francisco Franco, în 1975, dar popularitatea sa a scăzut pe fondul unei serii de scandaluri financiare și familiale, ceea ce a dus la demisia acestuia.

Citeste continuarea aici: Fostul rege al Spaniei plătește 4 milioane de euro impozite, pe fondul scandalurilor

Citește și