In Ilfov a început acţiunile de combatere a ambroziei

0

Au inceput acţiunile de combatere a ambroziei, la Consiliul Judeţean Ilfov, de miercuri,  astfel, până pe 10 iunie trei utilaje vor cosi iarba din zona drumurilor judeţene, iar ulterior autoritatea locală va ierbicida.

„Ne aflăm pe DJ 200, în localitatea Dascălu (…), suntem cu utilajul tip Unimog pentru a executa operaţiunea de cosire a ierbii care se află în zona de siguranţă a drumului. Printre iarbă ştim ca se află şi buruiana numita ambrozie”, a declarat directorul Direcţiei Investiţii din cadrul CJ Ilfov, Constantin Călinoiu, în cadrul unui clip video postat pe pagina de Facebook a CJ Ilfov.

Călinoiu a menţionat că, potrivit Legii nr. 62/2018, pentru combaterea ambroziei trebuie să acţioneze proprietarii de terenuri particulare şi autorităţile locale referitor la terenurile aflate în proprietatea statului.

„Noi executăm această operaţiune pe aproximativ 430 de kilometri de drum judeţean. În momentul actual executăm operaţiunea cu trei utilaje tip Unimog, ele sunt împărţite pe zone (ale judeţului – n.r.) şi executăm această operaţiune până pe data de 10 iunie, când vrem să finalizăm. După aceasta, Direcţia Plantelor din cadrul Consiliului Judeţean Ilfov va executa operaţiunea de ierbicidare pentru combaterea buruienii numită ambrozie”, a precizat Constantin Călinoiu.

Iar, directorul Serviciului de Dezinsecţie şi Ecologizare Mediu din cadrul CJ Ilfov, Constanţa Cojocaru, a anunţat că urmează ca în maxim două-trei săptămâni să se ierbicideze. Ea a precizat că ierbicidul este pe bază de glifosat.

Constanţa Cojocaru a spus că planta nu este periculoasă în prezent şi că polenul este cel responsabil de provocarea alergiilor.

„Devine periculoasă din iulie până în septembrie, când înfloreşte şi produce polen. (…) o plantă poate produce circa 30.000 de seminţe, iar calităţile germinative şi le poate păstra până la 40 de ani”, a adăugat Constanţa Cojocaru.

Sursa: News24.ro.

Citește și