Cetateanul Lugoj

Cetateanul Lugoj

Social

La Făget lipsesc rampele de acces pentru persoanele cu dizabilități fizice

La Făget lipsesc rampele de acces pentru persoanele cu dizabilități fizice

Cetateanul Lugoj

Cetateanul Lugoj

Legea nr. 448/2006, republicată și actualizată în 2008, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, în cap. III, art. 31, stipulează următoarele: „În vederea asigurării serviciilor necesare persoanelor cu handicap, autoritățile publice au obligația să creeze condiții de acces pentru toate tipurile de servicii corespunzătoare nevoilor individuale ale persoanelor cu dizabilități”, iar la articolul 62 din aceeași lege se menționează: „Clădirile de utilitate publică vor fi dotate conform prevederilor legale în domeniu astfel încât să permită accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap”.

Vasile Rus, aflat în scaun cu rotile de peste 20 de ani, constată cu amărăciune că această lege nu se aplică în Făget.

„Am ajuns în scaunul cu rotile acum vreo 20 de ani. Desigur că viața în cărucior implică o serie de neajunsuri peste care trec și cu ajutorul celor din jur. Atunci însă când legea nu se respectă și cei care ar trebui să o aplice o ignoră, apar o serie de probleme care îmi complică existența. Am sugerat de nenumărate ori celor de la Primărie să construiască și o rampă pentru cărucioarele persoanelor cu handicap la W.C. –ul public. Este drept că m-am adresat doar verbal celor care conduc orașul, bazându-mă pe faptul că și o cerere verbală venită din partea unui cetățean trebuie luată în considerare. Au trecut anii, s-au schimbat primarii dar rampa nu a apărut. Când am o problemă de rezolvat la Primărie, trebuie ca cineva să mă urce cu tot cu cărucior pe trepte pentru că nu există rampă de acces. O altă problemă cu care mă confrunt este lipsa locurilor de parcare special amenajate și inscripționate corespunzător pentru autoturismele conduse de persoane cu handicap. Fiecare instituție sau magazin ar trebui să aibă locuri rezervate pentru noi. Bordurile sunt foarte înalte. Nu le pot traversa cu fața pentru că există riscul să cad în cap, așa că fac manevra cu spatele ceea ce implică un mare efort și totodată un mare risc. Sper ca cineva să se gândească și la noi și să rezolve toate aceste neajunsuri”, spune Vasile Rus.

Primăria orașului Făget recunoaște că o poarte din problemele semnalate de către persoanele cu dizabilități sunt reale, dar promite că ele vor fi remediate în scurt timp.

„Lucrările de amenajare a rampelor pentru accesul persoanelor cu dizabilități fizice sunt contractate și date în lucru. În două săptămâni ele vor fi montate. Cât privește lipsa locurilor de parcare, vă informăm că în ultimul timp au fost date în folosință 200 de parcări printre care se găsesc și locuri rezervate pentru mașinile persoanelor cu handicap. Bordurile sunt conform stasului, le puteți vedea la fața locului dar noi suntem deschiși oricărui dialog cu cetățenii așa că cei care au anumite probleme ni se pot adresa direct iar noi le vom îndeplini doleanțele“, declară Marcel Avram, primarul orașului Făget.

Vezi comentarii (1)

1 Comment

  1. RAdical

    14 august 2016 at 22:46

    La farmacie este rampa pentru carucioare.La BCR este ramp. La finante este rampa.La spital la fel. Sunt si locuri de parcare pentru persoanele cu handicap. Voi chiar locurile unde nu este rampa le-ati mentionat? Wc-ul public si primaria? Cand scrieti un articol nu scrieti doar negativ. Puteti spune, chiar daca in Faget sunt rampe pentru carucioare, totusi lipsesc din cateva institutii..Era greu? Dar asa e…media si presa sunt cele mai mari surse de minciuna, neadevar si reinterpretari!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Social

tratament

Pensionarii timișeni mai au încă 90 de bilete de tratament la dispoziție pentru luna octombrie

Iasmina Olariu27 octombrie 2016
dsc_0155

Competiția sportivă „Știu că pot!” a ajuns la a doua ediție. Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care vor să participe

Iasmina Olariu26 octombrie 2016
14700755_549532321899176_2286281533341976175_o

Seri de poveste pentru copii și părinți la Lugoj

Iasmina Olariu24 octombrie 2016
rujeola

Rujeola continuă să dea bătăi de cap timișenilor. Au fost confirmate peste 90 de cazuri

Iasmina Olariu20 octombrie 2016
perne-lugojul-pedaleaza-06

Mişcarea ciclistă a Lugojului, în pană de voluntari pentru a organiza noi ture prin oraş

Gabriel Iosa19 octombrie 2016
card

Persoanele cu handicap din județul Timiş pot depune cereri pentru eliberarea cardului european pentru dizabilitate

Iasmina Olariu19 octombrie 2016
bila

S-a rezolvat problema tânărului care trăiește în cort. Primăria îi dă o cameră la spital!

Daniel Groza18 octombrie 2016
incalzire

Începe distribuirea cererilor pentru ajutorul de încălzire. Vezi ce condiții trebuie să îndeplinești

Iasmina Olariu17 octombrie 2016
bila

Lugojenii au sărit în ajutorul tânărului bolnav care trăiește în cort la marginea orașului. Primarul promite că va căuta o soluție!

Daniel Groza14 octombrie 2016
cjas-timis-casa-de-asigurari-de-sanatate-13-700x336

Program modificat la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș

Iasmina Olariu14 octombrie 2016
afis

Copii din două centre de ocrotire din Lugoj participă la Festivalul „Praf de stele” de la Timișoara

Iasmina Olariu13 octombrie 2016
rendo

Destinul uimitor al unui tânăr crescut într-un orfelinat din Lugoj. Cunoașterea limbii engleze i-a schimbat viața

Daniel Dancea13 octombrie 2016