Educație

[FOTO] Jale într-un liceu din Lugoj! Elevii fac orele alături de şobolani, fără curent electric, toalete sau table

[FOTO] Jale într-un liceu din Lugoj! Elevii fac orele alături de şobolani, fără curent electric, toalete sau table

Cetateanul Lugoj

Deşi Primăria le-a promis condiţii decente şi săli de clasă moderne ani la rândul, mai mulţi elevi ai claselor de profesională de la Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” din Lugoj au trimis la adresa redacţiei Cetăţeanul fotografii cu sălile de clasă în care învaţă. Tinerii le-au catalogat drept insalubre, spunând că sunt nevoiţi să înveţe în condiţii inumane, procesul educaţional fiind aproape imposibil de împlinit. Tinerii care învaţă în atelierul de la fosta fabrică de lapte de pe Xenopol nu au tablă, curent electric sau grupuri sanitare, nu de puţine ori fiind acompaniaţi la ore de rozătoare.

„Suntem elevi în clasa a 10-a la profesională la Vlaicu. Suntem obligați să stăm în aceste condiții, fără tablă, curent, caldură, nimic nimic, condiții inumane. Atelierul în care suntem înlocuieşte practic sala de clasă, dar nu este amenajat şi suntem mai multe clase, câte 15 elevi pe clasă. Am văzut şi şobolani, igiena este zero, nu avem grup sanitar”, povesteşte unul dintre elevii care învaţă la Vlaicu.

În luna mai a anului trecut, Consiliul Local aproba transmiterea în folosinţă gratuită Liceului Tehnologic “Aurel Vlaicu” Lugoj a imobilului situat pe strada A. D. Xenopol, la numărul 5. La 1 iulie, firma Autoliv a reabilitat una dintre încăperile fostei fabrici, pe care a transformat-o într-un atelier în toată regula, cu echipamente funcţionale, curat şi numai bun de utilizat. Din nefericire pentru elevi însă, partea care ţinea de şcoală, adică restul încăperilor nu au fost pregătite pentru noul an şcolar.

„Anul trecut am terminat reabilitarea, pentru că era jale, pereţii erau toţi uzi, acoperişul era picat, am reuşit să refacem acoperişul, să tencuim totul, doar că pentru instalaţia sanitară nu am avut, constructorii erau doar pe partea de construcţie, nu şi de instalaţii electrice la acea vreme”, a explicat Cristian Gogu, directorul Liceului Tehnologic „Aurel Vlaicu” din Lugoj.

Primăria a alocat 120.000 de lei pentru Liceul Vlaicu, pentru reparaţiile de peste vară. În sumă intra şi reparaţia atelierelor de pe Xenopol, pentru şcoala profesională, însă acestea sunt neîncepute din cauză că angajatul pe postul de contabil al liceului nu a ştiut să îşi facă un cont pe site-ul sistemului electronic de achiziţii publice.

„Achiziţiile se fac prin SEAP, dar contabilul nostru nu a reuşit să îşi facă un cont pe SEAP, de asta nu am putut achiziţiona materialele pentru instalaţii. (… ) Avem contul de o săptămână pe SEAP, doar că au venit nişte instrucţiuni despre ce avem voie să cumpărăm şi ce nu avem voie să cumpărăm şi peste 60% dintre achiziţii trebuie făcut prin sistemul acesta electronic. Ne-a blocat pentru că a mers foarte greu realizarea contului respectiv. Până a venit semnătura electronică, a mai durat două săptămâni, acum le avem pe toate, urmează să intrăm pe SEAP să vedem, când ne depunem oferta, dacă vine vreo firmă care să ne ajute. Dacă nu, am înţeles că se poate apoi şi prin achiziţie directă. Banii îi avem, doar că nu îi putem folosi”, a mai explicat directorul de la Vlaicu.

Acesta spune că liceul pe care îl conduce a cerut de ani buni mutarea claselor de profesională, cu tot mai puţini elevi de la an la an, de la parterul internatului Colegiului „Branişte”, în clădirea de pe Xenopol. Gogu şi-a motivat cerinţa dând exemplu disputa dintre cele două licee, care îşi aruncau unul altuia acuze ori de câte ori în curtea colegiului de pe Gheorghe Doja avea loc câte un incident, conducerea brăniştenilor spunând că elevii de la profesională ar fi de vină pentru scandalurile sau bătăile ce aveau loc în incinta şcolii.

Vezi comentarii (3)

3 Comments

 1. mirel

  14 septembrie 2016 at 15:31

  Daca contabilul nu a stiut sa faca contu de ce nu a facut d-l director sau d-na directoare,ei nu au raspuns de banii astia?Nu mai ma duc la scoala pina nu se face curat!

 2. cami

  14 septembrie 2016 at 22:34

  Extraordinar,invatamint lugojan in secolul XXI!

 3. doctore

  16 septembrie 2016 at 15:47

  Directore trezestete,cum sa te mai duci la concurs cind nu ai reusit sa igenizezi scoala peste vara . te maninca sobolanii pe tine si pe profesorii de acolo si gindesti sa participi la concurs

Lasă un răspuns

Mai multe în Educație

Toate şcolile din Lugoj şi din judeţul Timiş, închise luni şi marţi! De ce au luat autorităţile decizia de a lăsa elevii acasă

Gabriel Iosa8 ianuarie 2017

Lecții interactive pe Skype cu elevi din Cehia, la Colegiul Național „Coriolan Brediceanu”

Iasmina Olariu15 decembrie 2016

Mai multe școli din Lugoj vor rămâne fără conducere. Ce soluție a găsit Inspectoratul Școlar Timiș

Iasmina Olariu14 decembrie 2016

Șezătoarea prichindeilor, cu copiii mai multor grădinițe din zona Lugojului

Iasmina Olariu9 decembrie 2016

Colegiul Tehnic „Valeriu Braniște” din Lugoj, într-un program al Comisiei Europene

Iasmina Olariu7 decembrie 2016

Moș Nicolae a venit mai devreme pentru peste 70 de elevi din Lugoj

Iasmina Olariu5 decembrie 2016

Ruby, la Balul Bobocilor de la Universitatea Europeană Drăgan

Iasmina Olariu29 noiembrie 2016

Peste 70 de burse municipale de la Primăria Lugoj pentru elevii merituoși

Iasmina Olariu28 noiembrie 2016

Concurs directori și directori adjuncți – peste 20 de candidați au contestat notele în Timiș

Iasmina Olariu25 noiembrie 2016

Olimpicii Lugojului şi îndrumătorii acestora vor fi premiaţi de Primăria Lugoj

Iasmina Olariu24 noiembrie 2016

Zeci de educatoare din estul județului au venit la Lugoj pentru a-și îmbunătății modul de a lucra cu copiii

Iasmina Olariu23 noiembrie 2016

Liceul Teoretic „Traian Vuia” din Făget, premiat de Enel România cu o excursie la Roma și suma de 6.000 de lei

Iasmina Olariu22 noiembrie 2016
%d blogeri au apreciat: