Judecătorul american blochează regula lui Trump privind discriminarea în domeniul sănătății LGBT

0

Luni, un judecător american a blocat o regulă a administrației Trump care ar elimina protecția persoanelor transgenre care se confruntă cu discriminare medicală.

Judecătorul Frederic Block de la Curtea de District din SUA, din New York, a decis că regulamentul propus emis de Departamentul de Sănătate și Servicii Umane nu ar putea intra în vigoare marți așa cum a fost planificat

Regula administrației spune că legea federală care interzice discriminarea în domeniul asistenței medicale „pe bază de sex” nu acoperă identitatea de gen și nici stereotipia de sex.

Block a declarat că baza legală a regulamentului era acum pusă în discuție după decizia majoră a Curții Supreme din iunie, constatând că persoanele LGBT sunt protejate în conformitate cu o lege federală folosind un limbaj similar care interzice discriminarea în muncă.

Apoi, experții juridici au prezis că hotărârea ar putea avea un impact asupra altor cazuri pendinte care implică alte legi federale de discriminare.

„Când Curtea Supremă anunță o decizie majoră, pare un lucru sensibil să întrerupeți și să reflectați asupra impactului deciziei”, a scris Block în decizia de luni.

În 2016, administrația președintelui Barack Obama a introdus reguli anterioare care ar fi protejat persoanele LGBT în cadrul prevederilor de discriminare în domeniul sănătății, care face parte din Legea privind îngrijirea la prețuri accesibile din 2010, cunoscută de obicei ca Obamacare.

Regula Trump, destinată să dezlege mișcarea lui Obama, a fost contestată de două femei transgenre, Tanya Asapansa-Johnson Walker și Cecilia Gentili, care sunt reprezentate de campania pentru drepturile omului LGBT.

„Ne bucurăm că instanța a recunoscut această regulă irațională pentru ceea ce este ea: discriminare, simplă și simplă”, a spus președintele grupului, Alphonso David, într-o declarație.

Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Sănătate și Servicii Umane a declarat că oficialii au fost „dezamăgiți” de decizie.

Sursa: News24.ro.

Citește și