Social

Franțuzoaica de lângă Lugoj care nu vrea să mai audă Paris

Franțuzoaica de lângă Lugoj care nu vrea să mai audă Paris

Cetateanul Lugoj

În aceste vremuri, când milioane de români migrează spre alte țări, în căutarea unui trai mai bun, ți se pare curios să vezi cetățeni ai unor state civilizate și prospere că se stabilesc pe meleagurile noastre. Un astfel de caz este Catherine Mayer Târziu, care a schimbat Parisul cu o comună din Banat. Și-a vândut toate proprietățile din Paris și s-a mutat la Belinț.

 “M-am născut la Paris, oraș unde mi-am petrecut tot restul vieții, până acum doi ani, când m-am mutat definitiv la Belinț. Pe soțul meu, Constantin Târziu  l-am  cunoscut la Paris unde își desfășura activitatea, ca preot, la Catedrala ortodoxă română. După căsătorie m-am implicat în activitatea soțului meu și astfel am cunoscut  personalități din lumea artei sau politicieni români care vizitau Parisul. Aveam legături cu ambasada și mulți români erau trimiși spre biserică spre a fi ajutați. Cele mai frecvente cazuri erau de ordin material. Oamenii aveau nevoie de bani pentru a se întoarce acasă. Nu prea era treaba noastră dar nu puteam lăsa oamenii în voia sorții. Am mai fost de câteva ori în vizită în România și locurile m-au fascinat. Pentru că soțul meu avea casa părintească la Belinț, ne-am hotărât să o renovăm, modernizând-o după gusturile noastre. Am adus din Maramureș și o casă de lemn și am transformat curtea într-un mic paradis“, spune Catherine Mayer Târziu.

Parcă niciunde nu se potrivește mai bine zicerea – omul sfințește locul! – decât atunci când pășești în curtea Catherinei Mayer Târziu.  Acolo, bunul gust se îmbină perfect cu utilul.

“Am iubit întotdeauna plantele și animalele. Cred că Dumnezeu, atunci când a creat lumea, a dorit ca omul să trăiască în pace și armonie cu toate viețuitoarele și natura din jur. Nu înțeleg de ce nu respectăm aceste legi. Mă doare să văd animale chinuite, abandonate pe stradă, sau natura distrusă de inconștiența umană. Am adunat de pe stradă doi câini pe care stăpânii lor i-au alungat de acasă. Bubu și Bobițu au suferit mult din cauza cruzimii umane. Astăzi au renăscut în curtea mea. În urmă cu mulți ani, am cumpărat un ciobănesc mioritic, din Poiana Brașov. Cinci ani a locuit la Paris, apoi l-am luat cu noi în țară. Zuza, Bubu și Bobițu trăiesc într-o armonie perfectă. Pisica Nana este pariziancă. După ce am adus-o aici, doi ani de zile a căzut într-o depresie profundă. A stat la mansardă, refuzând să o părăsească. Acum văd că iese în curte. I-a trecut depresia. Mai am în paradisul meu și două familii de porumbei cărora le-am făcut căsuțe. Cred că fiecare om ar trebui să ia foarte în serios menirea lui pe acest pământ”, mai spune franțuzoaica de la Belinț.

Spațiul carpatin, atât de hulit de unii și atât de cântat de alții, se pare că are ceva deosebit. Nu este vorba de ceea ce simțim noi românii care judecăm lucrurile din interiorul lor fără să avem o privire de ansamblu, ci de ceea ce spun străinii stabiliți pe pământurile noastre.

“Știu că este curios ceea ce spun, dar țara voastră, care, acum este și a mea, are ceva deosebit. Emană pace sufletească. Dacă v-ați opri puțin din zbuciumul vostru zilnic ați simți și voi ceea ce simt eu. Merg rar în Franța și nu o fac cu plăcere. Când mi-am vândut casa și tot ce aveam la Paris nu am simțit niciun regret. Parisul e cenușiu și rece, iar în Franța nu am simțit niciodată bucuria celor patru anotimpuri ca aici. Poate că românul e prea vorbăreț și crede că știe multe, dar are o inimă mare și caldă. Eu nu fac politică și nici nu am simpatii sau antipatii în această zonă, dar ori de câte ori am cerut sprijinul primarului de la Belinț, mi l-a acordat necondiționat. E prea multă patimă și manipulare politică aici și sfatul meu este să ieșiți de sub aceste influențe nefaste și totul va fi bine!”, spune Caty într-o română perfectă, cu un puternic accent francez.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Mai multe în Social

Aici sunt pierderile Meridianului, suportate din banii lugojenilor. „Nu este o avarie majoră, e o gaură cât un stilou”.

Daniel Groza13 ianuarie 2017

Dezbaterea publică nu a schimbat nimic! Preţul apei şi canalizării va creşte la Lugoj

Daniel Groza12 ianuarie 2017

Iarna e ca vara! Lugojenii se plâng că nu au apă la etajele superioare. Explicaţiile Meridianului!

Daniel Groza12 ianuarie 2017

Ambulanţa Lugoj, două ture pe noapte pentru a-i ajuta pe oamenii străzii rămaşi în ger

Gabriel Iosa11 ianuarie 2017

FOTO! Apa de la robinetele din Lugoj, murdară şi de nebăut, deşi primăria o recomandă ca bună de consum

Gabriel Iosa10 ianuarie 2017

Bilanţ la CPU Lugoj! Câţi pacienţi au decedat la Urgenţe, la spitalul lugojean

Gabriel Iosa6 ianuarie 2017

Lugojenii participă la slujba de Bobotează! Sute de litri de agheasmă, pregătite pentru credincioşi

Gabriel Iosa6 ianuarie 2017

Se distribuie invitațiile la Revelionul Seniorilor

Daniel Groza4 ianuarie 2017

O fetiţă din Timiş a murit din cauza rujeolei. Ministerul Sănătăţii cere părinţilor să imunizeze copiii

Daniel Groza29 decembrie 2016

Ambulanţele au circulat non-stop de Crăciun la Lugoj! Record de apeluri la 112 în seara de Ajun

Gabriel Iosa27 decembrie 2016

PAMFLET – Scrisoare către Moş Crăciun

Cetateanul24 decembrie 2016

Un băiețel de cinci ani, din Nădrag, are nevoie de ajutor. E bolnav de leucemie, iar familia lui nu are banii necesari tratamentului

Daniel Groza20 decembrie 2016
%d blogeri au apreciat: