Educație

[FOTO] Jale într-un liceu din Lugoj! Elevii fac orele alături de şobolani, fără curent electric, toalete sau table

[FOTO] Jale într-un liceu din Lugoj! Elevii fac orele alături de şobolani, fără curent electric, toalete sau table

Autoliv

Deşi Primăria le-a promis condiţii decente şi săli de clasă moderne ani la rândul, mai mulţi elevi ai claselor de profesională de la Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” din Lugoj au trimis la adresa redacţiei Cetăţeanul fotografii cu sălile de clasă în care învaţă. Tinerii le-au catalogat drept insalubre, spunând că sunt nevoiţi să înveţe în condiţii inumane, procesul educaţional fiind aproape imposibil de împlinit. Tinerii care învaţă în atelierul de la fosta fabrică de lapte de pe Xenopol nu au tablă, curent electric sau grupuri sanitare, nu de puţine ori fiind acompaniaţi la ore de rozătoare.

„Suntem elevi în clasa a 10-a la profesională la Vlaicu. Suntem obligați să stăm în aceste condiții, fără tablă, curent, caldură, nimic nimic, condiții inumane. Atelierul în care suntem înlocuieşte practic sala de clasă, dar nu este amenajat şi suntem mai multe clase, câte 15 elevi pe clasă. Am văzut şi şobolani, igiena este zero, nu avem grup sanitar”, povesteşte unul dintre elevii care învaţă la Vlaicu.

În luna mai a anului trecut, Consiliul Local aproba transmiterea în folosinţă gratuită Liceului Tehnologic “Aurel Vlaicu” Lugoj a imobilului situat pe strada A. D. Xenopol, la numărul 5. La 1 iulie, firma Autoliv a reabilitat una dintre încăperile fostei fabrici, pe care a transformat-o într-un atelier în toată regula, cu echipamente funcţionale, curat şi numai bun de utilizat. Din nefericire pentru elevi însă, partea care ţinea de şcoală, adică restul încăperilor nu au fost pregătite pentru noul an şcolar.

„Anul trecut am terminat reabilitarea, pentru că era jale, pereţii erau toţi uzi, acoperişul era picat, am reuşit să refacem acoperişul, să tencuim totul, doar că pentru instalaţia sanitară nu am avut, constructorii erau doar pe partea de construcţie, nu şi de instalaţii electrice la acea vreme”, a explicat Cristian Gogu, directorul Liceului Tehnologic „Aurel Vlaicu” din Lugoj.

Primăria a alocat 120.000 de lei pentru Liceul Vlaicu, pentru reparaţiile de peste vară. În sumă intra şi reparaţia atelierelor de pe Xenopol, pentru şcoala profesională, însă acestea sunt neîncepute din cauză că angajatul pe postul de contabil al liceului nu a ştiut să îşi facă un cont pe site-ul sistemului electronic de achiziţii publice.

„Achiziţiile se fac prin SEAP, dar contabilul nostru nu a reuşit să îşi facă un cont pe SEAP, de asta nu am putut achiziţiona materialele pentru instalaţii. (… ) Avem contul de o săptămână pe SEAP, doar că au venit nişte instrucţiuni despre ce avem voie să cumpărăm şi ce nu avem voie să cumpărăm şi peste 60% dintre achiziţii trebuie făcut prin sistemul acesta electronic. Ne-a blocat pentru că a mers foarte greu realizarea contului respectiv. Până a venit semnătura electronică, a mai durat două săptămâni, acum le avem pe toate, urmează să intrăm pe SEAP să vedem, când ne depunem oferta, dacă vine vreo firmă care să ne ajute. Dacă nu, am înţeles că se poate apoi şi prin achiziţie directă. Banii îi avem, doar că nu îi putem folosi”, a mai explicat directorul de la Vlaicu.

Acesta spune că liceul pe care îl conduce a cerut de ani buni mutarea claselor de profesională, cu tot mai puţini elevi de la an la an, de la parterul internatului Colegiului „Branişte”, în clădirea de pe Xenopol. Gogu şi-a motivat cerinţa dând exemplu disputa dintre cele două licee, care îşi aruncau unul altuia acuze ori de câte ori în curtea colegiului de pe Gheorghe Doja avea loc câte un incident, conducerea brăniştenilor spunând că elevii de la profesională ar fi de vină pentru scandalurile sau bătăile ce aveau loc în incinta şcolii.

Vezi comentarii (3)

3 Comments

 1. mirel

  14 septembrie 2016 at 15:31

  Daca contabilul nu a stiut sa faca contu de ce nu a facut d-l director sau d-na directoare,ei nu au raspuns de banii astia?Nu mai ma duc la scoala pina nu se face curat!

 2. cami

  14 septembrie 2016 at 22:34

  Extraordinar,invatamint lugojan in secolul XXI!

 3. doctore

  16 septembrie 2016 at 15:47

  Directore trezestete,cum sa te mai duci la concurs cind nu ai reusit sa igenizezi scoala peste vara . te maninca sobolanii pe tine si pe profesorii de acolo si gindesti sa participi la concurs

Lasă un răspuns

Mai multe în Educație

Elevii de la Brediceanu, încă două medalii naţionale de bronz la olimpiadă. O elevă, admisă direct la Facultatea de calculatoare

Cetateanul22 mai 2017

Copiii unei şcoli din Lugoj au fost vizitaţi de pompieri. Maşina şi echipamentele au fost marile atracţii

Cetateanul17 mai 2017

Elevii de la Colegiul “Coriolan Brediceanu”, premiaţi la mai multe concursuri judeţene

Cetateanul16 mai 2017

Patru elevi de la Şcoala „Filaret Barbu” din Lugoj, premiaţi la un concurs internaţional

Cetateanul15 mai 2017

Ziua Europei a fost sărbătorită la Balinţ

Cetateanul9 mai 2017

Proiect european la Centrul pentru Educaţie Incluzivă, în parteneriat cu instituţii din Turcia, Marea Britanie, Slovacia, Croația și Polonia

Cetateanul9 mai 2017

O elevă de la Colegiul “Brediceanu” din Lugoj este cea mai bună din ţară la limba germană

Cetateanul2 mai 2017

Locul al doilea, pe ţară, pentru un elev de la Şcoala Gimnazială Nr. 2

Cetateanul2 mai 2017

Sergiu Novac, de la Colegiul “Brediceanu”, a obţinut primul loc, pe ţară, la olimpiada de matematică

Daniel Groza24 aprilie 2017

Un deputat timişean îşi donează indemnizaţia pentru cinci burse şcolare. Unul dintre elevi e de lângă Lugoj

Daniel Groza14 aprilie 2017

Patru eleve de la Brediceanu reprezintă Timişul la faza naţională a olimpiadelor de Limba engleză şi germană

Gabriel Iosa28 martie 2017

Colegiul “Brediceanu” are încă un elev care va reprezenta Timişul la olimpiada naţională. Sergiu Novac, cel mai bun la matematică!

Daniel Groza21 martie 2017
%d blogeri au apreciat: