India va propune interzicerea criptomonedelor, penalizând pe oricine deține sau comercializează active digitale

0

India va propune o lege care interzice criptomonedele, amendând pe oricine tranzacționează în țară sau chiar deține astfel de active digitale, a declarat pentru Reuters un înalt oficial guvernamental, cu o potențială lovitură pentru milioane de investitori care se încadrează în clasa de active fierbinți. Proiectul de lege, una dintre cele mai stricte politici din lume împotriva criptomonedelor, ar criminaliza deținerea, emiterea, exploatarea, tranzacționarea și transferul de cripto-active, a declarat oficialul, care are cunoștințe directe despre plan.

Măsura este în conformitate cu o agendă guvernamentală din ianuarie care solicita interzicerea monedelor virtuale private, cum ar fi bitcoin, în timp ce se construiește un cadru pentru o monedă digitală oficială. Dar comentariile guvernamentale recente au ridicat speranța investitorilor că autoritățile ar putea merge mai ușor pe piața în plină expansiune.

În schimb, proiectul de lege ar oferi deținătorilor de criptomonede până la șase luni să lichideze, după care se vor percepe penalități, a declarat oficialul, care a cerut să nu fie numit, deoarece conținutul facturii nu este public.

Oficialii sunt încrezători că legea va fi adoptată, deoarece guvernul primului ministru Narendra Modi deține o majoritate confortabilă în parlament.

Dacă interdicția devine lege, India ar fi prima economie majoră care va face ilegală deținerea criptomonedelor. Chiar și China, care a interzis exploatarea și comercializarea, nu penalizează posesiunea.

Ministerul Finanțelor nu a răspuns imediat la un e-mail care solicita comentarii.
Bitcoin, cea mai mare criptomonedă din lume, a atins sâmbătă un record de 60.000 de dolari, aproape dublându-și valoarea în acest an, deoarece acceptarea pentru plăți a crescut cu sprijinul unor susținători de profil precum Elon Musk, CEO al Tesla Inc

În India, în ciuda amenințărilor guvernamentale cu privire la o interdicție, volumele tranzacțiilor cresc și 8 milioane de investitori dețin acum 100 de miliarde de rupii (1,4 miliarde de dolari) în cripto-investiții, potrivit estimărilor industriei. Nu sunt disponibile date oficiale.

Banii se înmulțesc rapid în fiecare lună și nu doriți să stați pe margine”, a spus Sumnesh Salodkar, un cripto-investitor. „Chiar dacă oamenii sunt în panică din cauza interdicției potențiale, lăcomia conduce aceste alegeri.”

Înregistrările utilizatorilor și fluxurile de bani la bursele locale de cripto-schimb sunt de 30 de ori față de acum un an, a declarat Gaurav Dahake, directorul executiv al acestuia. Unocoin, unul dintre cele mai vechi schimburi din India, a adăugat 20.000 de utilizatori în ianuarie și februarie, în ciuda îngrijorărilor legate de interdicție.

ZebPay „a făcut la fel de mult volum pe zi în februarie 2021, ca și noi în tot februarie 2020”, a declarat Vikram Rangala, directorul de marketing al bursei.
Oficiali de top din India au numit criptomoneda „schemă Ponzi”, dar ministrul finanțelor Nirmala Sitharaman în această lună a ușurat unele preocupări ale investitorilor.

„Pot să vă dau doar acest indiciu că nu ne închidem mintea, ne uităm la modalități prin care experimentele se pot întâmpla în lumea digitală și în criptomonedă”, a declarat ea pentru CNBC-TV18. „Va fi luată o poziție foarte calibrată.”

Însă oficialul a declarat pentru Reuters că planul este interzicerea activelor criptografice private, promovând în același timp blockchain – o tehnologie de bază de date sigură, care este coloana vertebrală pentru monedele virtuale, dar și un sistem despre care experții spun că ar putea revoluționa tranzacțiile internaționale.

„Nu avem o problemă cu tehnologia. Nu există niciun rău în exploatarea tehnologiei „, a declarat oficialul, adăugând că mișcările guvernului vor fi „calibrate” în măsura în care vor fi penalizați cei care nu au lichidat activele criptografice în perioada de grație a legii.
În 2019, un grup guvernamental a recomandat închisoare de până la 10 ani persoanelor care exploatează, generează, dețin, vând, transferă, elimină, emit sau tranzacționează în criptomonede.

Oficialul a refuzat să spună dacă noul proiect de lege include pedepse cu închisoarea, precum și amenzi sau să ofere detalii suplimentare, dar a spus că discuțiile sunt în faza lor finală.

În martie 2020, Curtea Supremă a Indiei a respins un ordin din 2018 al băncii centrale care interzicea băncilor să tranzacționeze în criptomonede, determinând investitorii să se înghesuie pe piață. Curtea a ordonat guvernului să ia o poziție și să elaboreze o lege în acest sens.

Banca de rezervă din India și-a exprimat din nou îngrijorarea luna trecută, invocând ceea ce a spus că sunt riscuri pentru stabilitatea financiară din cauza criptomonedelor. În același timp, banca centrală lucrează la lansarea propriei sale monede digitale, un pas pe care îl va încuraja și proiectul de lege al guvernului, a declarat oficialul.

În ciuda euforiei pieței, investitorii sunt conștienți că explozia criptomonedelor ar putea fi în pericol.

„Dacă interdicția este oficială, trebuie să ne conformăm”, a declarat pentru Reuters Naimish Sanghvi, care a început să parieze pe monedele digitale în ultimul an, referindu-se la îngrijorările existente cu privire la o interdicție potențială. „Până atunci, aș prefera să mă împachetez și să alerg cu piața decât să intru în panică și să vând”.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și