Furnizarea de vaccin COVID-19 Pfizer către Uniunea Europeană este cu 30% sub planuri, spun sursele

0

Pfizer nu a livrat încă Uniunii Europene aproximativ 10 milioane de doze de vaccin COVID-19 care urmau să fie scadente în decembrie, au spus oficialii UE, lăsându-i aproximativ o treime din sumele la care se aștepta până acum de la compania americană.

Întârzierea este o altă lovitură pentru UE, care a fost lovită și de întârzierile livrărilor de la producătorul anglo-suedez de medicamente AstraZeneca și compania americană Moderna și care, de asemenea, s-a confruntat cu întârzieri anterioare privind vaccinul Pfizer.

De asemenea, ridică întrebări cu privire la justificarea unui sistem UE de control al exporturilor de vaccinuri, care a fost instituit la sfârșitul lunii ianuarie pentru a asigura livrările la timp, dar care nu a fost încă activat, în ciuda deficiențelor de aprovizionare.

Până la jumătatea săptămânii trecute, Pfizer a livrat în UE 23 de milioane de doze de vaccin COVID-19 pe care l-a dezvoltat împreună cu firma germană BioNTech, a declarat un oficial al UE care este direct implicat în discuții cu compania americană.

Aceasta a fost cu aproximativ 10 milioane de doze mai puțin decât promisese Pfizer să le furnizeze până la jumătatea lunii februarie, a declarat un al doilea oficial care este, de asemenea, implicat în discuții.

Pfizer a refuzat să comenteze, spunând că programele livrărilor sale sunt confidențiale. Comisia Europeană executivă nu a răspuns la o cerere de comentarii cu privire la deficiențele de livrare.

Oficialii UE au declarat că Pfizer s-a angajat să livreze 3,5 milioane de doze pe săptămână de la începutul lunii ianuarie, pentru un total de 21 de milioane de doze până la jumătatea lunii februarie.

La jumătatea lunii ianuarie, a existat un blocaj temporar în aprovizionare, despre care oficialii UE spun că s-a rezolvat în mare parte luna trecută. Dar o mulțime de doze care urmau să sosească în decembrie încă lipsesc, au spus cei doi oficiali UE.

Vaccinul Pfizer / BioNTech a fost aprobat pentru utilizare în UE pe 21 decembrie. A doua zi, BioNTech a declarat că, companiile vor livra către UE 12,5 milioane de doze până la sfârșitul lunii.

Doar aproximativ 2 milioane din aceste doze, datorate în decembrie, au fost administrate, conform calculelor Reuters.

Deficitul s-ar ridica la aproximativ 30% din totalul livrărilor angajate pentru perioada din decembrie până la jumătatea lunii februarie.

Un oficial al UE a declarat că firma s-a angajat să livreze dozele lipsă până la sfârșitul lunii martie.

UE are două contracte cu Pfizer pentru furnizarea a 600 de milioane de doze de vaccin.

Țările cu un număr mare de doze vaccinează deja persoane care nu se numără printre cele mai vulnerabile, în timp ce cei mai nevoiași din alte părți nu au avut încă o doză.

Organizația Mondială a Sănătății și-a stabilit obiectivul de a vaccina 20% din populația țărilor sărace până la sfârșitul anului.

Citeste continuarea Furnizarea de vaccin COVID-19 Pfizer către Uniunea Europeană este cu 30% sub planuri, spun sursele

Citește și