Cetateanul Lugoj

Social

Franțuzoaica de lângă Lugoj care nu vrea să mai audă Paris

Franțuzoaica de lângă Lugoj care nu vrea să mai audă Paris

Cetateanul Lugoj

În aceste vremuri, când milioane de români migrează spre alte țări, în căutarea unui trai mai bun, ți se pare curios să vezi cetățeni ai unor state civilizate și prospere că se stabilesc pe meleagurile noastre. Un astfel de caz este Catherine Mayer Târziu, care a schimbat Parisul cu o comună din Banat. Și-a vândut toate proprietățile din Paris și s-a mutat la Belinț.

 “M-am născut la Paris, oraș unde mi-am petrecut tot restul vieții, până acum doi ani, când m-am mutat definitiv la Belinț. Pe soțul meu, Constantin Târziu  l-am  cunoscut la Paris unde își desfășura activitatea, ca preot, la Catedrala ortodoxă română. După căsătorie m-am implicat în activitatea soțului meu și astfel am cunoscut  personalități din lumea artei sau politicieni români care vizitau Parisul. Aveam legături cu ambasada și mulți români erau trimiși spre biserică spre a fi ajutați. Cele mai frecvente cazuri erau de ordin material. Oamenii aveau nevoie de bani pentru a se întoarce acasă. Nu prea era treaba noastră dar nu puteam lăsa oamenii în voia sorții. Am mai fost de câteva ori în vizită în România și locurile m-au fascinat. Pentru că soțul meu avea casa părintească la Belinț, ne-am hotărât să o renovăm, modernizând-o după gusturile noastre. Am adus din Maramureș și o casă de lemn și am transformat curtea într-un mic paradis“, spune Catherine Mayer Târziu.

Parcă niciunde nu se potrivește mai bine zicerea – omul sfințește locul! – decât atunci când pășești în curtea Catherinei Mayer Târziu.  Acolo, bunul gust se îmbină perfect cu utilul.

“Am iubit întotdeauna plantele și animalele. Cred că Dumnezeu, atunci când a creat lumea, a dorit ca omul să trăiască în pace și armonie cu toate viețuitoarele și natura din jur. Nu înțeleg de ce nu respectăm aceste legi. Mă doare să văd animale chinuite, abandonate pe stradă, sau natura distrusă de inconștiența umană. Am adunat de pe stradă doi câini pe care stăpânii lor i-au alungat de acasă. Bubu și Bobițu au suferit mult din cauza cruzimii umane. Astăzi au renăscut în curtea mea. În urmă cu mulți ani, am cumpărat un ciobănesc mioritic, din Poiana Brașov. Cinci ani a locuit la Paris, apoi l-am luat cu noi în țară. Zuza, Bubu și Bobițu trăiesc într-o armonie perfectă. Pisica Nana este pariziancă. După ce am adus-o aici, doi ani de zile a căzut într-o depresie profundă. A stat la mansardă, refuzând să o părăsească. Acum văd că iese în curte. I-a trecut depresia. Mai am în paradisul meu și două familii de porumbei cărora le-am făcut căsuțe. Cred că fiecare om ar trebui să ia foarte în serios menirea lui pe acest pământ”, mai spune franțuzoaica de la Belinț.

Spațiul carpatin, atât de hulit de unii și atât de cântat de alții, se pare că are ceva deosebit. Nu este vorba de ceea ce simțim noi românii care judecăm lucrurile din interiorul lor fără să avem o privire de ansamblu, ci de ceea ce spun străinii stabiliți pe pământurile noastre.

“Știu că este curios ceea ce spun, dar țara voastră, care, acum este și a mea, are ceva deosebit. Emană pace sufletească. Dacă v-ați opri puțin din zbuciumul vostru zilnic ați simți și voi ceea ce simt eu. Merg rar în Franța și nu o fac cu plăcere. Când mi-am vândut casa și tot ce aveam la Paris nu am simțit niciun regret. Parisul e cenușiu și rece, iar în Franța nu am simțit niciodată bucuria celor patru anotimpuri ca aici. Poate că românul e prea vorbăreț și crede că știe multe, dar are o inimă mare și caldă. Eu nu fac politică și nici nu am simpatii sau antipatii în această zonă, dar ori de câte ori am cerut sprijinul primarului de la Belinț, mi l-a acordat necondiționat. E prea multă patimă și manipulare politică aici și sfatul meu este să ieșiți de sub aceste influențe nefaste și totul va fi bine!”, spune Caty într-o română perfectă, cu un puternic accent francez.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Social

rujeola

Rujeola continuă să dea bătăi de cap timișenilor. Au fost confirmate peste 90 de cazuri

Iasmina Olariu20 octombrie 2016
perne-lugojul-pedaleaza-06

Mişcarea ciclistă a Lugojului, în pană de voluntari pentru a organiza noi ture prin oraş

Gabriel Iosa19 octombrie 2016
card

Persoanele cu handicap din județul Timiş pot depune cereri pentru eliberarea cardului european pentru dizabilitate

Iasmina Olariu19 octombrie 2016
bila

S-a rezolvat problema tânărului care trăiește în cort. Primăria îi dă o cameră la spital!

Daniel Groza18 octombrie 2016
incalzire

Începe distribuirea cererilor pentru ajutorul de încălzire. Vezi ce condiții trebuie să îndeplinești

Iasmina Olariu17 octombrie 2016
bila

Lugojenii au sărit în ajutorul tânărului bolnav care trăiește în cort la marginea orașului. Primarul promite că va căuta o soluție!

Daniel Groza14 octombrie 2016
cjas-timis-casa-de-asigurari-de-sanatate-13-700x336

Program modificat la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș

Iasmina Olariu14 octombrie 2016
afis

Copii din două centre de ocrotire din Lugoj participă la Festivalul „Praf de stele” de la Timișoara

Iasmina Olariu13 octombrie 2016
rendo

Destinul uimitor al unui tânăr crescut într-un orfelinat din Lugoj. Cunoașterea limbii engleze i-a schimbat viața

Daniel Dancea13 octombrie 2016
cjas-timis-casa-de-asigurari-de-sanatate-13-700x336

Modificare de ultimă oră! Elevii nu mai au nevoie de adeverințe de la CJAS pentru a dovedi calitatea de asigurat

Iasmina Olariu13 octombrie 2016
orchestra-bcb-harul

Sărbătoare mare la Biserica „Harul”. Se împlinesc 70 de ani de la înfiinţarea orchestrei

Cetateanul12 octombrie 2016
tratament

Casa de Pensii distribuie aproape 50 de bilete de tratament pentru luna octombrie. Vezi în ce staţiuni!

Iasmina Olariu11 octombrie 2016