Lăsata secului. Tradiții și obiceiuri. Ce nu ai voie să faci de lăsata secului

0

Pentru creștinii ortodocși, duminică, pe data de 23 februarie 2020, este lăsata secului de carne (Duminica Înfricoșătoarei Judecăți). Pentru încă o săptămână de la această dată, creștinilor le mai este permis să consume brânză și lactate. Peste o săptămână, duminică 1 martie 2020, este lăsata secului de brânză (Duminica Izgonirii lui Adam din Rai).

Lăsata secului. Ce nu ai voie să faci în această zi

Pentru că sărbătoarea Sfintelor Pași se sărbătorește mereu într-o zi de duminică, lăsata secului pentru acest post are loc tot într-o zi de duminică. Așadar, sărbătoarea de lăsatul secului are variații calendaristice, în funcție de zonă, aceasta fiind celebrată fie în duminica lăsatului sec de carne, fie în cea de brânză. În anumite zone, pregătirile încep încă din ziua de sâmbătă. Această zi este însemnată în special de obiceiuri legate de cultul morților. Se realizează parastase și se oferă mâncare drept pomană. Se prepară tot felul de bucate, se coace pâinea, după care se fac plăcințele cu mălai în frunze de varză, tăiței cu nucă sau cu mac, poame coapte.

Tradiții și obiceiuri de lăsata secului

În ziua de duminică, întreaga familie se așează la masă și trebuie să mănânce pe săturate, deoarece din acel moment nu va mai putea mânca „de dulce”. În timpurile trecute, în această zi se țineau cele mai mari șezători. Tinerii se strângeau la o casă din sat, iar fetele aduceau gogoși și plăcinte calde. Era ultima noapte în care mai aveau voie să se distreze, până la Paști. În anumite zone, sărbătoarea se asemăna cu Revelionul. Se distrau, se mânca și se bea cu poftă. Ziua purta nume specifice diferitelor zone: Priveghi, Alimori, La Zăpostit, Hodăițe, Refenele, Opaiț, se regăsește pe site-ul crestinortodox.ro. În Muntenia, petrecerea se ținea în familie. Cei mai mici veneau la cei mari, copiii la părinți, finii la nași și aduceau câte un plocon. Pentru ca toată lumea să intre împăcați în Postul Mare, invitații sărutau mâna gazdei și le cereau iertare.

 

Sursa: ciao.ro

Sursa foto: editiadedimineata.ro

Sursa – Glow Magazin.

Citește și