Sport

Graba de a lăuda (P)

Graba de a lăuda (P)

Cetateanul Lugoj

Fotbalul românesc este într-o perioadă evidentă de declin financiar, care se răsfrânge în mod direct asupra spectacolului din teren, astfel că orice apariție pozitivă în acest peisaj este interpretată cu mult entuziasm de comentatori. Recenta partidă din Cupa României dintre Dinamo și Dinamo II a creat o stare de efervescență în mediul online, nu puțini fiind aceia care s-au grăbit să laude prestația puștilor pregătiți de Laurențiu Diniță, care au lăsat o impresie foarte bună în duelul cu „veteranii” lotului păstorit de Ioan Andone. Ultimii au câștigat în cele din urmă cu 2-1, însă copiii „satelitului” au fost cei care au primit onorurile.

Este adevarat că Dinamo II și-a apărat corect șansele, în ciuda speculațiilor că se va da la o parte pentru a-i face cale liberă echipei mari, însă acesta este un act de normalitate în fotbalul civilizat, nicidecum unul de eroism. Diniță a pregătit profesionist partida, iar elevii săi au încercat să interpreteze cât mai bine partitura pusă la cale cale de fostul atacant stelist. Și au făcut-o foarte bine, practicând un fotbal modern, cu puține atingeri și multă mișcare în teren. E normal să apreciem evoluția lor, însă a cădea în extaz că Denis Ciobotariu stă bine pe picioare în duelurile cu adversarii sau că Alexandru Dulca are apariții periculoase în careu este un pic cam mult.

Cei care pretind că se pricep la fenomen trebuie să judece aceste evoluții într-un context, care, de această dată nu i-a avantajat pe jucătorii de la Dinamo, pentru simplul motiv că această competiție nu este tratată serios de echipele mari, de la conducători, la antrenori și până la fotbaliști. Când vine vorba de cupe, indiferent de numele lor, antrenorii tind să-și menajeze jucătorii importanți, iar cei care intră știu că sunt titulari de conjunctură. Desigur, asta ar trebui să-i ambiționeze, dar în majoritatea cazurilor reacția este inversă. Iar când mai ai și un meci în familie, în care se presupune că cei mici nu te vor încurca, atunci motivația dispare aproape complet. Pe acest fond, puștii lui Diniță au părut că zburdă pe teren, însă de aici și până a-i vedea titulari incontestabili la echipa mare este o cale ceva mai lungă. Nu poți pune verdicte categorice după un meci jucat în contextul de mai sus, pentru că ar însemna să privești lucrurile dintr-o perspectivă îngustă. Mai mult, făcându-i eroi după un astfel de meci înseamnă să le creezi o imagine disproporționată despre valoarea lor jucătorilor înșiși, care pot fi ușor influențabili la această vârstă. Mult mai corect ar fi ca aceștia să fie felicitați pentru prestația lor, reamintindu-le însă că fotbalul înseamnă multe episoade de acest gen în definirea unui jucător.

Dinamo II a făcut un meci bun, ba chiar le-a dat emoții pasionaților de pariuri sportive care au mizat probabil pe victoria echipei mari, însă nu este cazul ca puștii lui Diniță să fie glorificați. Au suficient de mult timp înainte pentru a-și arăta talentul, care va ieși întotdeauna la suprafață dacă este dublat de o muncă asiduă la fiecare meci.

 

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Sport

Foto! Şcoala Gimnazială Ştiuca va reprezenta zona Lugoj la faza judeţeană a Olimpiadei Sportului Şcolar, la fotbal

Alina Damian9 decembrie 2016

Boxerii lugojeni vor participa la “Cupa Revoluţiei”, o gală cu participare internaţională

Alina Damian8 decembrie 2016

Sportivii de la Moto Extrem Lugoj, premiaţi în cadrul unei gale la Arad pentru rezultatele obţinute în acest an

Alina Damian7 decembrie 2016

Gimnastica lugojeană a obţinut douăzeci şi trei de medalii în Serbia

Alina Damian6 decembrie 2016

Locul şase la finalul turului pentru voleibalistele de la CSM Lugoj după o victorie în Moldova

Alina Damian4 decembrie 2016

Foto! Peste cincizeci de biciclişti au participat la ultima tură “Lugojul Pedalează” din acest an

Alina Damian4 decembrie 2016

Foto! Voleibalistele junioare de la CSŞ Lugoj au început cu dreptul returul Campionatului Naţional

Alina Damian4 decembrie 2016

Victorie la scor pentru echipa de fotbal CSM Lugoj II, care o plasează pe podium la finalul turului în Liga a IV-a Timiş

Alina Damian3 decembrie 2016

“Lugojul Pedalează” pentru ultima dată în acest an

Alina Damian3 decembrie 2016

Foto! Trei puncte pe teren propriu contra Medicinei Târgu Mureş pentru voleibalistele de la CSM Lugoj

Alina Damian1 decembrie 2016

Boxerii lugojeni au pierdut la puncte în Gala Internaţională de la Timişoara

Alina Damian29 noiembrie 2016

CSM Lugoj II nu a ajuns la Periam, pentru meciul din ultima etapă a Ligii a IV-a Timiş, din cauză că s-a defectat microbuzul

Alina Damian28 noiembrie 2016