Social

Franțuzoaica de lângă Lugoj care nu vrea să mai audă Paris

Franțuzoaica de lângă Lugoj care nu vrea să mai audă Paris

Autoliv

În aceste vremuri, când milioane de români migrează spre alte țări, în căutarea unui trai mai bun, ți se pare curios să vezi cetățeni ai unor state civilizate și prospere că se stabilesc pe meleagurile noastre. Un astfel de caz este Catherine Mayer Târziu, care a schimbat Parisul cu o comună din Banat. Și-a vândut toate proprietățile din Paris și s-a mutat la Belinț.

 “M-am născut la Paris, oraș unde mi-am petrecut tot restul vieții, până acum doi ani, când m-am mutat definitiv la Belinț. Pe soțul meu, Constantin Târziu  l-am  cunoscut la Paris unde își desfășura activitatea, ca preot, la Catedrala ortodoxă română. După căsătorie m-am implicat în activitatea soțului meu și astfel am cunoscut  personalități din lumea artei sau politicieni români care vizitau Parisul. Aveam legături cu ambasada și mulți români erau trimiși spre biserică spre a fi ajutați. Cele mai frecvente cazuri erau de ordin material. Oamenii aveau nevoie de bani pentru a se întoarce acasă. Nu prea era treaba noastră dar nu puteam lăsa oamenii în voia sorții. Am mai fost de câteva ori în vizită în România și locurile m-au fascinat. Pentru că soțul meu avea casa părintească la Belinț, ne-am hotărât să o renovăm, modernizând-o după gusturile noastre. Am adus din Maramureș și o casă de lemn și am transformat curtea într-un mic paradis“, spune Catherine Mayer Târziu.

Parcă niciunde nu se potrivește mai bine zicerea – omul sfințește locul! – decât atunci când pășești în curtea Catherinei Mayer Târziu.  Acolo, bunul gust se îmbină perfect cu utilul.

“Am iubit întotdeauna plantele și animalele. Cred că Dumnezeu, atunci când a creat lumea, a dorit ca omul să trăiască în pace și armonie cu toate viețuitoarele și natura din jur. Nu înțeleg de ce nu respectăm aceste legi. Mă doare să văd animale chinuite, abandonate pe stradă, sau natura distrusă de inconștiența umană. Am adunat de pe stradă doi câini pe care stăpânii lor i-au alungat de acasă. Bubu și Bobițu au suferit mult din cauza cruzimii umane. Astăzi au renăscut în curtea mea. În urmă cu mulți ani, am cumpărat un ciobănesc mioritic, din Poiana Brașov. Cinci ani a locuit la Paris, apoi l-am luat cu noi în țară. Zuza, Bubu și Bobițu trăiesc într-o armonie perfectă. Pisica Nana este pariziancă. După ce am adus-o aici, doi ani de zile a căzut într-o depresie profundă. A stat la mansardă, refuzând să o părăsească. Acum văd că iese în curte. I-a trecut depresia. Mai am în paradisul meu și două familii de porumbei cărora le-am făcut căsuțe. Cred că fiecare om ar trebui să ia foarte în serios menirea lui pe acest pământ”, mai spune franțuzoaica de la Belinț.

Spațiul carpatin, atât de hulit de unii și atât de cântat de alții, se pare că are ceva deosebit. Nu este vorba de ceea ce simțim noi românii care judecăm lucrurile din interiorul lor fără să avem o privire de ansamblu, ci de ceea ce spun străinii stabiliți pe pământurile noastre.

“Știu că este curios ceea ce spun, dar țara voastră, care, acum este și a mea, are ceva deosebit. Emană pace sufletească. Dacă v-ați opri puțin din zbuciumul vostru zilnic ați simți și voi ceea ce simt eu. Merg rar în Franța și nu o fac cu plăcere. Când mi-am vândut casa și tot ce aveam la Paris nu am simțit niciun regret. Parisul e cenușiu și rece, iar în Franța nu am simțit niciodată bucuria celor patru anotimpuri ca aici. Poate că românul e prea vorbăreț și crede că știe multe, dar are o inimă mare și caldă. Eu nu fac politică și nici nu am simpatii sau antipatii în această zonă, dar ori de câte ori am cerut sprijinul primarului de la Belinț, mi l-a acordat necondiționat. E prea multă patimă și manipulare politică aici și sfatul meu este să ieșiți de sub aceste influențe nefaste și totul va fi bine!”, spune Caty într-o română perfectă, cu un puternic accent francez.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Mai multe în Social

O făgeţeancă este noul director executiv al DSP Timiş

Cetateanul24 mai 2017

Se strâng bani în bisericile din Timiş pentru premierea elevilor olimpici

Cetateanul23 mai 2017

Cum a ajuns Banatul “fruncea” în numărul de decese provocate de rujeolă

Daniel Dancea23 mai 2017

Un profesor din Banat predă istoria regiunii pe internet. A reuşit să adune într-un blog trecutul întregii zone

Cetateanul22 mai 2017

Un cetăţean care merita titlul de “Cetăţean de Onoare” a primit doar ”Cheia Oraşului”, pentru că politicienii lugojeni au orgolii

Cetateanul19 mai 2017

Pâinea de casă, celebră în două judeţe. E făcută doar din făină, apă şi drojdie, „fără alte prafuri”

Cetateanul19 mai 2017

Mii de vietăţi vor fi ucise şi în acest an din plăcere. Vezi ce animale vor fi vânate în Timiş

Cetateanul18 mai 2017

“Agentul mi-a zis: hai, marş de aici”. Supărat că a fost jignit, un şofer a pornit în urmărirea Poliţiei, pe autostradă: „Au fugit ca şobolanii”

Daniel Dancea17 mai 2017

Operaţiune în forţă a Poliţiei. În trei zile, 600 poliţişti au descoperit 55 de infracţiuni şi au aplicat amenzi de 350.000 de lei

Cetateanul15 mai 2017

Toate informaţiile necesare pentru absolvenţii de liceu din Timiş, care vor indemnizaţie de şomaj sau îşi caută un loc de muncă

Cetateanul15 mai 2017

Un istoric lugojean, angajat al Muzeului, cere demisia arhitectului-şef al Lugojului

Cetateanul11 mai 2017

Trei tineri, prinşi de poliţiştii lugojeni după ce au spart un garaj. Ce au putut să fure!

Cetateanul11 mai 2017
%d blogeri au apreciat: