”Ice Bucket Challenge”

0

Americanul Peter Frates, care în 2014 a devenit imaginea provocării găleţii de apă cu gheaţă (Ice Bucket Challenge) în urma căreia au fost strânşi milioane de dolari pentru găsirea unui remediu pentru scleroza laterală amiotrofică (ALS), a murit luni la vârsta de 34 de ani în urma acestei boli neurodegenerative, a anunţat familia sa, relatează AFP şi dpa.

Peter Frates a murit înconjurat de familie „după o luptă eroică cu scleroza laterală amiotrofică”, a scris familia sa într-un comunicat publicat luni de Boston College. Frates era „hotărât să schimbe traiectoria unei boli care nu a avut niciun tratament sau leac” ajutând la crearea unei provocări devenite extrem de populare pe reţelele de socializare.

Frates nu s-a aflat la originea acestei provocări, în care mii de persoane s-au filmat turnându-şi o găleată de apă cu gheaţă în cap, însă el este cel care a transformat-o într-un simbol al luptei împotriva acestei boli în primăvara anului 2014.

În 2012, el a aflat că suferea de scleroză laterală amiotrofică (ALS), cunoscută şi sub numele de boala Lou Gehrig, care se manifestă prin paralizia progresivă a muşchilor.

Încă nu există un leac pentru această boală, care provoacă, în medie, decesul în termen de 3-5 ani de la diagnostic.

„Ice Bucket Challenge” a devenit virală pe reţelele de socializare şi mii de persoane au participat la această provocare, printre care şi celebrităţi. Oprah Winfrey, Jeff Bezos, LeBron James, Bill Gates, Steven Spielberg şi Mark Zuckerberg se numără printre cei care au postat o înregistrare video în care se alăturau acestei campanii de conştientizare.

Asociaţia ALS, care sprijină persoanele diagnosticate cu această boală şi cercetarea medicală, a afirmat că în urma donaţiilor pentru această campanie au fost strânşi 115 milioane dolari. În plus, aceste fonduri au permis descoperirea a cinci noi gene legate de această boală şi au facilitat finanţarea de noi studii clinice pentru tratamente.

Sursa: News24.ro.

Citește și