Actualitate

La doar cinci ani, Mark Luca Ioviţă participă în paralel în Campionatul Naţional de motocros şi la Supermoto

La doar cinci ani, Mark Luca Ioviţă participă în paralel în Campionatul Naţional de motocros şi la Supermoto

Autoliv

Chiar dacă are doar cinci ani, Mark Luca Ioviţă de la Moto Extrem Lugoj evoluează în paralel în două campionate diferite, Supermoto şi Motocros.  În perioada 20-21 august juniorul va participa la ultima etapă de Supermoto care va  avea loc la Bacău. Micuţul pilot vrea să realizeze un punctaj cât mai bun, ţinând cont că experienţele anterioare au fost reuşite.

“Am început să mergem cu Mark Luca şi la Supermoto, e o experienţă nouă care a început printr-o curiozitate, plus că am fost încurajaţi si de alţi sportivi care participă la acest sport de asfalt. După prima participare, am rămas plăcut surprinşi să vedem că deşi era cel mai mic şi cel mai nou în această branşă, s-a luptat pentru podium, aşa cum face la motocros. Din păcate însă, la ultima tură înainte de finish, a căzut şi a ocupat doar locul patru. La următoarea etapă, care a avut loc tot la Bacău, a prins şi mai mult curaj şi a reuşit să urce pe podium, ocupând locul trei. Deşi este un domeniu nou, folosim aceeaşi motocicletă, doar cu roţi speciale de asfalt. Tehnicile de pilotaj sunt în schimb diferite, însă piticul s-a adaptat foarte repede, arătându-ne încă o dată că pasiunea şi talentul lui merită orice efort din partea noastră”, a declarat Ionela Ioviţă, mama pilotului.

În motocros de la vârsta de trei ani şi jumătate

În Campionatul Naţional de motocros, Mark Luca Ioviţă concurează la categoria 50 cmc, la juniori III. Juniorul a început să cocheteze cu acest sport încă din 2014, de la vârsta de trei ani şi jumătate, când a participat la prima lui cursă la Timişoara, într-o etapă regională.

Talentul şi pasiunea lui pentru motoare provin din familie. Tatăl, Marţian Ioviţă concurează la rândul său în Campionatul Naţional de motocros, la categoria veterani, iar mama, Ionela Ioviţă, este atrasă de acest sport. Când este pe motocicletă, micuţul sportiv nici nu poate să atingă cu talpa pe jos, iar în competiţiile oficiale tatăl trebuie să se preocupe de cursa lui şi să-i poarte de grijă fiului.

“Este foarte greu, emoţiile sunt mari de ambele părţi, mai ales că necesită efort fizic din partea mea. Trebuie să alerg pe circuit în cazul în care el cade să-l pot ridica, deoarece e foarte mic de statură şi nu ajunge cu talpa jos, decât cu vârful picioarelor. Atunci trebuie să fac un efort în plus, să alerg în timpul manşei lui, după care, de obicei, în cursele naţionale, imediat urmez eu la veterani.  Efortul este dublu”, spune Marţian Ioviţă, tatăl micuţului pilot.

Dacă nu se îmbolnăvea, cu siguranţă s-ar fi bătut la titlu”

Prima cursă oficială a lui Mark Luca Ioviţă a avut loc în cadrul întrecerii pe echipe a Campionatului Naţional de la Lugoj, desfăşurat în luna aprilie a acestui an. În prezent ocupă locul al treilea pe plan naţional, la clasa lui, participând la o singură etapă, la Valea lui Liman unde a încheiat al doilea. Două etape din Campionatul Naţional le-a ratat din cauza unei probleme de sănătate, sportivul îmbolnăviindu-se de varicelă.

“Din această cauză nu mai poate spera anul acesta la titlul de campion naţional, întrucât în cele două etape care au mai rămas nu mai poate recupera punctele pierdute. Dacă nu se îmbolnăvea şi participa la toate etapele, cu siguranţă s-ar fi bătut la titlu”, a precizat Liviu Jigmond, antrenorul de la Moto Extrem Lugoj.

Tot pe a doua treaptă a podiumului a urcat şi la Motocros Cup, competiţie desfăşurată la Bucureşti.

“În această cursă a plecat primul, aflându-se o bună parte de timp în faţa altor copii mai mari cu un an sau doi decât el, însă la final a încheiat al doilea”, a adăugat Liviu Jigmond.

Modelul pe care Mark îl urmează în carieră este Mihai Stoichescu. Micuţul sportiv se uită cu admiraţie la săriturile spectaculoase ale multiplului campion naţional şi încearcă să-l imite.

“E foarte motivat şi talentat. Se uită pe internet numai la curse de motocros, e prins de acest sport şi sper să-l ţină pe termen îndelungat. Are echilibru şi îndemânare, merge cu viteză prin gropi. Sper să nu-i dispară ambiţia, care e mai importantă decât talentul, deoarece copiii sunt imprevizibili. Îi doresc să obţină rezultate naţionale, care probabil îl vor stimula şi mai mult. O sită foarte deasă o vor constitui accidentările, deoarece mulţi sportivi s-au oprit în ea. După o căzătură crâncenă li s-a încheiat cariera”, a mai spus Jigmond.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Mai multe în Actualitate

Lugojean, evadat din Spania, prins la Timişoara! Individul, extrem de periculos, avea de executat 15 ani de închisoare

Daniel Groza26 mai 2017

Invitaţie la plimbare pe bicicletă, pe un traseu de 30 de kilometri în zona Lugojului

Cetateanul26 mai 2017

Puteţi să ajutaţi spitalul lugojean dacă mergeţi la un spectacol folcloric

Daniel Groza26 mai 2017

Tânărul bătut de ţigani: “Au sunat-o pe mătuşa mea, să-mi retrag plângerea, că ne omoară”

Cetateanul26 mai 2017

Un nou conflict provocat de romi. Au snopit în bătaie un tânăr care se plimba pe stradă cu prietena sa

Cetateanul25 mai 2017

FOTO – Un primar de lângă Lugoj s-a pozat dezbrăcat, iar fotografiile au ajuns pe facebook:”Mi-au fost furate din telefon”

Cetateanul24 mai 2017

S-a urcat la volan fără permis de conducere. Acum are dosar penal

Cetateanul24 mai 2017

Lucrările la Colonada de la Buziaş se apropie de final. Aleea pe care s-a plimbat împărăteasa Sisi îşi recapătă strălucirea

Cetateanul24 mai 2017

Unde găseşti un loc de muncă în zona Lugojului. Care sunt firmele care fac angajări în această săptămână

Cetateanul23 mai 2017

VIDEO – Accident grav pe Autostrada Timişoara – Lugoj. Şapte persoane, printre care şi un copil printre pasagerii microbuzului implicat în coliziune

Cetateanul23 mai 2017

Încă un avion a „aterizat” în parcul de la Buziaş. A costat 3.000 de euro

Cetateanul23 mai 2017

Meridian 22 opreşte apa în tot Lugojul, pentru a trece pe noua reţea

Cetateanul22 mai 2017
%d blogeri au apreciat: