Cetateanul Lugoj

Cetateanul Lugoj

Educație

[FOTO] Jale într-un liceu din Lugoj! Elevii fac orele alături de şobolani, fără curent electric, toalete sau table

[FOTO] Jale într-un liceu din Lugoj! Elevii fac orele alături de şobolani, fără curent electric, toalete sau table

Cetateanul Lugoj

Cetateanul Lugoj

Deşi Primăria le-a promis condiţii decente şi săli de clasă moderne ani la rândul, mai mulţi elevi ai claselor de profesională de la Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” din Lugoj au trimis la adresa redacţiei Cetăţeanul fotografii cu sălile de clasă în care învaţă. Tinerii le-au catalogat drept insalubre, spunând că sunt nevoiţi să înveţe în condiţii inumane, procesul educaţional fiind aproape imposibil de împlinit. Tinerii care învaţă în atelierul de la fosta fabrică de lapte de pe Xenopol nu au tablă, curent electric sau grupuri sanitare, nu de puţine ori fiind acompaniaţi la ore de rozătoare.

„Suntem elevi în clasa a 10-a la profesională la Vlaicu. Suntem obligați să stăm în aceste condiții, fără tablă, curent, caldură, nimic nimic, condiții inumane. Atelierul în care suntem înlocuieşte practic sala de clasă, dar nu este amenajat şi suntem mai multe clase, câte 15 elevi pe clasă. Am văzut şi şobolani, igiena este zero, nu avem grup sanitar”, povesteşte unul dintre elevii care învaţă la Vlaicu.

În luna mai a anului trecut, Consiliul Local aproba transmiterea în folosinţă gratuită Liceului Tehnologic “Aurel Vlaicu” Lugoj a imobilului situat pe strada A. D. Xenopol, la numărul 5. La 1 iulie, firma Autoliv a reabilitat una dintre încăperile fostei fabrici, pe care a transformat-o într-un atelier în toată regula, cu echipamente funcţionale, curat şi numai bun de utilizat. Din nefericire pentru elevi însă, partea care ţinea de şcoală, adică restul încăperilor nu au fost pregătite pentru noul an şcolar.

„Anul trecut am terminat reabilitarea, pentru că era jale, pereţii erau toţi uzi, acoperişul era picat, am reuşit să refacem acoperişul, să tencuim totul, doar că pentru instalaţia sanitară nu am avut, constructorii erau doar pe partea de construcţie, nu şi de instalaţii electrice la acea vreme”, a explicat Cristian Gogu, directorul Liceului Tehnologic „Aurel Vlaicu” din Lugoj.

Primăria a alocat 120.000 de lei pentru Liceul Vlaicu, pentru reparaţiile de peste vară. În sumă intra şi reparaţia atelierelor de pe Xenopol, pentru şcoala profesională, însă acestea sunt neîncepute din cauză că angajatul pe postul de contabil al liceului nu a ştiut să îşi facă un cont pe site-ul sistemului electronic de achiziţii publice.

„Achiziţiile se fac prin SEAP, dar contabilul nostru nu a reuşit să îşi facă un cont pe SEAP, de asta nu am putut achiziţiona materialele pentru instalaţii. (… ) Avem contul de o săptămână pe SEAP, doar că au venit nişte instrucţiuni despre ce avem voie să cumpărăm şi ce nu avem voie să cumpărăm şi peste 60% dintre achiziţii trebuie făcut prin sistemul acesta electronic. Ne-a blocat pentru că a mers foarte greu realizarea contului respectiv. Până a venit semnătura electronică, a mai durat două săptămâni, acum le avem pe toate, urmează să intrăm pe SEAP să vedem, când ne depunem oferta, dacă vine vreo firmă care să ne ajute. Dacă nu, am înţeles că se poate apoi şi prin achiziţie directă. Banii îi avem, doar că nu îi putem folosi”, a mai explicat directorul de la Vlaicu.

Acesta spune că liceul pe care îl conduce a cerut de ani buni mutarea claselor de profesională, cu tot mai puţini elevi de la an la an, de la parterul internatului Colegiului „Branişte”, în clădirea de pe Xenopol. Gogu şi-a motivat cerinţa dând exemplu disputa dintre cele două licee, care îşi aruncau unul altuia acuze ori de câte ori în curtea colegiului de pe Gheorghe Doja avea loc câte un incident, conducerea brăniştenilor spunând că elevii de la profesională ar fi de vină pentru scandalurile sau bătăile ce aveau loc în incinta şcolii.

Vezi comentarii (3)

3 Comments

 1. mirel

  14 septembrie 2016 at 15:31

  Daca contabilul nu a stiut sa faca contu de ce nu a facut d-l director sau d-na directoare,ei nu au raspuns de banii astia?Nu mai ma duc la scoala pina nu se face curat!

 2. cami

  14 septembrie 2016 at 22:34

  Extraordinar,invatamint lugojan in secolul XXI!

 3. doctore

  16 septembrie 2016 at 15:47

  Directore trezestete,cum sa te mai duci la concurs cind nu ai reusit sa igenizezi scoala peste vara . te maninca sobolanii pe tine si pe profesorii de acolo si gindesti sa participi la concurs

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Educație

123

„Roadele toamnei în orașul meu” – serbare la Centrul de Plasament din Recaş

Iasmina Olariu27 octombrie 2016
balul-bobocilor-valeriu-braniste-lugoj-parazitii-foto-cetateanul-53

(VIDEO&FOTO) Paraziţii, show incendiar la Lugoj! Au fost aleși cei mai frumoși și talentați boboci de la Colegiul Tehnic „Valeriu Braniște”

Iasmina Olariu21 octombrie 2016
1378864_680652125285904_1851609672_n

Concurs judeţean de chimie – Memorial „Octavian Larionescu” la Lugoj

Iasmina Olariu21 octombrie 2016
balul-bobocilor-aurel-vlaicu-2016-foto-cetateanul-9

Va fi show! Vezi bobocii şi cine cântă la Balul Bobocilor de la Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” din Lugoj

Iasmina Olariu18 octombrie 2016
Clubul Copiilor Lugoj

Clubul Copiilor Lugoj organizează un concurs de artă și tehnologie. Ce trebuie să faci ca să participi

Iasmina Olariu18 octombrie 2016
dscn0068

Cinci elevi și două cadre didactice de la Colegiul „Brediceanu”, în vizită de lucru în Cehia

Iasmina Olariu17 octombrie 2016
balul-bobocilor-colegiul-national-coriolan-brediceanu-lugoj-foto-cetateanul-2016-23

FOTO – BREDI SQUAD – Balul Bobocilor de la Colegiul „Brediceanu”, o reușită!

Iasmina Olariu14 octombrie 2016
expozitie-culinara-braniste-lugoj-foto-cetateanul-10

Concurs culinar pentru elevi la UED. Mâncarea gătită a fost jurizată de elevii și profesorii veniți din Italia, Spania, Portugalia și Turcia

Iasmina Olariu14 octombrie 2016
examen-definire-invatamant-500x300

Mai mulți candidați la funcțiile de directori pentru școlile din Lugoj au fost respinși după proba scrisă

Iasmina Olariu13 octombrie 2016
646x404

Directorul “porno” de la Hasdeu susține examen să ajungă din nou pe funcție

Daniel Groza12 octombrie 2016
profesori

Profesorii nu sunt interesați de posturile de directori. La concursuri s-au prezentat cei numiți în funcții cu sprijinul partidului

Iasmina Olariu12 octombrie 2016
dsc_0659

Zeci de elevi și profesori din Turcia, Italia, Portugalia și Spania în vizită la Colegiul Tehnic „Braniște” din Lugoj

Iasmina Olariu11 octombrie 2016