Julian Bream: Chitaristul clasician moare la 87 de ani

0

Chitaristul clasic și lăutarul Julian Bream a murit la casa sa din Wiltshire, la vârsta de 87 de ani.

Muzicianul virtuos a cântat la nivel mondial în timpul în care era la înălțime și a fost renumit pentru înregistrările sale de compoziții și opere noi. A câștigat patru premii Grammy și a primit 20 de nominalizări între 1960 și 85. Un muzician autodidact, Bream a învățat să cânte la trupe de dans radiofonice cu lăutul pe care tatăl său l-a cumpărat de la un marinar de pe Charing Cross Road din 1947. Fiind o minune pentru copii, recitalurile sale timpurii l-au determinat să fie „recunoscut drept unul dintre cei mai remarcabili artiști ai erei postbelice”, potrivit Academiei Regale de Muzică.

După ce a studiat pianul și compoziția la Royal College of Music și a terminat serviciul național, a devenit unul dintre cei mai prolifici și mai vânduti artiști de înregistrare în muzică clasică. I s-a făcut un OBE în 1964 și un CBE în 1985. Repertoriul său a inclus lucrări noi ale unor compozitori printre care Benjamin Britten, Sir William Walton și Sir Michael Tippett.

Comentatorul cultural britanic și jurnalistul Norman Lebrecht și-a exprimat „tristețea” la moartea lui Bream. Locul prestigios din Londra, Wigmore Hall, l-a numit pe Bream „unul dintre cei mai mari chitariști ai tuturor timpurilor”, adăugând:

„Julian și-a dat prima performanță la Wigmore Hall în 1951. El va fi foarte ratat. RIP”.

Chitaristul clasic german Heike Matthiesen l-a numit pe muzician „Idolul meu, inspirația mea pe tot parcursul vieții ca muzician și artist”, în timp ce Helen Sanderson, directorul Ansamblului Național de Chitară pentru Tineret, a declarat că Bream a fost „eroul meu pentru totdeauna”.

Pasiunea lui Bream pentru lăcașul israelian a determinat să i se dea recitaluri solo în sălile de concerte din întreaga lume, precum și programe de poezie și muzică cu actrița Dame Peggy Ashcroft.

Sursa – Glow Magazin.

Citește și