Social

La Făget lipsesc rampele de acces pentru persoanele cu dizabilități fizice

La Făget lipsesc rampele de acces pentru persoanele cu dizabilități fizice

Cetateanul Lugoj

Legea nr. 448/2006, republicată și actualizată în 2008, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, în cap. III, art. 31, stipulează următoarele: „În vederea asigurării serviciilor necesare persoanelor cu handicap, autoritățile publice au obligația să creeze condiții de acces pentru toate tipurile de servicii corespunzătoare nevoilor individuale ale persoanelor cu dizabilități”, iar la articolul 62 din aceeași lege se menționează: „Clădirile de utilitate publică vor fi dotate conform prevederilor legale în domeniu astfel încât să permită accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap”.

Vasile Rus, aflat în scaun cu rotile de peste 20 de ani, constată cu amărăciune că această lege nu se aplică în Făget.

„Am ajuns în scaunul cu rotile acum vreo 20 de ani. Desigur că viața în cărucior implică o serie de neajunsuri peste care trec și cu ajutorul celor din jur. Atunci însă când legea nu se respectă și cei care ar trebui să o aplice o ignoră, apar o serie de probleme care îmi complică existența. Am sugerat de nenumărate ori celor de la Primărie să construiască și o rampă pentru cărucioarele persoanelor cu handicap la W.C. –ul public. Este drept că m-am adresat doar verbal celor care conduc orașul, bazându-mă pe faptul că și o cerere verbală venită din partea unui cetățean trebuie luată în considerare. Au trecut anii, s-au schimbat primarii dar rampa nu a apărut. Când am o problemă de rezolvat la Primărie, trebuie ca cineva să mă urce cu tot cu cărucior pe trepte pentru că nu există rampă de acces. O altă problemă cu care mă confrunt este lipsa locurilor de parcare special amenajate și inscripționate corespunzător pentru autoturismele conduse de persoane cu handicap. Fiecare instituție sau magazin ar trebui să aibă locuri rezervate pentru noi. Bordurile sunt foarte înalte. Nu le pot traversa cu fața pentru că există riscul să cad în cap, așa că fac manevra cu spatele ceea ce implică un mare efort și totodată un mare risc. Sper ca cineva să se gândească și la noi și să rezolve toate aceste neajunsuri”, spune Vasile Rus.

Primăria orașului Făget recunoaște că o poarte din problemele semnalate de către persoanele cu dizabilități sunt reale, dar promite că ele vor fi remediate în scurt timp.

„Lucrările de amenajare a rampelor pentru accesul persoanelor cu dizabilități fizice sunt contractate și date în lucru. În două săptămâni ele vor fi montate. Cât privește lipsa locurilor de parcare, vă informăm că în ultimul timp au fost date în folosință 200 de parcări printre care se găsesc și locuri rezervate pentru mașinile persoanelor cu handicap. Bordurile sunt conform stasului, le puteți vedea la fața locului dar noi suntem deschiși oricărui dialog cu cetățenii așa că cei care au anumite probleme ni se pot adresa direct iar noi le vom îndeplini doleanțele“, declară Marcel Avram, primarul orașului Făget.

Vezi comentarii (1)

1 Comment

  1. RAdical

    14 august 2016 at 22:46

    La farmacie este rampa pentru carucioare.La BCR este ramp. La finante este rampa.La spital la fel. Sunt si locuri de parcare pentru persoanele cu handicap. Voi chiar locurile unde nu este rampa le-ati mentionat? Wc-ul public si primaria? Cand scrieti un articol nu scrieti doar negativ. Puteti spune, chiar daca in Faget sunt rampe pentru carucioare, totusi lipsesc din cateva institutii..Era greu? Dar asa e…media si presa sunt cele mai mari surse de minciuna, neadevar si reinterpretari!

Lasă un răspuns

Mai multe în Social

Aici sunt pierderile Meridianului, suportate din banii lugojenilor. „Nu este o avarie majoră, e o gaură cât un stilou”.

Daniel Groza13 ianuarie 2017

Dezbaterea publică nu a schimbat nimic! Preţul apei şi canalizării va creşte la Lugoj

Daniel Groza12 ianuarie 2017

Iarna e ca vara! Lugojenii se plâng că nu au apă la etajele superioare. Explicaţiile Meridianului!

Daniel Groza12 ianuarie 2017

Ambulanţa Lugoj, două ture pe noapte pentru a-i ajuta pe oamenii străzii rămaşi în ger

Gabriel Iosa11 ianuarie 2017

FOTO! Apa de la robinetele din Lugoj, murdară şi de nebăut, deşi primăria o recomandă ca bună de consum

Gabriel Iosa10 ianuarie 2017

Bilanţ la CPU Lugoj! Câţi pacienţi au decedat la Urgenţe, la spitalul lugojean

Gabriel Iosa6 ianuarie 2017

Lugojenii participă la slujba de Bobotează! Sute de litri de agheasmă, pregătite pentru credincioşi

Gabriel Iosa6 ianuarie 2017

Se distribuie invitațiile la Revelionul Seniorilor

Daniel Groza4 ianuarie 2017

O fetiţă din Timiş a murit din cauza rujeolei. Ministerul Sănătăţii cere părinţilor să imunizeze copiii

Daniel Groza29 decembrie 2016

Ambulanţele au circulat non-stop de Crăciun la Lugoj! Record de apeluri la 112 în seara de Ajun

Gabriel Iosa27 decembrie 2016

PAMFLET – Scrisoare către Moş Crăciun

Cetateanul24 decembrie 2016

Un băiețel de cinci ani, din Nădrag, are nevoie de ajutor. E bolnav de leucemie, iar familia lui nu are banii necesari tratamentului

Daniel Groza20 decembrie 2016
%d blogeri au apreciat: