Autoliv Lugoj

Educație

[FOTO] Jale într-un liceu din Lugoj! Elevii fac orele alături de şobolani, fără curent electric, toalete sau table

[FOTO] Jale într-un liceu din Lugoj! Elevii fac orele alături de şobolani, fără curent electric, toalete sau table

Business Strategist

Deşi Primăria le-a promis condiţii decente şi săli de clasă moderne ani la rândul, mai mulţi elevi ai claselor de profesională de la Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” din Lugoj au trimis la adresa redacţiei Cetăţeanul fotografii cu sălile de clasă în care învaţă. Tinerii le-au catalogat drept insalubre, spunând că sunt nevoiţi să înveţe în condiţii inumane, procesul educaţional fiind aproape imposibil de împlinit. Tinerii care învaţă în atelierul de la fosta fabrică de lapte de pe Xenopol nu au tablă, curent electric sau grupuri sanitare, nu de puţine ori fiind acompaniaţi la ore de rozătoare.

„Suntem elevi în clasa a 10-a la profesională la Vlaicu. Suntem obligați să stăm în aceste condiții, fără tablă, curent, caldură, nimic nimic, condiții inumane. Atelierul în care suntem înlocuieşte practic sala de clasă, dar nu este amenajat şi suntem mai multe clase, câte 15 elevi pe clasă. Am văzut şi şobolani, igiena este zero, nu avem grup sanitar”, povesteşte unul dintre elevii care învaţă la Vlaicu.

În luna mai a anului trecut, Consiliul Local aproba transmiterea în folosinţă gratuită Liceului Tehnologic “Aurel Vlaicu” Lugoj a imobilului situat pe strada A. D. Xenopol, la numărul 5. La 1 iulie, firma Autoliv a reabilitat una dintre încăperile fostei fabrici, pe care a transformat-o într-un atelier în toată regula, cu echipamente funcţionale, curat şi numai bun de utilizat. Din nefericire pentru elevi însă, partea care ţinea de şcoală, adică restul încăperilor nu au fost pregătite pentru noul an şcolar.

„Anul trecut am terminat reabilitarea, pentru că era jale, pereţii erau toţi uzi, acoperişul era picat, am reuşit să refacem acoperişul, să tencuim totul, doar că pentru instalaţia sanitară nu am avut, constructorii erau doar pe partea de construcţie, nu şi de instalaţii electrice la acea vreme”, a explicat Cristian Gogu, directorul Liceului Tehnologic „Aurel Vlaicu” din Lugoj.

Primăria a alocat 120.000 de lei pentru Liceul Vlaicu, pentru reparaţiile de peste vară. În sumă intra şi reparaţia atelierelor de pe Xenopol, pentru şcoala profesională, însă acestea sunt neîncepute din cauză că angajatul pe postul de contabil al liceului nu a ştiut să îşi facă un cont pe site-ul sistemului electronic de achiziţii publice.

„Achiziţiile se fac prin SEAP, dar contabilul nostru nu a reuşit să îşi facă un cont pe SEAP, de asta nu am putut achiziţiona materialele pentru instalaţii. (… ) Avem contul de o săptămână pe SEAP, doar că au venit nişte instrucţiuni despre ce avem voie să cumpărăm şi ce nu avem voie să cumpărăm şi peste 60% dintre achiziţii trebuie făcut prin sistemul acesta electronic. Ne-a blocat pentru că a mers foarte greu realizarea contului respectiv. Până a venit semnătura electronică, a mai durat două săptămâni, acum le avem pe toate, urmează să intrăm pe SEAP să vedem, când ne depunem oferta, dacă vine vreo firmă care să ne ajute. Dacă nu, am înţeles că se poate apoi şi prin achiziţie directă. Banii îi avem, doar că nu îi putem folosi”, a mai explicat directorul de la Vlaicu.

Acesta spune că liceul pe care îl conduce a cerut de ani buni mutarea claselor de profesională, cu tot mai puţini elevi de la an la an, de la parterul internatului Colegiului „Branişte”, în clădirea de pe Xenopol. Gogu şi-a motivat cerinţa dând exemplu disputa dintre cele două licee, care îşi aruncau unul altuia acuze ori de câte ori în curtea colegiului de pe Gheorghe Doja avea loc câte un incident, conducerea brăniştenilor spunând că elevii de la profesională ar fi de vină pentru scandalurile sau bătăile ce aveau loc în incinta şcolii.

Vezi comentarii (3)

3 Comments

 1. mirel

  14 septembrie 2016 at 15:31

  Daca contabilul nu a stiut sa faca contu de ce nu a facut d-l director sau d-na directoare,ei nu au raspuns de banii astia?Nu mai ma duc la scoala pina nu se face curat!

 2. cami

  14 septembrie 2016 at 22:34

  Extraordinar,invatamint lugojan in secolul XXI!

 3. doctore

  16 septembrie 2016 at 15:47

  Directore trezestete,cum sa te mai duci la concurs cind nu ai reusit sa igenizezi scoala peste vara . te maninca sobolanii pe tine si pe profesorii de acolo si gindesti sa participi la concurs

Lasă un răspuns

Mai multe în Educație

Colegiul “Brediceanu” are încă un elev care va reprezenta Timişul la olimpiada naţională. Sergiu Novac, cel mai bun la matematică!

Daniel Groza21 martie 2017

Elevă de la Colegiul “Brediceanu” din Lugoj, bolnavă de TBC! Conducerea şcolii a trimis restul clasei la analize

Gabriel Iosa20 martie 2017

O elevă din Lugoj e cea mai bună din judeţ la Logică. Va reprezenta Timişul la olimpiada naţională

Cetateanul14 martie 2017

Nu s-a putut abţine! Elev din Făget, prins cu telefonul la simularea de luni

Gabriel Iosa13 martie 2017

Elevii din Lugoj se pregătesc de simulări! Vezi aici calendarul probelor la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat

Gabriel Iosa10 martie 2017

Doi elevi de la “Brediceanu” reprezintă Timişul la Olimpiada naţională de chimie. Ce premii au mai obţinut elevii colegiului

Daniel Groza7 martie 2017

[FOTO] Revoltă a părinţilor la o şcoală din Lugoj! Plângerea a ajuns pe masa primarului şi poliţiei

Gabriel Iosa3 martie 2017

Donaţie de monitoare la şcolile din Lugoj, din partea Clubului Rotary

Gabriel Iosa2 martie 2017

VIDEO – Anchetă la centrul de plasament din Lugoj după acuzaţii grave lansate de copii: „Ne bat şi ne iau din bunuri“

Daniel Groza21 februarie 2017

[FOTO] Elevii de la Brediceanu participă la campania „Zilele Bandanei” care susţine lupta împotriva cancerului la copii

Gabriel Iosa14 februarie 2017

Modificări de regulament şcolar după bătaia de al Liceul „Aurel Vlaicu” de la Lugoj

Daniel Dancea2 februarie 2017

Elevii din patru clase, pedepsiţi pentru bătaia filmată de la “Vlaicu”. Doi vor repeta anul şcolar

Daniel Groza31 ianuarie 2017
%d blogeri au apreciat: