Autoliv Lugoj

Social

Franțuzoaica de lângă Lugoj care nu vrea să mai audă Paris

Franțuzoaica de lângă Lugoj care nu vrea să mai audă Paris

Business Strategist

În aceste vremuri, când milioane de români migrează spre alte țări, în căutarea unui trai mai bun, ți se pare curios să vezi cetățeni ai unor state civilizate și prospere că se stabilesc pe meleagurile noastre. Un astfel de caz este Catherine Mayer Târziu, care a schimbat Parisul cu o comună din Banat. Și-a vândut toate proprietățile din Paris și s-a mutat la Belinț.

 “M-am născut la Paris, oraș unde mi-am petrecut tot restul vieții, până acum doi ani, când m-am mutat definitiv la Belinț. Pe soțul meu, Constantin Târziu  l-am  cunoscut la Paris unde își desfășura activitatea, ca preot, la Catedrala ortodoxă română. După căsătorie m-am implicat în activitatea soțului meu și astfel am cunoscut  personalități din lumea artei sau politicieni români care vizitau Parisul. Aveam legături cu ambasada și mulți români erau trimiși spre biserică spre a fi ajutați. Cele mai frecvente cazuri erau de ordin material. Oamenii aveau nevoie de bani pentru a se întoarce acasă. Nu prea era treaba noastră dar nu puteam lăsa oamenii în voia sorții. Am mai fost de câteva ori în vizită în România și locurile m-au fascinat. Pentru că soțul meu avea casa părintească la Belinț, ne-am hotărât să o renovăm, modernizând-o după gusturile noastre. Am adus din Maramureș și o casă de lemn și am transformat curtea într-un mic paradis“, spune Catherine Mayer Târziu.

Parcă niciunde nu se potrivește mai bine zicerea – omul sfințește locul! – decât atunci când pășești în curtea Catherinei Mayer Târziu.  Acolo, bunul gust se îmbină perfect cu utilul.

“Am iubit întotdeauna plantele și animalele. Cred că Dumnezeu, atunci când a creat lumea, a dorit ca omul să trăiască în pace și armonie cu toate viețuitoarele și natura din jur. Nu înțeleg de ce nu respectăm aceste legi. Mă doare să văd animale chinuite, abandonate pe stradă, sau natura distrusă de inconștiența umană. Am adunat de pe stradă doi câini pe care stăpânii lor i-au alungat de acasă. Bubu și Bobițu au suferit mult din cauza cruzimii umane. Astăzi au renăscut în curtea mea. În urmă cu mulți ani, am cumpărat un ciobănesc mioritic, din Poiana Brașov. Cinci ani a locuit la Paris, apoi l-am luat cu noi în țară. Zuza, Bubu și Bobițu trăiesc într-o armonie perfectă. Pisica Nana este pariziancă. După ce am adus-o aici, doi ani de zile a căzut într-o depresie profundă. A stat la mansardă, refuzând să o părăsească. Acum văd că iese în curte. I-a trecut depresia. Mai am în paradisul meu și două familii de porumbei cărora le-am făcut căsuțe. Cred că fiecare om ar trebui să ia foarte în serios menirea lui pe acest pământ”, mai spune franțuzoaica de la Belinț.

Spațiul carpatin, atât de hulit de unii și atât de cântat de alții, se pare că are ceva deosebit. Nu este vorba de ceea ce simțim noi românii care judecăm lucrurile din interiorul lor fără să avem o privire de ansamblu, ci de ceea ce spun străinii stabiliți pe pământurile noastre.

“Știu că este curios ceea ce spun, dar țara voastră, care, acum este și a mea, are ceva deosebit. Emană pace sufletească. Dacă v-ați opri puțin din zbuciumul vostru zilnic ați simți și voi ceea ce simt eu. Merg rar în Franța și nu o fac cu plăcere. Când mi-am vândut casa și tot ce aveam la Paris nu am simțit niciun regret. Parisul e cenușiu și rece, iar în Franța nu am simțit niciodată bucuria celor patru anotimpuri ca aici. Poate că românul e prea vorbăreț și crede că știe multe, dar are o inimă mare și caldă. Eu nu fac politică și nici nu am simpatii sau antipatii în această zonă, dar ori de câte ori am cerut sprijinul primarului de la Belinț, mi l-a acordat necondiționat. E prea multă patimă și manipulare politică aici și sfatul meu este să ieșiți de sub aceste influențe nefaste și totul va fi bine!”, spune Caty într-o română perfectă, cu un puternic accent francez.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Mai multe în Social

Primarul Francisc Boldea este acuzat că nu vrea să cumpere tomograf la spital, ca să nu strice afacerile PSD

Daniel Groza24 martie 2017

Șase strategii ale cazinourilor, numai bune de adaptat oricărui startup

Daniel Groza23 martie 2017

Criză în Timiş! La Lugoj, părinţii ar plăti oricât să-şi imunizeze copiii, doar că vaccinurile lipsesc şi din farmacii

Gabriel Iosa15 martie 2017

IPJ Timiş verifică dacă poliţiştii pârâţi de primarul din Făget au respectat procedura

Daniel Groza10 martie 2017

Primarul din Făget, supărat pe modul cum dau amenzi poliţiştii. Vezi ce scrisoare de protest a trimis comandantului

Daniel Groza10 martie 2017

Cormoranii fac ravagii în Timiş. Au devastat bazinele de la Mănăstirea Româneşti şi au dat atacul la ferma piscicolă din Lugoj

Daniel Groza7 martie 2017

Proprietarii din Lugoj, care îşi lasă terenul în paragină, vor plăti impozite majorate cu până la 500%

Daniel Groza6 martie 2017

Cea mai nouă parcare pe care o face Primăria stârneşte nemulţumirea lugojenilor. Consilier local: se încalcă legea!

Daniel Groza1 martie 2017

Şoferi “puşcaţi” de poliţişti cu radarul de ultimă generaţie! Câţi au fost amendaţi la Lugoj în weekend

Gabriel Iosa27 februarie 2017

Ucisă cu bestialitate de Dragobete! O femeie dintr-un sat de lângă Lugoj şi-a găsit sfârşitul departe de casă, în mâinile iubitului

Gabriel Iosa27 februarie 2017

Eva Energy explică la Lugoj cum puteţi obţine contracte corecte şi tarife mai mici pentru energie

Daniel Groza23 februarie 2017

Ziua Îndrăgostiţilor s-a lăsat cu amenzi din partea Poliţiei Lugoj! Razie de proporţii în oraş

Gabriel Iosa15 februarie 2017
%d blogeri au apreciat: