Administrație

FOTO! Sute de cabluri spânzură prin centrul Lugojului! Tubulatura subterană, soluția pentru Lugoj?

FOTO! Sute de cabluri spânzură prin centrul Lugojului! Tubulatura subterană, soluția pentru Lugoj?

Autoliv

De ani de zile, străzile Lugojului sunt parcă legate între ele cu sute de kilometri de fire negre, iar din loc în loc, pe câte un stâlp putem ”admira” rotocoale îngrămădite, pregătite de furnizorii de servicii pentru anii ce urmează. Toate acestea se petrec fără ca vreodată în istoria ei Primăria Lugoj să intervină cel puțin pentru aspectul străzilor.

Ultima dată Cetățeanul a tratat subiectul în luna octombrie 2015, când un cablu spânzura la doar 1 metru de pământ pe strada Bucegi timp de săptămâni în șir fără ca nimeni să ia vreo măsură.

În aceste zile, istoria se repetă pe același tronson central, în parcarea de vizavi de Hotelul Dacia. Cablul este detensionat de la unul din stâlpi și atârnă peste mașini.cabluri 7 1

Primăria a pierdut lupta cu cabliștii

Primăria se declară legată de mâini în privința stâlpilor, aceștia fiind în proprietatea Enel, cu care operatorii au un contract de utilizare a spațiului de pe stâlp. De aici încolo, fiecare operator își permite să instaleze ce dorește și când poftește pe domeniul public fără să fie deranjat.

Cele mai multe cabluri legate circular pe stâlpi sunt în proprietatea fostului Romtelecom. Multe dintre cablurile care atârnă sau sunt legate între stâlpi nici nu-și mai găsesc utilitatea, deoarece în ultimii ani sute, poate chiar mii de abonați din Lugoj au renunțat la serviciile de telefonie fixă. Compania nu a procedat însă la înlăturarea cablurilor nefolosite de pe străzi. Altele sunt ale furnizorilor de internet și cablu TV.

Criticați de Curtea de Conturi

În urma unui control derulat în lunile mai-iunie anul acesta la Primăria Lugoj, Curtea de Conturi a criticat lipsa de reacție a instituției în aplicarea legii care stabilește modalitățile de montare a cablurilor electronice în oraș și taxarea firmelor care monteaza astfel de echipamente pe domeniul public.

Conform auditorilor, Primăria nu a procedat niciodată la: ”inventarierea operatorilor/furnizorilor de rețele de comunicații electromnice și efectuarea de campanii de conștientizare a operatorilor la obligațiile ce le revin conform Legii 154/2012”.

În acest sens Primăria este obligată să stabilească un contract-cadru pentru accesul pe proprietăți și încheierea de astfel de contracte, să stabilească tarife pentru accesul pe proprietatea publică, să inventariere operatorii și sesizarea ANCOM (autoritatea de specialitate) cu privire la asigurarea asistenței tehnice necesare.

Ne-am interesat ce modalități are administrația în prezent de a ține în frâu dezvoltarea haotică a rețelelor de cabluri din oraș. Totul se rezumă la un viitor nedefinit. ”În această perioadă se pregătește elaborarea unui regulament care să stabilească obligațiile operatorilor de cabluri privind accesul pe proprietatea publică și aplicarea unor tarife pentru accesul pe proprietatea publică, conform legislației în vigoare”, a declarat Angelica Rus, purtător de cuvânt al Primăriai Lugoj.

Tubulatură subterană pentru rețelele electernice

Dar regulamentul nu va rezolva situația cablurilor care atârnă pe străzi. Soluția ar fi o tubulatură subterană în care să se introducă toate rețelele de date electronice. Acțiunea este încurajată și de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). ”Se poate ca primăria să oblige toți furnizorii să își introducă în subteran rețelele e comunicații”, arată instituția.

În cei aproape opt ani de mandat, primarul Francisc Boldea nu a pus niciodată problema înfințării unei astfel de infrastruturi sau a obligării furnizorilor de date să o facă pe cheltuiala proprie. Totuși, odată realizat un astfel de proiect, nu ar mai exista niciun cablu pe stâlpi și între stâlpi. Edilul nu a putut fi contactat pentru a ne spune ce viziune are pentru viitor.

Spre exemplu, la Cluj o firmă s-a asociat cu consiliul local. Proiectul ”Duct City” presupune realizarea unei reţele de canalizaţie pentru cablurile de telecomunicaţii, de aproximativ 600 km. La Timișoara, o hotărâre a Consiliului Local obligă toți operatorii să-și introducă în pământ rețelele, primarul Robu amenințând acum câteva luni că va pune angajații să taie de pe stâlpi toate cablurile lăsate ilegal.

Instrumentul cel mai la îndemână pe care Primăria l-ar avea în prezent pentru a ține în frâu ”cabliștii” ar fi verificarea autorizațiilor de construcție pentru fiecare fir amplasat pe teritoriul municipiului. ”Din perspectiva legalității, administrația publică locală ar trebui să verifice dacă rețelele asigură siguranța cetățeanului în măsura în care există sau nu o autorizație de construcție pentru cablurile montate”, mai arată reprezentanții ANCOM. Până în prezent însă nu s-a efectuat vreo verificare în teren.

Vezi comentarii (1)

1 Comment

  1. lugojan

    23 ianuarie 2016 at 11:07

    ce conteaza suntem oras european

Lasă un răspuns

Administrație

Mai multe în Administrație

Funcţionarii din administraţia locală au trecut la fapte: joi – grevă japoneză, săptămâna viitoare – protest la Bucureşti

Cetateanul23 mai 2017

Funcţionarii din primăriile Timişoarei şi Lugojului ameninţă că vor bloca activitatea în administraţia locală

Cetateanul22 mai 2017

Consilierii lugojeni se întâlnesc pentru aprobarea unor proiecte şi a unei deplasări oficiale în străinătate

Cetateanul22 mai 2017

Omul care a aprobat plata contractelor pentru sindrofiile PSD a fost reangajat la Casa de Cultură, deşi s-a pensionat

Cetateanul12 mai 2017

“Va fi cel mai frumos cartier din Lugoj. O să se bată toţi pe un loc de casă”

Cetateanul12 mai 2017

FOTO – Bazarul din Lugoj va fi reabilitat. Administraţia locală are pregătită o sumă mare pentru lucrări

Cetateanul11 mai 2017

GALERIE FOTO – Expertiză de 140.000 de lei pentru a afla care sunt problemele Podului de Fier din Lugoj

Cetateanul10 mai 2017

Începe verificarea terenurilor din Lugoj. Impozitele vor fi mai mari cu 500% pentru cele neîngrijite

Cetateanul8 mai 2017

Clădire confiscată de la un falsificator, transformată în centru de relaţii internaţionale

Cetateanul5 mai 2017

Şcoala de Arte din Lugoj are nume nou, director nou şi va fi reabilitată

Cetateanul5 mai 2017

Francisc Boldea promite că Lugojul nu va mai fi oraşul bălăriilor. Cele mai multe spaţiile verzi sunt încă neîngrijite!

Cetateanul4 mai 2017

Lugojul, la un pas să piardă finanţări europene de 1.000.000 de euro. Primarul şi consilierii se acuză reciproc

Cetateanul3 mai 2017
%d blogeri au apreciat: