Grupul Airbus ia măsuri destinate consolidării poziţiei sale financiare pentru a face faţă crizei coronavirusului

0

Grupul aerospaţial european Airbus a anunţat luni noi măsuri destinate consolidării poziţiei sale financiare în contextul în care pandemia de coronavirus afectează industria călătoriilor, transmite Reuters.

Printre aceste măsuri se numără o nouă linie de credit în valoare de 15 miliarde de euro, anularea dividendelor pentru 2019, în valoare de 1,80 euro pe acţiune ceea ce reprezintă o valoare totală de aproximativ 1,4 miliarde de euro, precum şi suspendarea finanţării pentru completarea schemelor de pensii complementare.

„Graţie acestor decizii, compania dispune de lichidităţi suficiente pentru a face faţă nevoile suplimentare de trezorerie legate de COVID-19”, a informat Airbus, care afirmă că dispune de lichidităţi în valoare de aproximativ 30 miliarde de euro.

„Prima noastră prioritate este să îi protejăm pe oameni şi să susţinem eforturile globale destinate limitării răspândirii coronavirusului”, a declarat directorul general de la Airbus, Guillaume Faury.

Industria aeronautică globală a fost grav lovită de răspândirea pandemiei de coronavirus. Multe companii aeriene şi-au suspendat aproape în totalitate operaţiunile comerciale iar unele au cerut ajutorul guvernului pentru a putea trece de săptămânile următoare.

Airbus a încheiat anul 2019 cu pierderi de 1,36 miliarde de euro în pofida creşterii livrărilor, afectat în special de amenda de 3,6 miliarde de euro într-un dosar de corupţie dar şi de costurile suplimentare de 1,2 miliarde de euro pentru dezvoltare avionului de transport militar A400M. În condiţiile în care a devansat Boeing, devenind cel mai mare producător mondial de avioane, Airbus a primit anul trecut comenzi pentru 768 de avioane, faţă de 747 avioane în 2018. În prezent, valoarea totală a carnetului de comenzi al Airbus se ridică la 471 miliarde de euro, graţie în special comenzilor pentru avioanele din familia A320neo pentru care la finele lunii ianuarie comenzile se ridicau la 6.249 de aparate.

Airbus este lider în aeronautică, spaţiu şi servicii conexe. Airbus oferă cea mai cuprinzătoare gamă de avioane de pasageri. Airbus este, de asemenea, lider european în ceea ce priveşte producţia avioanelor cisternă, de luptă, de transport şi pentru alte misiuni, precum şi una dintre cele mai mari companii spaţiale din lume. În domeniul elicopterelor, Airbus furnizează cele mai eficiente soluţii civile şi militare din lume.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și