Sport

Judocanii valoroși ai Lugojului, nevoiți să părăsească orașul

Judocanii valoroși ai Lugojului, nevoiți să părăsească orașul

Cetateanul Lugoj

Secţia de judo a Clubului Sportiv Şcolar este una dintre ramurile sportive care aduce cele mai mari performanţe la nivel juvenil. Avându-le ca antrenoare pe Andreea Galicza şi Cristina Toth, juniorii lugojeni au câştigat doar în ultimul sezon competiţional 34 de medalii naţionale, la care se adaugă alte zeci obţinute în turnee internaţionale de pregătire, cupe şi memoriale.

Ca şi încununare a succeselor obţinute pe plan naţional, judokanii Ioan Dziţac şi Flavius Lungu s-au clasat pe primele două poziţii la Campionatul Balcanic anul acesta. Dintre sportivii categoriilor superioare de vârstă, Ramona Micula este campioană naţională la cadeţi, iar Alexandra Mazilu care a obţinut rezultate deosebite la U 21, deşi anul acesta a luptat mai mult pentru Cluj. Acestora li se adaugă o serie de sportivi mai mici, de la categoriile U14, U13, U12, U11, U10, care au urcat pe podiumurile naţionale.

Întrebarea care apare firesc este ce se întâmplă cu aceşti sportivi după ce îşi încheie perioada junioratului? Clubul Sportiv Municipal nu are secţie de judo care să permită tinerilor performeri să aibă o continuitate şi după ce împlinesc 18 ani. Ca urmare, mulţi dintre judokani se pierd, iar elitele aleg să se transfere la alte cluburi din ţară.

“Cei mai buni sportivi care îşi încheie junioratul sunt transferaţi la alte cluburi din ţară deoarece au nevoie de o indemnizaţie, de cantonamente, au cerinţe mari. Dacă s-ar constitui o secţie de judo la CSM Lugoj nu am mai fi nevoiţi să-i transferăm. Au fost copii pe care i-am dat la alte cluburi încă de la cadeţi. Un exemplu este Alexandra Mazilu, care deşi nu am transferat-o încă, la unele competii reprezintă CSŞ Lugoj, la altele Clujul. Asta pentru că de anul acesta nu ni s-a mai permis ca sportivii sa aibă dublă legitimare”, a declarat Andreea Galicza una dintre profesoarele catedrei de judo a Clubului Sportiv Şcolar.

Gheorghe Bologa, directorul CSM Lugoj, nu respinge ideea înfiinţării unei noi secţii în cadrul clubului lugojean. Pentru asta ar trebui modificat regulamentul, conform căruia, în momentul de faţă, nu se permite legitimarea juniorilor. Al doilea pas l-ar constitui obţinerea finanţării necesare.

“Am luat în considerare de mult posibilitatea înfiinţării unei astfel de secţii, dacă voi rămâne directorul clubului după concursul care va avea loc în toamnă (lunile septembrie-octombrie). Este un sport de contact unde se obţin performanţe la nivel de juniori. Şi ce se întâmplă cu aceşti copii după ce termină junioratul? Unde se duc? Pleacă din Lugoj. Cum este cazul Corinei Căprioriu, vicecampioana olimpică de Londra care s-a transferat la Cluj pentru că nu am avut o formă de organizare superioară etapei Şcolii Sportive. Trebuie făcut ceva acolo unde există calitate, pepinieră, pentru a putea păstra aceşti sportivi la Lugoj. Sunt convins că dacă reuşim să afiliem secţia de judo, încă din primul an va aduce multe medalii clubului şi oraşului. Însă totul ţine de finanţare”, a precizat Gheorghe Bologa.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Sport

Mai multe în Sport

Foto! CSM Lugoj a câştigat Cupa Rieker la volei

Alina Damian14 ianuarie 2017

Turnee de fotbal în scop caritabil la Lugoj şi în împrejurimi

Alina Damian13 ianuarie 2017

Două lugojence vor lupta pentru titlu la Campionatul Naţional de Pescuit la Copcă

Alina Damian12 ianuarie 2017

Motocicletă de ultimă generaţie pentru Mihai Stoichescu la început de an

Alina Damian12 ianuarie 2017

Echipa de fotbal CSM Lugoj se reuneşte. Vezi programul meciurilor de pregătire

Alina Damian11 ianuarie 2017

“ RIEKER CUP 2017 “ – turneu internaţional de volei la Lugoj

Daniel Groza11 ianuarie 2017

VIDEO – Lacul Surduc e bocnă! Stoichescu a făcut drifturi cu o maşină de peste 2,5 tone

Daniel Groza9 ianuarie 2017

Simion Moatăr, noul director al CSŞ Lugoj: “Vrem să rămânem în elita cluburilor sportive şcolare din România”

Alina Damian6 ianuarie 2017

Echipa de volei nu a făcut niciun transfer în pauza competiţională. “Încercăm să ne menţinem în zona mediană a clasamentului”

Alina Damian4 ianuarie 2017

Clubul Sportiv Municipal Lugoj a intrat în noul an cu datorii de 250 de mii de lei către sportivi, furnizori şi bugetul de stat

Alina Damian4 ianuarie 2017

Circuitul de motocros din Dealul Hezerişului a fost reamenajat pentru viitorul sezon competiţional

Alina Damian22 decembrie 2016

Asociaţia Judeţeană de Lupte şi-a premiat campionii. Sportivii şi antrenorii lugojeni au fost în prim- plan

Alina Damian21 decembrie 2016
%d blogeri au apreciat: