Educație

La un colegiu din Lugoj tezele se dau pe Facebook sau email! Profesorul se plânge că, şi cu internet, elevii nu au rezolvat subiectele

La un colegiu din Lugoj tezele se dau pe Facebook sau email! Profesorul se plânge că, şi cu internet, elevii nu au rezolvat subiectele

Autoliv

Elevii unui colegiu din Lugoj îşi dau tezele pe căile internetului, lucru care se întâmplă, conform spuselor acestora, de mai multe semestre încoace. Este vorba despre clasele de economie de la Colegiul Tehnic „Valeriu Branişte”, acolo unde profesorul a decis, din lipsă de timp, susţin elevii, să le trimită tinerilor tezele prin email sau pe reţelele de socializare.

Odată primită teza, elevii se pot aşeza în faţa calculatoarelor, în confortul propriilor lor case, de unde să rezolve subiectele. Mai mult, aceştia au la dispoziţie săptămâni întregi pentru a rezolva exerciţiile, care sunt de tip grilă sau compuneri.

„Noi dăm teza prin email. Proful ne lasă să ne dezvoltăm capacitatea de a găsi informaţii, de a ne descurca, bineînţeles că noi cerem ajutor la alţii, iar dacă răspunsurile sunt la fel, nu ne punctează. Am avut practic din 5 decembrie până pe 30, dar majoritatea nu am dus încă rezolvarea. De ce să nea dea teza aşa cum ar trebui, că oricum nu dă nimeni bacul din economie? Dacă nu faci teza îţi dă nota 1, iar teza o dăm prin email că proful e mai mult plecat cu proiecte europene. Poţi să îi scrii şi pe foaie, dacă nu ai net”, a explicat un elev al colegiului.

Cadrul didactic, fost director al colegiului, spune că totul ţine de un nou mod de abordare, cel digital, al evaluării elevului, încurajat de Ministerul Educaţiei. Deşi sunt la liceu, profesorul a subliniat că unii elevi nu ştiu să folosească aşa cum ar trebui calculatorul sau să scrie cu diacritice.

„Elevii trebuie să înveţe să scrie pe calculator, inclusiv condiţia au avut-o să folosească diacritice. A fost un elev care nu a scris cu diacritice şi le-a pus la clasă, asta mi s-a părut amuzant. Ei au variante de a-mi trimite teza, fie pe mailul meu, fie pe Facebook în mesaj. Obiectivul este să folosim instrumentele digitale disponibile la ora actuală, în aşa fel încât să puşcăm doi iepuri deodată”, a declarat Cosmin Gheorghe, profesor de economie.

Chiar dacă a vrut să îi motiveze pe elevi prin trimiterea pe internet a tezelor, profesorul spune că, nici măcar aşa, aceştia nu s-au mobilizat prea tare şi nu au rezolvat subiectele.

„Aş spune că nu sunt foarte fericit de soluţiile abordate de ei. Este primul semestru în care încercăm în varianta asta, este o chestie experimentală. De exemplu, am avut o clasă care nu a vrut în format electronic şi le-am dat în scris. Sunt şi elevi care nu au luat-o în serios, iar rezultatul e pe măsură, nu e suficient doar să îmi scrii ceva şi scapi de mine, doar după o discuţie la clasă se dă nota. Profesorul e suveran la clasă, iar legea educaţiei încurajează folosirea instrumentelor digitale”, a mai adăugat profesorul de economie.

Dascălul recunoaşte că, dacă materia lui era una mai importantă, nu ar fi recurs niciodată la evaluarea prin internet.

„Dacă eram profesor de română sau matematică, unde este şi bacalaureatul, acolo sigur nu aş fi făcut aşa ceva, pentru că ştim cum sunt aceste examene. În semestrul acesta rămânem aşa, nu mai schimbăm, însă din semestrul doi vom schimba, vom merge poate chiar pe varianta clasică, se pare mai agreată de unii elevi, deşi nu se înghesuie să înveţe”, a specificat Gheorghe.

Deşi normal era să anunţe că le dă teza elevilor cu ajutorul internetului, conducerea de la Branişte susţine că nu ştia de soluţia inedită găsită de profesorul de economie.

„Nu am auzit, nu ştiu dacă e chiar aşa. Depinde acum, fiecare profesor are metodele lui, şi în facultate am avut examene la care şi cu un geamantan de culegeri puteam să venim, erau chestii de logică şi nu aveai cum să copiezi. Probabil le-a dat ceva de conceput, de creat, nu ştiu, e şi o specialitate care nu coincide cu a mea. Nu ştiu ce să vă spun exact, dacă e ceva la care elevul trebuie să gândească, nu îi foloseşte internetul. E un mod de evaluare al elevilor pe care şi-l concepe fiecare profesor într-un mod propriu”, este explicaţia Silviei Pop, director al Colegiului Tehnic „Valeriu Branişte” Lugoj.

Contactată de publicaţia noastră, şefa ISJ Timiş a spus că nu ştia despre situaţie şi că va lua măsurile care se impun în acest caz.

„Se va face o comisie de evaluare disciplinară, la nivelul unităţii de învăţământ, iar dumnealui, în funcţie de gravitatea faptelor sale, va fi sancţionat şi va proceda mai departe la evaluarea făcută conform Legii Educaţiei Naţionale. Dumnealui nu are voie să evalueze decât aşa cum este prevăzut în legea noastră”, a declarat pentru Cetăţeanul Aura Danielescu, inspector şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş.

În prima sesiune de bacalaureat a anului 2015, la Colegiul Tehnic „Valeriu Branişte” s-au înregistrat cele mai slabe rezultate dintre toate cele patru licee din oraş. Astfel, doar 20 din cei 77 de participanţi, adică 25,97%, au reuşit să promoveze examenul. În anul 2014, pentru a încerca să împiedice chiulul, conducerea liceului a recurs la turnarea de vaselină pe gardul din spatele unităţii de învăţământ, însă elevii au găsit şi aşa metode de a scăpa de la ore. Încercând de mai multe ori să ascundă numărul de absenţe pe care le înregistrează, Colegiul „Branişte” se află în topul negativ al liceelor la acest capitol, în primele patru săptămâni de şcoală ale anului 2015-2016 înregistrând aproape 500 de absenţe nemotivate.

Vezi comentarii (5)

5 Comments

 1. alex

  14 ianuarie 2016 at 13:38

  Să va fie rușine pentru afirmatile false ,asta a fost prima oară când sa dat teza așa în școală și nu sa mai dat așa ceva în școală ,sunt elev și chiar sunt de acord cu modelul asta de teză.

 2. Roko

  14 ianuarie 2016 at 16:33

  Alooo, domnul jurnalist? Chiar nu va dati seama ca e un articol de tot ra..tul? Suntem in secolul XXI doar. Ce e rau in acest mod de a da o teza scrisa? Sunteti prea tanar sa dati astfel de rateuri. Felicitari profesorului pentru inovatie!

 3. Hodi Florin

  14 ianuarie 2016 at 19:45

  Nu inteleg ce legatura au vaselina de pe gard sau rezultatele la bacalaureat din anul anterior cu acest articol, de ce a fost necesar sa le adaugati? Stiu ca nu o sa primesc un raspuns de la dumneavoastra :)) dar sa stiti ca nu au nici o legatura cu situatia din titlu sau cu domnul Gheorghe, sigur sunteti o persoana careia sigur nu ii pasa de comentariul meu:)) deoarece cautati atentie cu lupa :)) domul Gheorghe este un om care merita tot respectul si toata lumea care il cunoaste stie asta, dar exista aceste persoane geloase care vor sa strice imaginea acestor oameni respectabili 😉 „fie roata si patrata, tot se-ntoatce ea odata!” 😉

 4. Marius

  16 ianuarie 2016 at 12:34

  Ma bucur sa aflu ca dl.Cosmin Gheorhe nu abandoneaza si priveste mereu inante !
  Desigur cucoana din spatele ochelarilor cu rame rosii nu il „vede” bine??
  Dar viitorul e al lui si ii va da dreptate .Felicitari si succes,Cosmin !

 5. Pingback: Tezele se pot da şi pe Facebook! Metoda profesorului lugojean, aprobată de Inspectoratul Şcolar Timiş | Cetateanul.ro

Lasă un răspuns

Mai multe în Educație

12 premii pentru elevii de la Şcoala Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu” Lugoj, la un concurs internaţional

Cetateanul23 mai 2017

Elevii de la Brediceanu, încă două medalii naţionale de bronz la olimpiadă. O elevă, admisă direct la Facultatea de calculatoare

Cetateanul22 mai 2017

Copiii unei şcoli din Lugoj au fost vizitaţi de pompieri. Maşina şi echipamentele au fost marile atracţii

Cetateanul17 mai 2017

Elevii de la Colegiul “Coriolan Brediceanu”, premiaţi la mai multe concursuri judeţene

Cetateanul16 mai 2017

Patru elevi de la Şcoala „Filaret Barbu” din Lugoj, premiaţi la un concurs internaţional

Cetateanul15 mai 2017

Ziua Europei a fost sărbătorită la Balinţ

Cetateanul9 mai 2017

Proiect european la Centrul pentru Educaţie Incluzivă, în parteneriat cu instituţii din Turcia, Marea Britanie, Slovacia, Croația și Polonia

Cetateanul9 mai 2017

O elevă de la Colegiul “Brediceanu” din Lugoj este cea mai bună din ţară la limba germană

Cetateanul2 mai 2017

Locul al doilea, pe ţară, pentru un elev de la Şcoala Gimnazială Nr. 2

Cetateanul2 mai 2017

Sergiu Novac, de la Colegiul “Brediceanu”, a obţinut primul loc, pe ţară, la olimpiada de matematică

Daniel Groza24 aprilie 2017

Un deputat timişean îşi donează indemnizaţia pentru cinci burse şcolare. Unul dintre elevi e de lângă Lugoj

Daniel Groza14 aprilie 2017

Patru eleve de la Brediceanu reprezintă Timişul la faza naţională a olimpiadelor de Limba engleză şi germană

Gabriel Iosa28 martie 2017
%d blogeri au apreciat: