Germania și-a prelungit blocarea timp de trei săptămâni, impunând o oprire aproape completă în vacanța de Paște ca răspuns la un al treilea val de infecții cu coronavirus.
După discuții cu liderii regionali, cancelarul Angela Merkel a declarat că măsurile actuale vor rămâne până la 18 aprilie.
Restricțiile vor fi și mai severe din 1-5 aprilie, când majoritatea magazinelor vor fi închise și adunările de persoane vor fi limitate.
Dna Merkel a declarat că Germania se află acum într-o situație „foarte gravă”.
„Numărul cazurilor crește exponențial, iar paturile de terapie intensivă se umplu din nou”, a declarat cancelarul marți, la o conferință de presă.
Infecțiile cu coronavirus au crescut în toată Europa în ultimele săptămâni, în timp ce țările se luptă să-și vaccineze populațiile, în ciuda întârzierilor în desfășurarea campaniilor de vaccinare.
Rata infecției a crescut peste 100 la 100.000 de locuitori în Germania. Au fost raportate alte 7.485 de infecții în ultimele 24 de ore, precum și 250 de decese.
În Polonia vecină, rata este de peste trei ori mai mare. Spitalele franceze au internat alți 471 de pacienți în terapie intensivă în 24 de ore și au fost raportate alte 15.792 de cazuri.
Anunțând noile restricții după discuțiile de criză maraton cu liderii celor 16 state germane, doamna Merkel a spus că varianta extrem de contagioasă a coronavirusului din Marea Britanie (Kent) a devenit dominantă în Germania, plonjând țara în ceea ce ea a numit „o nouă pandemie”.
„În esență, avem un virus nou”, a spus cancelarul german. „Este mult mai mortală, mult mai infecțioasă și pentru mult mai mult timp.” Germania se afla într-o cursă împotriva timpului pentru a lansa vaccinările împotriva coronavirusului, a adăugat ea.
Prelungirea blocării de marți marchează o inversare de la începutul acestei luni, când liderii de stat au fost de acord să înceapă un proces de redeschidere precaut.
Care sunt noile măsuri?
Măsurile existente, precum închiderea facilităților sportive, vor rămâne în vigoare până la 18 aprilie.
Apoi, timp de cinci zile de Paști de la 1 aprilie, germanilor li se cere să rămână acasă și să reducă contactele:
Serviciile religioase în persoană sunt anulate
Adunările mari de familie sunt interzise, cu cel mult două gospodării sau până la cinci persoane, care au voie să se întâlnească
Toate magazinele sunt închise, în afară de magazinele alimentare, sâmbătă 3 aprilie.
O „frână de urgență” va opri redeschiderile suplimentare în zonele în care infecțiile depășesc 100 de cazuri noi la 100.000 de persoane pe o perioadă de șapte zile.
Polonezii nu pot intra acum în Germania decât dacă au rezultate negative pentru Covid-19 în ultimele 48 de ore. Mii de polonezi fac naveta zilnic în Germania pentru muncă.
Polonia este una dintre cele mai afectate țări ale UE în actualul val trei de coronavirus – a raportat luni 14.578 de cazuri noi, cu 34% mai mare decât în urmă cu o săptămână. Oficialii din domeniul sănătății spun că varianta britanică extrem de contagioasă reprezintă 80% din noile cazuri.
Lansarea vaccinărilor în întreaga UE rămâne lentă – cu mult în urma scalei de vaccinări realizată de Israel, Marea Britanie și SUA.
O parte din motivul acestui fapt o reprezintă problemele de aprovizionare cu vaccinul Oxford / AstraZeneca – acum în centrul tensiunilor politice dintre Marea Britanie și UE în legătură cu obligațiile contractuale ale firmei.
UE are în vedere acum o interdicție de export care vizează producția AstraZeneca din Europa. Oficialii UE se plâng că prea mult din vaccin se îndreaptă către Marea Britanie și alte țări, mai degrabă decât să rămână în UE.
Între timp, Ungaria a devenit prima țară din UE care a aprobat utilizarea vaccinului coronavirus CanSino Biologics din China și a CoviShield, versiunea indiană a vaccinului AstraZeneca, relatează agenția de știri Reuters.
Statelor UE li se permite să încheie acorduri separate cu producătorii de vaccinuri care nu au semnat acorduri cu UE. Ungaria folosește deja vaccinul Sinopharm din China și vaccinul Sputnik rus.
Autoritatea de reglementare a UE, Agenția Europeană pentru Medicamente, a aprobat până acum vaccinurile Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca.
Sursa: Financiarul.ro