Google trebuie să discute cu editorii francezi despre plata pentru conținutul lor, spune instanța

0

Google trebuie să deschidă discuții cu editorii din Franța cu privire la plata pentru utilizarea conținutului lor, a confirmat joi o instanță de apel, care deschide calea pentru un acord la nivel de industrie în țară.

Hotărârea poate reverbera în afara Franței, deoarece obligă Google să se așeze cu editorii și agențiile de știri pentru a găsi o modalitate de a le remunera în conformitate cu „dreptul vecin” consacrat în normele revizuite ale UE privind drepturile de autor, care permit editorilor să ceară o taxă de pe platformele online pentru afișând fragmente de știri.

Diferă de promisiunea de săptămâna trecută a Google Alphabet de a plăti 1 miliard de dolari editorilor la nivel mondial pentru știrile lor în următorii trei ani, deoarece aranjamentul francez ar presupune găsirea unei metodologii durabile de remunerare a editorilor și agențiilor de știri.

Vehiculul Google de remunerare a editorilor de știri, supranumit Google News Showcase, urmează să fie lansat în Germania, unde a înscris ziare germane, inclusiv Der Spiegel, Stern, Die Zeit și în Brazilia cu Folha de S.Paulo, Band și Infobae.

Hotărârea instanței franceze vine la câteva ore după ce Google, cel mai mare motor de căutare din lume, a declarat că este stabilit să ajungă la un acord pentru a plăti editorilor francezi pentru știrile lor în ultima mișcare de calmare a grupurilor media și de eliminare a regulatorilor, alături de editorii care caută un câmp de acțiune egal.

„Prioritatea noastră rămâne să ajungem la un acord cu editorii și agențiile de presă franceze”, a spus Google într-un comunicat.

„Am făcut apel pentru a obține claritate juridică cu privire la unele părți ale ordinului și vom revedea acum decizia curții de apel din Paris.”

Hotărârea confirmă o decizie din aprilie a autorității franceze în domeniul concurenței, care a ordonat companiei Google să negocieze cu editorii și agențiile de știri „remunerația cuvenită acestora pentru orice reutilizare a conținutului protejat”.

Conform aceleiași decizii, autoritatea de reglementare antitrust a ordonat companiei Google să deschidă discuții în termen de trei luni de la cererea editorilor.

Citeste continuarea Google trebuie să discute cu editorii francezi despre plata pentru conținutul lor, spune instanța

Citește și