La ce să ne așteptăm de la reluarea discuțiilor comerciale China-SUA

0

SUA și China urmează să reia discuțiile comerciale în zilele următoare, care au avut loc ultima dată în ianuarie, înainte ca tensiunile să crească. Cele două superputeri economice s-au înrădăcinat într-un război comercial din 2018 care a afectat economia mondială.

În ianuarie, ambele țări au convenit să ușureze restricțiile impuse mărfurilor importate una de la alta.

Cu toate acestea, relațiile au devenit tot mai strânse în ultimele șase luni pe o gamă largă de probleme. Președintele american Donald Trump s-a confruntat cu China recent cu două aplicații chineze, TikTok și WeChat, care ar putea fi interzise în SUA din motive de securitate națională.

Acesta este cel mai recent punct de legătură dintre Washington și Beijing; altele includ noua lege a securității naționale a Chinei pentru Hong Kong, firma de comunicații Huawei și originea coronavirusului.

Aceste confruntări vin în topul relației comerciale deja sensibile dintre cele două mari economii ale lumii.

„Ambele părți vor face o verificare a temperaturii pentru a vedea unde stau lucrurile din ianuarie și, într-adevăr, au multe de discutat”, a declarat pentru BBC Nick Marro, un expert în comerț global la Economist Intelligence Unit (EIU).

„Cel puțin, ne așteptăm ca factorii de decizie din Beijing să pună acum la îndoială angajamentul lor față de un acord comercial care a făcut puțin pentru a proteja companiile chineze de presiunile americane.”

În timp ce WeChat, TikTok și Huawei au fost puse pe lista neagră recent, administrația Trump a adăugat zeci de companii chineze la listele negre economice.

„Guvernul SUA va lua măsuri suplimentare pentru a împiedica stocarea datelor din SUA pe sistemele Cloud bazate pe firmele chineze, precum și pentru a avea impact asupra utilizării cablurilor submarine care conectează SUA la internetul global”, a adăugat Rajiv Biswas, economist șef la consultanța IHS Markit cu sediul în Londra.

Cum a început războiul comercial?

Președintele american, Donald Trump, a acuzat de multă vreme China de practici comerciale neloiale și furt de proprietate intelectuală.

Între timp, în China există percepția că America încearcă să-și reducă ascensiunea ca putere economică globală. Disputa a determinat SUA și China să impună tarife, impozite suplimentare la import, pe bunuri în valoare de sute de miliarde de dolari.

Acest război comercial de ochi-pentru-ochi a început în 2018 și a implicat tarife de peste 450 miliarde USD (344 miliarde lire sterline) de importuri. De atunci a răbufnit. O descoperire a avut loc la începutul acestui an, când ambele țări au fost de acord să relaxeze unele restricții una față de cealaltă, denumită „faza 1” a negocierilor.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și