Învingătoarele violenţei domestice

0

În cadrul celor #16ziledeactivism împotriva violenţei asupra femeilor, deputata USR, Cristina Iurişniţi, preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor a invitat la Parlament comunitatea ##ŞiEuReuşesc din Bucureşti.

Un grup de învingătoare ale violenţei domestice, femei care au avut curajul să se desprindă din relaţii abuzive au fost prezente în plenul Camerei Deputaţilor şi s-au întâlnit cu preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru a-şi împărtăşi poveştile. Totodată, învingătoarele au prezentat speţe variate din aplicarea legislaţiei privind prevenirea şi combaterea violenţei domestice şi a celei conexe, solicitând susţinerea Comisiei pentru efectuarea de modificări legislative în sprijinul victimelor violenţei şi ale familiilor acestora.

„Atât eu, cât şi colegii mei din Comisie am sprijinit pe toate căile posibile, de la avize şi rapoarte favorabil, depunerea de amendamente legislative şi vot în plen toate modificările menite să aducă liniştea şi demnitatea celor care trec printr-o situaţie de violenţă domestică, sexuală, psihologică, cibernetică etc. Sprijinul pentru victimele violenţei nu este doar o datorie legală a noastră, ca reprezentanţi ai cetăţenilor, ci şi una morală, de solidaritate umană.”, a explicat preşedinta Comisiei, deputata USR Iurişniţi. „De exemplu, chiar azi am votat în Parlament ceea ce am solicitat de atâta timp: abrogarea recursului compensatoriu, pentru siguranţa copiilor, tinerelor şi a femeilor, în special, care sunt recurent victime ale abuzurilor, violurilor, crimelor sau traficului de persoane. Am votat pentru respectarea drepturilor fundamentale, pentru dreptul la o viaţă în deplină securitate şi protecţie din partea autorităţilor!”, a mai subliniat deputata Iurişniţi.

Respectarea drepturilor femeilor este un angajament asumat prin Constituţie şi legislaţia secundară, iar în 2016 România a ratificat Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (Convenţia de la Istanbul).

„Pe hârtie femeile au la dispoziţie instrumente care să le protejeze, cum ar fi ordinul de protecţie şi ordinul de protecţie provizoriu. În realitate, însă, prea puţine îşi cunosc drepturile, iar prea puţine dintre cele care şi le cunosc îndrăznesc să le şi ceară. De aceea, din păcate în România, numărul victimelor violenţei domestice este în creştere de la an la an, iar sancţionarea agresorilor rămâne redusă”, transmite preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse.

„Nu avem suficiente adăposturi pentru victime, iar unde acestea există, locurile sunt insuficiente. Accesul victimelor la informaţii, la consiliere psihologică, juridică financiară este restrâns. Calea obţinerii unui ordin de protecţie este încă dificilă şi costisitoare, în ciuda progreselor legislative evidente. Cu greu se monitorizează agresorii, care pot încălca ordinul de protecţie şi continua să urmărească victima; de multe ori, finalul este unul tragic. De aceea, cazurile în care femeile sunt ucise de actualul sau fostul partener se întâmplă la fiecare 5 zile în România”, aminteşte deputata USR Iurişniţi.

„În calitate de preşedintă a Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi, ca femeie şi mamă am toată admiraţia pentru învingătoarele violenţei şi le asigur de tot sprijinul meu şi al Comisiei pe care o conduc. Vom continua să milităm transpartinic în activitatea noastră la Comisie şi în Parlament pentru ca în bugetul pentru anul viitor să fie alocate fonduri pentru Programele de Interes Naţional privind violenţa în familie şi pentru măsurile care să sprijine în mod real supravieţuitoarele violenţei”, a mai declarat preşedinta la întâlnirea cu grupul #ŞiEuReuşesc.

Campania #ŞiEuReuşesc este un proiect iniţiat de A.L.E.G. ce propune o soluţie la violenţa domestică, centrată pe exemplele pozitive – poveştile femeilor care au reuşit să rupă cercul violenţei domestice. Pe termen lung, #SiEuReusesc îşi propune să creeze comunităţi de învingătoare în cât mai multe oraşe din România pentru ca victimele violenţei domestice să aibă
un sprijin real. A.L.E.G. este o organizaţie neguvernamentală activă din 2004 în domeniul combaterii şi prevenirii violenţei împotriva femeii şi promovării egalităţii de gen, ce oferă servicii specializate de informare şi consiliere pentru victimele violenţei şi copiii lor.

Sursa: News24.ro.

Citește și