Liderii UE se întâlnesc pentru a accelera lansarea vaccinului în cursa împotriva noilor variante

0

Liderii Uniunii Europene se vor întâlni joi pentru a încerca să accelereze producția și lansarea vaccinurilor COVID-19 într-o cursă împotriva apariției de noi variante de care unii se tem că ar putea aduce un al treilea val de pandemie pe continent.
Aceștia vor lua în considerare, de asemenea, cum să găsească un echilibru corect între restricții pentru a opri răspândirea infecțiilor și pentru a menține frontierele deschise pentru un flux lin de bunuri și servicii pe piața unică.

„Presiunea asupra tuturor este maximă acum”, a declarat un oficial al UE înainte de videoconferința celor 27 de lideri. „Acestui virus nu îi pasă de granițe, așa că, dacă nu ne coordonăm, nu vom ieși din acest lucru împreună”.

Deși ratele de infecție sunt în scădere în aproximativ 20 dintre statele membre ale blocului, există îngrijorări legate de creșteri proaspete, deoarece o variantă a Marii Britanii se răspândește și devine tulpina dominantă.

Suedia a declarat miercuri că va reduce programul de deschidere pentru toate restaurantele, barurile și cafenelele, precum și va restrânge limitele numărului de persoane permise în magazine, deoarece încearcă să alunge un al treilea val.
Guvernul ceh trebuia să impună joi restricții mai dure după ce premierul Andrej Babis a avertizat că spitalele se confruntă cu „catastrofă” dacă nu se iau măsuri.

Și în Franța, unde ratele de infectare se ridică din nou, guvernul a ordonat blocarea în zona Dunkerque și a semnalat că ar putea fi introduse noi restricții în altă parte.

Comisia executivă a UE și statele membre ale UE au fost înseși sub foc pentru erori în programul lor comun de achiziție a vaccinurilor și pentru o lansare bâlbâită de doze care a rămas foarte mult în urma Israelului, Marii Britanii și Statelor Unite.

Comisia Europeană a declarat că blocajele de aprovizionare care au împiedicat lansarea programelor de vaccinare se vor rezolva în curând, dar statele membre doresc asigurări că livrarea de vaccinuri va fi mai ușoară și că noi vaccinuri pot fi produse rapid pentru a face față noilor variante.
“Avem nevoie urgent de integrarea și orientarea strategică a capacităților noastre de producere a vaccinurilor în Europa”, au spus liderii a cinci țări din UE într-o scrisoare comună înainte de summit. „Abordarea ar trebui să reflecte faptul că nu ne putem permite să pierdem această bătălie.”

Autoritatea de reglementare a Agenției Europene pentru Medicamente se așteaptă să emită în această săptămână orientări pentru a accelera aprobarea vaccinurilor modificate pentru noile variante de coronavirus.

Liderii UE vor fi de acord în timpul ședinței lor să lucreze la certificatele de vaccinare pentru cetățenii care au fost vaccinați anti-COVID, țările din sud care depind în mare măsură de turismul disperat să salveze sezonul vacanțelor din această vară.

Blocările pentru a încetini pandemia au cauzat anul trecut cea mai profundă recesiune economică din bloc, lovind în special sudul UE.

Cu toate acestea, unele țări – cum ar fi Franța și Germania – sunt precauți de certificatele la nivelul UE pentru cei deja vaccinați, deoarece ar putea crea o obligație de vaccinare de facto și ar putea discrimina pe cei care nu pot sau nu vor să se vaccineze.

Citeste continuarea aici: Liderii UE se întâlnesc pentru a accelera lansarea vaccinului în cursa împotriva noilor variante

Citește și