Social

La Făget lipsesc rampele de acces pentru persoanele cu dizabilități fizice

La Făget lipsesc rampele de acces pentru persoanele cu dizabilități fizice

Autoliv

Legea nr. 448/2006, republicată și actualizată în 2008, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, în cap. III, art. 31, stipulează următoarele: „În vederea asigurării serviciilor necesare persoanelor cu handicap, autoritățile publice au obligația să creeze condiții de acces pentru toate tipurile de servicii corespunzătoare nevoilor individuale ale persoanelor cu dizabilități”, iar la articolul 62 din aceeași lege se menționează: „Clădirile de utilitate publică vor fi dotate conform prevederilor legale în domeniu astfel încât să permită accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap”.

Vasile Rus, aflat în scaun cu rotile de peste 20 de ani, constată cu amărăciune că această lege nu se aplică în Făget.

„Am ajuns în scaunul cu rotile acum vreo 20 de ani. Desigur că viața în cărucior implică o serie de neajunsuri peste care trec și cu ajutorul celor din jur. Atunci însă când legea nu se respectă și cei care ar trebui să o aplice o ignoră, apar o serie de probleme care îmi complică existența. Am sugerat de nenumărate ori celor de la Primărie să construiască și o rampă pentru cărucioarele persoanelor cu handicap la W.C. –ul public. Este drept că m-am adresat doar verbal celor care conduc orașul, bazându-mă pe faptul că și o cerere verbală venită din partea unui cetățean trebuie luată în considerare. Au trecut anii, s-au schimbat primarii dar rampa nu a apărut. Când am o problemă de rezolvat la Primărie, trebuie ca cineva să mă urce cu tot cu cărucior pe trepte pentru că nu există rampă de acces. O altă problemă cu care mă confrunt este lipsa locurilor de parcare special amenajate și inscripționate corespunzător pentru autoturismele conduse de persoane cu handicap. Fiecare instituție sau magazin ar trebui să aibă locuri rezervate pentru noi. Bordurile sunt foarte înalte. Nu le pot traversa cu fața pentru că există riscul să cad în cap, așa că fac manevra cu spatele ceea ce implică un mare efort și totodată un mare risc. Sper ca cineva să se gândească și la noi și să rezolve toate aceste neajunsuri”, spune Vasile Rus.

Primăria orașului Făget recunoaște că o poarte din problemele semnalate de către persoanele cu dizabilități sunt reale, dar promite că ele vor fi remediate în scurt timp.

„Lucrările de amenajare a rampelor pentru accesul persoanelor cu dizabilități fizice sunt contractate și date în lucru. În două săptămâni ele vor fi montate. Cât privește lipsa locurilor de parcare, vă informăm că în ultimul timp au fost date în folosință 200 de parcări printre care se găsesc și locuri rezervate pentru mașinile persoanelor cu handicap. Bordurile sunt conform stasului, le puteți vedea la fața locului dar noi suntem deschiși oricărui dialog cu cetățenii așa că cei care au anumite probleme ni se pot adresa direct iar noi le vom îndeplini doleanțele“, declară Marcel Avram, primarul orașului Făget.

Vezi comentarii (1)

1 Comment

  1. RAdical

    14 august 2016 at 22:46

    La farmacie este rampa pentru carucioare.La BCR este ramp. La finante este rampa.La spital la fel. Sunt si locuri de parcare pentru persoanele cu handicap. Voi chiar locurile unde nu este rampa le-ati mentionat? Wc-ul public si primaria? Cand scrieti un articol nu scrieti doar negativ. Puteti spune, chiar daca in Faget sunt rampe pentru carucioare, totusi lipsesc din cateva institutii..Era greu? Dar asa e…media si presa sunt cele mai mari surse de minciuna, neadevar si reinterpretari!

Lasă un răspuns

Mai multe în Social

Un profesor din Banat predă istoria regiunii pe internet. A reuşit să adune într-un blog trecutul întregii zone

Cetateanul22 mai 2017

Un cetăţean care merita titlul de “Cetăţean de Onoare” a primit doar ”Cheia Oraşului”, pentru că politicienii lugojeni au orgolii

Cetateanul19 mai 2017

Pâinea de casă, celebră în două judeţe. E făcută doar din făină, apă şi drojdie, „fără alte prafuri”

Cetateanul19 mai 2017

Mii de vietăţi vor fi ucise şi în acest an din plăcere. Vezi ce animale vor fi vânate în Timiş

Cetateanul18 mai 2017

“Agentul mi-a zis: hai, marş de aici”. Supărat că a fost jignit, un şofer a pornit în urmărirea Poliţiei, pe autostradă: „Au fugit ca şobolanii”

Daniel Dancea17 mai 2017

Operaţiune în forţă a Poliţiei. În trei zile, 600 poliţişti au descoperit 55 de infracţiuni şi au aplicat amenzi de 350.000 de lei

Cetateanul15 mai 2017

Toate informaţiile necesare pentru absolvenţii de liceu din Timiş, care vor indemnizaţie de şomaj sau îşi caută un loc de muncă

Cetateanul15 mai 2017

Un istoric lugojean, angajat al Muzeului, cere demisia arhitectului-şef al Lugojului

Cetateanul11 mai 2017

Trei tineri, prinşi de poliţiştii lugojeni după ce au spart un garaj. Ce au putut să fure!

Cetateanul11 mai 2017

Lugojenii, invitaţi la un seminar despre rolul asistenţilor medicali în actul medical

Cetateanul8 mai 2017

Cod galben pe Timiș, Bega şi Bârzava. Posibile inundaţii locale şi creşteri mari de debite

Cetateanul5 mai 2017

Oborul din Lugoj se închide patru luni pentru reabilitare. Unde se mută activitatea

Cetateanul5 mai 2017
%d blogeri au apreciat: