2019 n-CoV este un coronavirus nou, identificat pentru prima dată în decembrie 2019 într-un focar de pneumonie din China (Orasul Wuhan, provincia Hubei). Acesta face parte din familia Coronaviridae şi nu a fost identificat anterior la om. Din aceeaşi familie fac parte şi virusurile care determină Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) şi Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) şi pare să aibă caracteristici epidemiologice similare acestora, potrivit unui document elaborat de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).
Autorităţile din China au confirmat transmiterea de la om la om a noului coronavirus, inclusiv la personalul medical care a îngrijit bolnavi. Se presupune că transmiterea este similară cu cea a MERS-CoV şi SARS, pe cale respiratorie, prin picături de secreţie produse când o persoană infectată tuşeşte sau strănută. Transmiterea este posibilă şi când are loc contactul direct cu fluidele (sânge, urină, salivă etc) de la o persoană infectată. Este considerată şi transmiterea de la animale la om prin contactul cu animale bolnave sau cu produse de la acestea, de aceea se recomandă evitarea contactului cu animale bolnave şi aplicarea măsurilor generale legate de manipularea animalelor şi produselor de la acestea, prepararea alimentelor. De la infectare până la apariţia semnelor şi simptomelor este o perioadă de 2-14 zile, în medie 7 zile, conform CNSCBT.
Infecţiile umane cu coronavirusurile comune sunt mai mult asimptomatice sau cu simptome clinice medii, semănând cu o răceală comună (tuse, febră, nas înfundat, etc.), însă au fost observate infecţii severe şi chiar fatale. Aceste virusuri sunt capabile să cauzeze la om infecţii ale tractului respirator inferior, inclusiv pneumonii. Simptomele pentru infecţia cu 2019-nCoV observate până acum au fost: febră, tuse, dificultate în respiraţie (dispnee).
Nu există un tratament specific (antiviral), de aceea se tratează simptomatic, în funcţie de starea pacientului. Tratamentul de susţinere (de exemplu oxigenoterapie, administrarea de lichide şi tratament empiric) pentru persoanele infectate, poate fi foarte eficace. Deocamdată nu există un vaccin împotriva coronavirusurilor.
Recomandări generale pentru protejarea sănătăţii:
– Spălaţi-vă des pe mâini cu apă şi săpun, sau cu soluţii pe bază de alcool;
– Când tuşiţi sau strănutaţi, acoperiţi-vă gura şi nasul cu pliul cotului sau cu o batistă de hârtie, apoi aruncaţi imediat batista şi spălaţi-vă pe mâini;
– Evitaţi contactul apropiat cu persoanele care tuşesc şi au febră;
– Dacă aveţi febră, tuşiţi şi respiraţi cu greutate, mergeţi la medic şi spuneţi-i dacă aţi călătorit recent.
Cu toate că riscul infecţiei cu noul coronavirus în urma contactului cu un colet venit din China este extrem de redus, luarea de măsuri de protecţie personală este binevenită, conform CNSCBT.
În acest sens sunt eficiente măsurile de igienă obişnuite, care constau în:
– Curăţarea suprafeţei obiectului/obiectelor cu dezinfectanţi uzuali (pe bază de alcool etilic 70% sau clor);
– Spălarea imediată a mâinilor cu apă şi săpun după manipularea obiectelor presupus a fi contaminate.
Sursa: News24.ro.