În stimularea luptei COVID-19, vaccinul Pfizer s-a dovedit a fi 94% eficient, în lumea reală

0

Primul mare studiu din lumea reală a vaccinului Pfizer / BioNTech care va fi revizuit independent arată că vaccinul este extrem de eficient în prevenirea COVID-19, într-un moment potențial important pentru țările disperate să pună capăt blocajelor și să redeschidă economiile.
Până în prezent, cele mai multe date despre eficacitatea vaccinurilor COVID-19 au ajuns în condiții controlate în studiile clinice, lăsând un element de incertitudine cu privire la modul în care rezultatele s-ar traduce în lumea reală cu variabilele sale imprevizibile.

Cercetările din Israel – una dintre cele mai rapide lansări din lume, oferind o sursă bogată de date – au arătat că două doze de vaccin Pfizer au redus cu 94% cazurile simptomatice COVID-19 cu toate categoriile de vârstă și boli severe, cu aproape la fel de mult .

Studiul a aproximativ 1,2 milioane de persoane a arătat, de asemenea, că o singură doză a fost 57% eficientă în protejarea împotriva infecțiilor simptomatice după două săptămâni, potrivit datelor publicate și revizuite de colegi în New England Journal of Medicine.

Rezultatele studiului pentru Institutul de Cercetare Clalit au fost apropiate de cele din studiile clinice de anul trecut, care au constatat că două doze s-au dovedit a fi eficiente la 95%.
„Am fost surprinși pentru că ne așteptam ca, în contextul real, în care lanțul de frig nu este menținut perfect și populația este mai în vârstă și mai bolnavă, că nu veți obține rezultate la fel de bune precum ați obținut în studiile clinice controlate”, studiul senior autorul Ran Balicer a declarat pentru Reuters. “Dar am făcut-o și vaccinul a funcționat la fel de bine în lumea reală.”

„Am arătat că vaccinul este la fel de eficient în subgrupuri foarte diferite, la tineri și la bătrâni, la cei fără co-morbidități și la cei cu puține comorbidități”, a adăugat el.

Studiul sugerează, de asemenea, că vaccinul, dezvoltat de companiile americane Pfizer și BioNTech din Germania, este eficient împotriva variantei de coronavirus identificată pentru prima dată în Marea Britanie. Cercetătorii au spus că nu pot oferi un nivel specific de eficacitate, dar varianta era versiunea dominantă a virusului în Israel la momentul studiului.

Cercetarea nu a oferit lămuriri asupra modului în care va avea eficiență Pfizer împotriva unei alte variante, dominată acum în Africa de Sud, care s-a dovedit a reduce eficacitatea altor vaccinuri.
Din cele nouă milioane de oameni din Israel, o națiune cu asistență medicală universală, aproape jumătate au primit o primă doză, iar o treime au primit ambele doze de la lansarea de pe 19 decembrie.

Acest lucru a făcut din țară o locație primordială pentru un studiu din lumea reală asupra capacității vaccinului de a stopa pandemia, împreună cu capacitățile sale avansate de date.

Studiul a examinat aproximativ 600.000 de persoane vaccinate împotriva grupului de control de aceeași dimensiune al persoanelor nevaccinate. Cercetătorii de la Harvard T.H. Școala de sănătate publică Chan, Harvard Medical School și Boston Children’s Hospital au colaborat, de asemenea.
„Aceasta este o veste mai bună, care confirmă faptul că vaccinul este în jur de 90% eficient în prevenirea infecției documentate cu orice grad de severitate de la 7 zile după a doua doză”, a spus Peter English, consultant al guvernului britanic în controlul bolilor transmisibile.

„Documentele anterioare recent studiate din Israel au fost studii observaționale. Acesta a folosit un design experimental cunoscut sub numele de studiu caz-control … oferind o mai mare încredere că diferențele dintre grupuri se datorează stării lor de vaccinare și nu unui alt factor. ”

Studiul publicat a fost prima analiză a unei strategii naționale de vaccinare COVID-19 care a fost evaluată de colegi. De asemenea, a oferit o privire mai detaliată asupra evoluției vaccinului la intervale săptămânale, în timp ce potrivea persoanele care au primit vaccinul la indivizi nevaccinați cu istoric medical similar, sex, vârstă și caracteristici geografice.

Alte centre de cercetare din Israel, inclusiv Institutul de Știință Weizmann și Institutul de Tehnologie din Israel, au împărtășit în ultimele săptămâni mai multe studii care arată că vaccinul este eficient. Cel puțin trei studii din Israel au sugerat, de asemenea, că vaccinul poate reduce transmiterea coronavirusului, dar cercetătorii au avertizat că trebuie efectuate studii mai ample pentru a stabili concluzii clare.

Citeste continuarea aici: În stimularea luptei COVID-19, vaccinul Pfizer s-a dovedit a fi 94% eficient, în lumea reală

Citește și