Actualitate

Închisoare cu executare pentru patroana unei agenţii de turism din Lugoj. Tânăra este acuzată că a ţepuit zeci de clienţi

Închisoare cu executare pentru patroana unei agenţii de turism din Lugoj. Tânăra este acuzată că a ţepuit zeci de clienţi

Autoliv

Judecătoria Lugoj a emis prima sentinţă într-un dosar în care patroana agenţiei de turism Lokura Tour, din Lugoj, a fost judecată pentru înşelăciune după ce a încasat de la clienţi peste 15.000 de euro pentru excursii şi bilete de avion, iar oamenii nu au beneficiat de călătorii. Dosarul a fost deschis după ce 24 de persoane au reclamat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Lugoj faptul că „începând cu luna martie 2013 şi până în luna iulie a aceluiaşi an, diferite sume de bani reprezentând plata integrală, ori în două tranşe, a unor servicii turistice pentru luna august a anului 2013, însă ulterior serviciile plătite şi promise a fi efectuate, nu s-au materializat, astfel că niciuna din persoanele respective nu şi-au putut efectua concediile programate”.

Cea mai mare ţeapă şi-a luat-o o familie care a plătit 3.000 de euro pentru o vacanţă. În urma anchetei, procurorii lugojeni au trimis-o în judecată pe Loana Ştefania Vinca (fostă Gînjă) pentru înşelăciune. „În perioada martie-august 2013 inculpata a indus în eroare un număr de 24 de persoane cu privire la rezervarea unor pachete turistice şi bilete de transport(avion) pentru care a încasat sumele de  18.072,34 euro şi 6.752 lei”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Dosarul în care Loana Ştefania Vinca a fost trimisă în judecată s-a judecat la Judecătoria Lugoj, iar procurorii au condamnat-o pe femeie la patru ani şi jumătate de închisoare cu executare. „Inculpata recunoaşte atât în declaraţiile  date în faţa organelor de urmărire penală cât şi în faţa instanţei, pe de o parte, faptul că a încheiat cu persoanele vătămate enumerate mai sus contractele pentru achiziţionarea unor pachete turistice sau de tratament precum şi bilete de avion, iar pe de altă parte şi încasarea integrală a sumelor de bani de la fiecare persoană vătămată potrivit chitanţelor şi facturilor enumerate mai sus, arătând doar că sumele încasate au fost utilizate pentru plata facturilor de utilităţi, chirii, plata salariilor angajaţilor societăţii etc..”, se arată în sentinţa Judecătoriei Lugoj.

Scuza invocată de patroana agenţiei de turism, potrivit căreia firma a intrat în incapacitate de plată, nu a ţinut în faţa judecătorilor, arătând că femeia s-a plimbat la târguri de turism din străinătate fără a încheia contracte cu companiile turistice. „În realitate, inculpata nu era interesată ca societatea sa să fie una într-adevăr profitabilă, ci aceasta urmărea obţinerea rapidă a unor sume de bani pe care să le utilizeze în interes personal. Starea de incapacitate de plată nu apare de pe o zi pe alta. (…) Un argument în sensul interesului real al inculpatei (acela de inducere în eroare a persoanelor vătămate cu scopul de a obţine pentru sine foloase materiale injuste) îl reprezintă deplasările acesteia la târguri de turism atât în ţară cât şi în străinătate(cinci, potrivit declarației date în fața instanței doar în prima jumătate a anului 2013), ocazii cu care erau cheltuite sume mari de bani fără niciun document justificativ. Deşi, cel puţin teoretic aceste deplasări trebuiau să ajute societatea, prin încheierea unor contacte cu diferiţi tour operatori, prin  achiziţionarea la preţuri avantajoase a unor pachete turistice care ulterior să fie revândute în vederea obţinerii unui profitat acest lucru nu s-a realizat, inculpata folosind doar în interes personal sume de bani din cele încasate de la persoanele vătămate”, se mai arată în sentinţa Judecătoriei Lugoj.

Potrivit aceluiaşi document „un alt argument care indică intenţia inculpatei de a înşela persoanele vătămate îl reprezintă omisiunea din partea acesteia de a le aduce la cunoştinţă informaţii esenţiale atât cu privire la situaţia financiară a societăţii cât şi cu privire la lipsa unei poliţe de asigurare valabilă, încheiată cu o societate de asigurare care să garanteze persoanele vătămate în cazul insolvabilităţii şi/sau de faliment a societăţii”.

Judecătorii au arătat că patroana agenţiei de turism nu numai că încasa avansurile de la clienţi fără a le furniza informaţii complete, ci „le atrăgea pe acestea cu mesaje transmise pe telefoanele mobile din care rezulta faptul că pachetele turistice urmau a fi  vândute timp de două doar două zile la preţuri reduse cu 30%”. Magistraţii nu au ţinut cont nici de apărarea femeii, potrivit căreia atunci când a încasat avansurile nu ştia situaţia financiară a firmei (de care era singura responsabilă). „Aceasta nu are nicio explicaţie pentru încasarea diferenţelor din preţurile pachetelor turistice din cursul celei de a doua jumătăţi a lunii  iulie şi chiar în luna august 2013”, au mai arătat judecătorii lugojeni.

Sentinţa prin care Loana Ştefania Vinca a fost condamantă la patru ani şi jumătate de închisoare şi obligată să achite prejudiciul de peste 15.000 de euro nu este definitivă, fiind atacată cu apel la Curtea de Apel Timişoara. Primul termen din faza de apel este fixat în 10 octombrie.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Mai multe în Actualitate

Meridian 22 opreşte apa în tot Lugojul, pentru a trece pe noua reţea

Cetateanul22 mai 2017

Poliţiştii de la Rutieră au reţinut 35 de permise de conducere. Cele mai multe pentru viteză excesivă

Cetateanul22 mai 2017

Trei bărbaţi au cerut unei minore să facă sex cu unul dintre ei, ca să nu distribuie pe Facebook fotografii în care apărea dezbrăcată

Cetateanul22 mai 2017

Poliţiştii de la Rutieră au aplicat 1.000 de sancţiuni în patru zile. Cele mai multe pentru viteză

Cetateanul19 mai 2017

Săptămâna viitoare vor fi multe întreruperi de curent. Enel are programate lucrări în zona Lugoj-Făget-Buziaş

Cetateanul18 mai 2017

Programul „Primul salariu” va garanta absolvenţilor de facultate un salariu de 2.500 lei pe lună, timp de 3 ani

Cetateanul18 mai 2017

Judecătoria Lugoj a autorizat 121 de interceptări telefonice, în ultimii cinci ani. În Timiş au fost aproape 3.000

Cetateanul17 mai 2017

Tinerii din Timiş, care vor să devină poliţişti, aşteptaţi la IPJ să-şi depună dosarele

Cetateanul17 mai 2017

Orăviţan clarifică situaţia retragerii sculpturii de la Lugoj: “Nu acolo era locul ei. Nu s-au ţinut de cuvânt”

Cetateanul17 mai 2017

Polițist din Belinț, trimis în judecată pentru 1.000 de lei. „Ingineria” de care este acuzat agentul

Daniel Dancea16 mai 2017

Un cetăţean german va primi “Cheia Oraşului” Lugoj

Cetateanul16 mai 2017

Funcţionari RAR Timiş, parteneri cu o reţea de hoţi de maşini

Cetateanul15 mai 2017
%d blogeri au apreciat: