Sport

Graba de a lăuda (P)

Graba de a lăuda (P)

Autoliv

Fotbalul românesc este într-o perioadă evidentă de declin financiar, care se răsfrânge în mod direct asupra spectacolului din teren, astfel că orice apariție pozitivă în acest peisaj este interpretată cu mult entuziasm de comentatori. Recenta partidă din Cupa României dintre Dinamo și Dinamo II a creat o stare de efervescență în mediul online, nu puțini fiind aceia care s-au grăbit să laude prestația puștilor pregătiți de Laurențiu Diniță, care au lăsat o impresie foarte bună în duelul cu „veteranii” lotului păstorit de Ioan Andone. Ultimii au câștigat în cele din urmă cu 2-1, însă copiii „satelitului” au fost cei care au primit onorurile.

Este adevarat că Dinamo II și-a apărat corect șansele, în ciuda speculațiilor că se va da la o parte pentru a-i face cale liberă echipei mari, însă acesta este un act de normalitate în fotbalul civilizat, nicidecum unul de eroism. Diniță a pregătit profesionist partida, iar elevii săi au încercat să interpreteze cât mai bine partitura pusă la cale cale de fostul atacant stelist. Și au făcut-o foarte bine, practicând un fotbal modern, cu puține atingeri și multă mișcare în teren. E normal să apreciem evoluția lor, însă a cădea în extaz că Denis Ciobotariu stă bine pe picioare în duelurile cu adversarii sau că Alexandru Dulca are apariții periculoase în careu este un pic cam mult.

Cei care pretind că se pricep la fenomen trebuie să judece aceste evoluții într-un context, care, de această dată nu i-a avantajat pe jucătorii de la Dinamo, pentru simplul motiv că această competiție nu este tratată serios de echipele mari, de la conducători, la antrenori și până la fotbaliști. Când vine vorba de cupe, indiferent de numele lor, antrenorii tind să-și menajeze jucătorii importanți, iar cei care intră știu că sunt titulari de conjunctură. Desigur, asta ar trebui să-i ambiționeze, dar în majoritatea cazurilor reacția este inversă. Iar când mai ai și un meci în familie, în care se presupune că cei mici nu te vor încurca, atunci motivația dispare aproape complet. Pe acest fond, puștii lui Diniță au părut că zburdă pe teren, însă de aici și până a-i vedea titulari incontestabili la echipa mare este o cale ceva mai lungă. Nu poți pune verdicte categorice după un meci jucat în contextul de mai sus, pentru că ar însemna să privești lucrurile dintr-o perspectivă îngustă. Mai mult, făcându-i eroi după un astfel de meci înseamnă să le creezi o imagine disproporționată despre valoarea lor jucătorilor înșiși, care pot fi ușor influențabili la această vârstă. Mult mai corect ar fi ca aceștia să fie felicitați pentru prestația lor, reamintindu-le însă că fotbalul înseamnă multe episoade de acest gen în definirea unui jucător.

Dinamo II a făcut un meci bun, ba chiar le-a dat emoții pasionaților de pariuri sportive care au mizat probabil pe victoria echipei mari, însă nu este cazul ca puștii lui Diniță să fie glorificați. Au suficient de mult timp înainte pentru a-și arăta talentul, care va ieși întotdeauna la suprafață dacă este dublat de o muncă asiduă la fiecare meci.

 

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Mai multe în Sport

CSM Lugoj, duel acasă cu CSM Bucureşti. Lugojenii, aşteptaţi să-şi încurajeze favoritele

Daniel Groza10 aprilie 2017

Călin Dobra repune printre priorităţi pista de canotaj de 2 milioane de euro, de la Surduc

Daniel Groza7 aprilie 2017

Limanul se pregăteşte de o nouă ediţie Bike Race. Sunt aşteptaţi peste 500 de concurenţi, din toată ţara

Daniel Groza6 aprilie 2017

Lugojenii, aşteptaţi din nou la un meci tare de volei. Vine campioana!

Daniel Groza4 aprilie 2017

Lugojenii sunt aşteptaţi să le susţină pe fetele de la CSM, în meciul cu Dinamo Bucureşti

Daniel Groza28 martie 2017

Nouă lugojeni participă la unul dintre cele mai cunoscute maratoane din România

Gabriel Iosa21 martie 2017

Lugojenii, aşteptaţi să susţină CSM-ul în cel de-al doliea meci din Play-Off

Daniel Groza21 martie 2017

Performanţă record! Spectacolul continuă, CSM Lugoj începe drumul în play-off

Cetateanul17 martie 2017

Voleibalistele au şanse mari să câştige ultimul meci înainte de play-off. Lugojenii, aşteptaţi să încurajeze echipa!

Daniel Groza9 martie 2017

Directorul şcolii sportive din Lugoj, lovit cu pumnul de către un coleg! Profesorul acuzat nu recunoaşte incidentul

Daniel Groza2 martie 2017

Un nou turneu de fotbal cu scop caritabil a reunit la Lugoj patru echipe, printre care şi Liga Studenţilor Facultăţii de Mecanică din Timişoara

Alina Damian27 februarie 2017

Voleibalistele lugojene au obţinut un punct în Moldova. Penicilina Iaşi- CSM Lugoj 3-2

Alina Damian27 februarie 2017
%d blogeri au apreciat: