In Maramureş culturile legumicole cresc cu 200 de hectare

0

Suprafeţele cultivate cu legume în zonele de şes a judeţului Maramureş se extind din această primăvară cu peste 200 de hectare, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Asociaţiei Legumicultorilor din Maramureş, Daniel Tinc.

„Suprafeţele care urmează a fi cultivate cu legume au fost achiziţionate sau arendate din toamna anului trecut. Terenurile au fost curăţate, drenate, acolo unde a fost cazul, au fost efectuate arături şi dus gunoiul de grajd pentru a pregăti corespunzător terenul destinat viitoarelor culturi (…)Estimăm că legumicultorii au achiziţionat aproape 200 de hectare de teren, însă e posibil ca suprafaţa luată în lucru să fie întrebuinţată şi pentru alte culturi pe lângă cele legumicole. Cele mai importante terenuri se află în zona de şes, dar avem terenuri luate şi-n zona de deal sau terenuri luate la mari distanţe de cursurile de apă, fapt care ar putea complica întreţinerea culturilor pe durata verii când de nevoie de multă apă”, a spus Daniel Tinc.

Potrivit acestuia, legumicultori asociaţi din judeţul Maramureş, investesc anual şi-n tehnologiile necesare întreţinerii culturilor.

„Întreţinerea culturilor înseamnă să ai mereu în atenţie tehnologiile care te ajută, altfel nu poţi răzbi. Anual, sume apreciabile trebuie alocate în achiziţionarea de echipamente pentru irigat, motopompe, folie pentru solarii, garduri de protecţie acolo unde se impune. În cazul serelor de mică sau mare capacitate pe lângă asigurarea apei necesare, trebuie asigurat permanent un microclimat corespunzător, adică aproape aceiaşi temperatură pe toată durata anului, dar cu precădere în timpul iernii. Asta înseamnă o sursă de căldură asigurată printr-o centrală pe lemn sau păcură, iar de aici încep să crească unele costuri. Fără aceste investiţii minimale, legumele n-au cum să ajungă pe piaţă”, a declarat Daniel Tinc.

Primăria municipiului Baia Mare, susţine fermierii din judeţul Maramureş prin acordarea unor tarife minimale practicate în pieţele agroalimentare pe spaţiile închiriate sau pe locurile în care au loc târgurile micilor producători.

„Măsura noastră e de-a încuraja agricultura locală, micul sau marele producător din judeţ pentru a veni pe piaţă cu produse proaspete, produse din fermele noastre şi a mai reduce avalanşa de produse similare importate când avem atâţia producători implicaţi. Trebuie să avem grijă şi de cei din jurul nostru, să avem produsele noastre pe piaţa locală şi oameni care să simtă că sunt apreciaţi pentru efortul acesta”, a spus primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş.

În judeţul Maramureş există aproape 80 de legumicultori autorizaţi care lucrează în formă asociativă, iar terenurile cultivate cu legume se întind pe câteva sute de hectare, predominând culturile aşezate în satele şi comunele din câmpia Someşului şi Lăpuşului.

Cea mai importantă investiţie într-o seră legumicolă, 1,2 milioane de dolari a fost derulată de un fermier din localitatea Cerneşti.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și