Instanța de apel din California decide că Uber și Lyft trebuie să reclasifice șoferii ca angajați

0

Un tribunal de apel din California s-a pronunțat, joi, în unanimitate împotriva companiilor Uber Technologies Inc și Lyft Inc, care spun că trebuie să-și reclasifice șoferii în stat ca angajați.

Deși hotărârea nu intră în vigoare înainte de adoptarea unei măsuri de vot sponsorizate de compania din 3 noiembrie, care va oferi alegătorilor șansa de a decide asupra statutului viitor al lucrătorilor în grupuri, aceasta restrânge opțiunile companiilor în cazul în care votul lor eșuează.

Cazul a apărut după ce California a implementat o lege, cunoscută sub numele de AB5, care are drept scop reclasificarea transportlui, a livrării de alimente și a altor acțiuni bazate pe aplicații ca angajați care au dreptul la prestații precum asigurarea pentru șomaj și salariul minim.

California, în mai, i-a dat în judecată pe Uber și Lyft pentru nerespectarea AB5.

Un judecător din California, în august, a ordonat companiilor să-și reclasifice șoferii ca angajați, o hotărâre pe care au făcut-o recurs companiile sub amenințarea de a părăsi total statul.

Curtea de apel a confirmat joi hotărârea. Judecătorii au declarat într-o hotărâre de 74 de pagini că, clasificarea greșită a lui Uber și Lyft a cauzat un prejudiciu iremediabil șoferilor care, în calitate de contractori independenți, pierd beneficiile angajaților.

Remedierea acestor daune a servit mai puternic interesului public decât „protejarea Uber, Lyft, a acționarilor lor și a tuturor celor care au ajuns să se bazeze pe avantajele partajării online”, se spune în decizie.

Lyft și Uber, într-o declarație, au declarat că iau în considerare toate opțiunile legale, inclusiv un recurs.

„Această hotărâre face ca alegătorii să fie mai urgent decât oricând să stea cu șoferii și să voteze da pentru propunerea 22”, a spus Lyft, referindu-se la măsura de vot din 3 noiembrie, care ar abroga AB5 și ar oferi șoferilor beneficii mai limitate.

„Hotărârea de astăzi înseamnă că, în cazul în care alegătorii nu spun Da în Propunerea 22, șoferii de rideshare vor fi împiedicați să continue să lucreze ca și contractanți independenți, punând sute de mii de californieni în afara unui loc de muncă și, probabil, oprind ridesharing-ul în mare parte a statului, a spus Uber.

Citeste continuarea Instanța de apel din California decide că Uber și Lyft trebuie să reclasifice șoferii ca angajați

Citește și