Interpol: Sute de vaccinuri COVID-19 false au fost confiscate în Africa de Sud

0

Poliția sud-africană a confiscat sute de vaccinuri false COVID-19 și a arestat patru suspecți în legătură cu transportul, a declarat agenția globală de coordonare a poliției Interpol.

Acest lucru se întâmplă după ce Interpol, cu sediul central în Franța, a lansat în decembrie o alertă globală pentru aplicarea legii în 194 de țări membre, avertizându-i să se pregătească pentru rețelele de criminalitate organizată care vizează vaccinurile COVID-19, atât fizic, cât și online.

Aproximativ 400 de fiole – echivalentul a aproximativ 2.400 de doze – care conțin vaccinul fals au fost găsite într-un depozit din Germiston, la est de Johannesburg, unde ofițerii au recuperat și o cantitate mare de măști false de tip 3M, a declarat agenția pe site-ul său.
Trei cetățeni chinezi și un cetățean zambian au fost arestați.

Între timp, în China, poliția a identificat o rețea de vânzare a vaccinurilor contrafăcute COVID-19 și a făcut raiduri în incinta producției, ducând la arestarea a aproximativ 80 de suspecți. Peste 3.000 de vaccinuri false au fost confiscate la fața locului, a adăugat Interpol.

„În timp ce salutăm acest rezultat, acesta este doar vârful aisbergului când vine vorba de infracțiunile legate de vaccinul COVID-19”, a declarat secretarul general al Interpol, Juergen Stock.
Nu a fost clar imediat dacă arestările din Africa de Sud și China au fost legate. Interpol nu a răspuns imediat la întrebări, în timp ce purtătorul de cuvânt al poliției sud-africane nu a fost disponibil pentru comentarii.

Interpol a declarat că investigațiile continuă și primește, de asemenea, rapoarte suplimentare despre distribuirea falsă a vaccinurilor și încercările de înșelătorie care vizează instituțiile de sănătate, cum ar fi casele de îngrijire medicală.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și