Împrumuturile bancare către industria combustibililor fosili au scăzut cu 9% în anul afectat de COVID

0

Cele mai mari bănci din lume au redus împrumuturile către companiile de combustibili fosili cu 9% în 2020 ca urmare a pandemiei, deși finanțarea a crescut încă în ultimii cinci ani, a arătat miercuri un raport.

Cele mai mari 60 de bănci au împrumutat mai mult de 750 de miliarde de dolari către 2.300 de companii de combustibili fosili în 2020, în scădere de la 824 miliarde de dolari în 2019, potrivit unui raport al Rainforest Action Network, Reclaim Finance, Oil Change International și altor organizații nonguvernamentale (ONG-uri).

Însă raportul menționează că scăderea, determinată de nivelurile record de investiții industriale din a doua jumătate a anului 2020, pe măsură ce cererea de combustibil a fost afectată de pandemie, a urmat creșteri anuale de 4,4% -5,5% începând din 2016, anul după semnarea acordului climatic de la Paris.
De asemenea, a urmat o creștere a cererii din partea companiilor de combustibili fosili care a obținut finanțare ieftină în prima jumătate a anului 2020, se arată în raport, după evaluarea rolului băncilor în împrumuturi și subscrierea de datorii și emisiuni de capitaluri proprii.

„În ciuda acestei scăderi semnificative din 2019 până în 2020, tendința generală din ultimii cinci ani este una care se îndreaptă definitiv în direcția greșită”, se spune în raport.

„Trebuie să mergem înainte într-o lume în care chiar și fără o pandemie, producția de combustibili fosili scade aproape la fel de repede în fiecare an pentru următorul deceniu – așa cum a făcut-o în 2020 – dar de data aceasta într-un mod gestionat.”
Ritmul împrumuturilor bancare către companiile cu emisii mari de gaze cu efect de seră este din ce în ce mai mult ]n atenție, pe măsură ce investitorii solicită mai multe detalii despre planurile lor de gestionare a riscurilor și oportunităților legate de climă în portofoliile lor de finanțare.

Luna aceasta, HSBC a devenit cel mai recent creditor care s-a înclinat sub presiune atunci când a fost de acord să elimine treptat sprijinul pentru industria cărbunelui și să se angajeze să atingă obiectivele pe termen scurt și mediu pentru a se alinia la Acordul de la Paris.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și