Sport

Judocanii valoroși ai Lugojului, nevoiți să părăsească orașul

Judocanii valoroși ai Lugojului, nevoiți să părăsească orașul

Autoliv

Secţia de judo a Clubului Sportiv Şcolar este una dintre ramurile sportive care aduce cele mai mari performanţe la nivel juvenil. Avându-le ca antrenoare pe Andreea Galicza şi Cristina Toth, juniorii lugojeni au câştigat doar în ultimul sezon competiţional 34 de medalii naţionale, la care se adaugă alte zeci obţinute în turnee internaţionale de pregătire, cupe şi memoriale.

Ca şi încununare a succeselor obţinute pe plan naţional, judokanii Ioan Dziţac şi Flavius Lungu s-au clasat pe primele două poziţii la Campionatul Balcanic anul acesta. Dintre sportivii categoriilor superioare de vârstă, Ramona Micula este campioană naţională la cadeţi, iar Alexandra Mazilu care a obţinut rezultate deosebite la U 21, deşi anul acesta a luptat mai mult pentru Cluj. Acestora li se adaugă o serie de sportivi mai mici, de la categoriile U14, U13, U12, U11, U10, care au urcat pe podiumurile naţionale.

Întrebarea care apare firesc este ce se întâmplă cu aceşti sportivi după ce îşi încheie perioada junioratului? Clubul Sportiv Municipal nu are secţie de judo care să permită tinerilor performeri să aibă o continuitate şi după ce împlinesc 18 ani. Ca urmare, mulţi dintre judokani se pierd, iar elitele aleg să se transfere la alte cluburi din ţară.

“Cei mai buni sportivi care îşi încheie junioratul sunt transferaţi la alte cluburi din ţară deoarece au nevoie de o indemnizaţie, de cantonamente, au cerinţe mari. Dacă s-ar constitui o secţie de judo la CSM Lugoj nu am mai fi nevoiţi să-i transferăm. Au fost copii pe care i-am dat la alte cluburi încă de la cadeţi. Un exemplu este Alexandra Mazilu, care deşi nu am transferat-o încă, la unele competii reprezintă CSŞ Lugoj, la altele Clujul. Asta pentru că de anul acesta nu ni s-a mai permis ca sportivii sa aibă dublă legitimare”, a declarat Andreea Galicza una dintre profesoarele catedrei de judo a Clubului Sportiv Şcolar.

Gheorghe Bologa, directorul CSM Lugoj, nu respinge ideea înfiinţării unei noi secţii în cadrul clubului lugojean. Pentru asta ar trebui modificat regulamentul, conform căruia, în momentul de faţă, nu se permite legitimarea juniorilor. Al doilea pas l-ar constitui obţinerea finanţării necesare.

“Am luat în considerare de mult posibilitatea înfiinţării unei astfel de secţii, dacă voi rămâne directorul clubului după concursul care va avea loc în toamnă (lunile septembrie-octombrie). Este un sport de contact unde se obţin performanţe la nivel de juniori. Şi ce se întâmplă cu aceşti copii după ce termină junioratul? Unde se duc? Pleacă din Lugoj. Cum este cazul Corinei Căprioriu, vicecampioana olimpică de Londra care s-a transferat la Cluj pentru că nu am avut o formă de organizare superioară etapei Şcolii Sportive. Trebuie făcut ceva acolo unde există calitate, pepinieră, pentru a putea păstra aceşti sportivi la Lugoj. Sunt convins că dacă reuşim să afiliem secţia de judo, încă din primul an va aduce multe medalii clubului şi oraşului. Însă totul ţine de finanţare”, a precizat Gheorghe Bologa.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Sport

Mai multe în Sport

Vasile Stoica şi Mărioara Stănescu, medalii de aur pentru Lugoj, la Cupa Danubius de la Galaţi

Cetateanul24 mai 2017

Micuţii baschetbalişti lugojeni au câştigat turneul găzduit de Lugoj

Cetateanul18 mai 2017

Victorie la scor pentru handbaliştii de la CSM Lugoj pe teren propriu

Alina Damian17 mai 2017

Speranţele voleiului lugojean au obţinut titlul naţional

Cetateanul14 mai 2017

Speranţele voleiului lugojean intră în cursa pentru titlul naţional

Cetateanul13 mai 2017

Se reia Lugojul Pedalează. Doar două acţiuni sunt programate în acest an

Cetateanul12 mai 2017

Se fac primii paşi pentru baza de canotaj de la Surduc, în valoare de 2 milioane de euro

Cetateanul11 mai 2017

Speranţele voleiului lugojean încheie prima zi a turneului final cu o victorie

Cetateanul10 mai 2017

Turneu internaţional de baschet la Lugoj

Cetateanul9 mai 2017

Lugojul este gazda turneului final al campionatul naţional de speranţe la volei feminin

Cetateanul9 mai 2017

Sportivi din trei oraşe au participat la un memorial de gimnastică desfăşurat la Lugoj

Alina Damian8 mai 2017

Au început înscrierile pentru Liman Bike Race, cel mai tare concurs de mountain-bike de lângă Lugoj

Cetateanul3 mai 2017
%d blogeri au apreciat: