Lansarea vaccinului în Marea Britanie va fi mai lentă decât se spera, iar livrările vor fi reluate din luna mai

0

Marea Britanie a declarat joi că aprovizionarea exagerată la nivel mondial înseamnă că lansarea vaccinului va fi mai lentă decât se spera în următoarele săptămâni, dar se așteaptă ca livrările să crească din nou în mai, iunie și iulie.

Oficialii britanici din domeniul sănătății au avertizat miercuri că cea mai rapidă lansare a vaccinului din marea economia din lume se va confrunta cu o reducere semnificativă a aprovizionării din data de 29 martie.

Pfizer Inc și AstraZeneca Plc au declarat că programele lor de livrare nu au fost afectate, iar secretarul pentru locuințe Robert Jenrick a refuzat să fie informat dacă problema se datorează unei întârzieri cu aprovizionarea din India.

„Avem mai puține oferte decât am fi sperat pentru următoarele săptămâni, dar ne așteptăm să crească din nou mai târziu”, a declarat Jenrick pentru BBC.

„Lansarea vaccinului va fi ușor mai lentă decât am fi sperat, dar nu mai lentă decât ținta propusă”, a spus el.

„Avem toate motivele să credem că oferta va crește în lunile mai, iunie și iulie.”

Marea Britanie este pe cale să administreze o primă doză de vaccin împotriva COVID-19 la jumătate din toți adulții în următoarele câteva zile, făcând din aceasta una dintre cele mai rapide țări în care s-a lansat un vaccin.

Până în prezent, 25,27 milioane de persoane din Regatul Unit au primit un vaccin, aproximativ 48% dintre adulți.

„Am spus întotdeauna chiar de la început că un nou proces de fabricație va avea suișuri și coborâșuri și așa a fost în trecut și sunt sigur că va fi și în viitor”, a declarat Jenrick pentru Sky.

„Achiziționăm vaccinuri din întreaga lume și ne confruntăm ocazional cu unele probleme, ceea ce a dus la această problemă actuală, cu o cantitate de aprovizionare în săptămânile următoare”, a spus el.

Întrebat dacă problema provine din India, Jenrick a refuzat să discute contracte specifice. El a spus că Marea Britanie a rămas pe drumul cel bun în ceea ce privește vaccinarea grupurilor prioritare până pe 15 aprilie și a tuturor adulților până la sfârșitul lunii iulie.

Uniunea Europeană a amenințat miercuri că va interzice exporturile de vaccinuri COVID-19 către Marea Britanie pentru a proteja dozele puține pentru proprii cetățeni care se confruntă cu un al treilea val de pandemie și care ar pune în pericol planurile de reluare a călătoriilor în această vară. Amenințarea din partea șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost dezamăgitoare, a spus Jenrick.

Sursa: News24.ro.

Citește și