Social

Liderul unui clan de romi către vecinul care nu voia să i se supună: „Nu ți-e frică că o să-ți cadă o cărămidă în cap?”

Liderul unui clan de romi către vecinul care nu voia să i se supună: „Nu ți-e frică că o să-ți cadă o cărămidă în cap?”

Autoliv

Curtea de Apel Timișoara a pronunțat sentința finală în dosarul în care Trifu Cârpaci, liderul unui clan de romi din Timișoara, a fost judecat pentru șantaj. Sentința confirmă teroarea imobiliară la care au fost supuși timișorenii care au refuzat să le vândă romilor la prețuri de nimic. Un document intrat în posesia ziarului „Cetățeanul” arată mărturii cutremurătoare ale victimelor lui Trifu Cârpaci.

Una din metodele prin care clanurile de romi au reușit să pună mâna pe clădiri extrem de valoroase din Timișoara este terorizarea vecinilor care ajung să vândă la prețuri de nimic numai pentru a scăpa din infern. În unele cazuri s-a ajuns până acolo că în geamurile unor vile în care erau apartamente de vânzare se afișa în geam „casă de țigani” numai pentru a-i speria pe eventuali cumpărători. Astfel de cazuri sunt foarte cunoscute în Timișoara, dar de cele mai multe ori autoritățile s-au dovedit incapabile să combată fenomenul.

Deși vorbim de o decizie de condamnare cu suspendare, sentința din cazul lui Trifu Cârpaci confirmă teroarea imobiliară a clanurilor de romi din Timișoara. Cârpaci a fost trimis în judecată pentru șantaj, fiind acuzat că și-a terorizat vecinii pentru a-i determina să plece din clădirea în care locuiesc și să îi vândă apartamentele lui, la prețuri de nimic.

Totul a început în 2002, când Trifu Cârpaci a cumpărat patru apartamente dintr-o superbă vilă cu 12 apartamente. Încă de la început, Cârpaci și-a propus să devină stăpânul întregii clădiri. În timp, Trifu Cârpaci a mai cumpărat patru apartamente, ajungând să dețină 8 din cele 12 apartamente. Văzând că nu reușește să-i convingă pe proprietari să vândă la prețul oferit de el, baștanul a început teroarea, iar documentele intrate în posesia Cetățeanu arată mărturii scandalosae.

„Din declarațiile persoanei vătămate rezultă că în urma refuzului său de a-și vinde apartamentul, inculpatul devenea agresiv verbal, o înjura și îi spunea că până la urmă o va determina să-i vândă apartamentul, spunându-i că ‹‹asta-i casă țigănească și doar eu o voi cumpăra››”, se arată în document. Potrivit aceleiași surse, victima era amenințată de baștan, care îi spunea că îi va pune fecale pe ușă și îi va pune și pe membrii familiei să își satisfacă nevoile fiziologice în fața ușii. Victima a mai declarat că la un moment dat, Trifu Cârpaci a mers la ea la serviciu și i-a spus: „nu ți-e frică că o să-ți cadă o cărămidă în cap când vii acasă?”

Declarațiile victimei au fost confirmate de mai mulți martori, inclusiv de patronul unei firme care a închiriat în imobil un spațiu comercial și a fost amenințat că îi va fi inundat magazinul pentru a i se distruge marfa. De asemenea, o martoră din dosar a declarat că în 2007 a venit în clădire să îi prezinte apartamentul pe care îl deține unui italian interesat să cumpere. Acesta i-a oferit un preț de două ori mai mare decât cel oferit de Trifu Cârpaci. Cu toate acestea, italianul a renunțat să mai cumpere, speriat de comportamentul familiei de romi, care atunci când italianul cobora scările au strigat că „este casă de țigani și nu va putea cumpăra nimeni în afară de ei”. Un alt martor a povestit un incident din 2004, când doi italieni au venit să cumpere și au fost amenințați. „Au existat doi italieni cărora le-a spus că le dă cu toporul în cap dacă vor să cumpere, afirmând că aici nu intră nimeni, e casă țigănească”, este mărturia unui martor din dosar.

Trifu Cârpaci nu s-a limitat la amenințări, a trecut și la fapte, inundând de mai multe ori apartamentele vecinilor. De altfel, printr-o sentință civilă baștanul a fost obligat să-i achite unui vecin 15.000 de lei, pagube produse în urma inundației. În cadrul procesului Trifu Cârpaci nu a recunoscut nimic a adus și martori în favoarea sa, dar potrivit judecătorului, declarațiile martorilor nu au putut infirma declarațiile părților vătămate. Mai mult decât atât, supus testului cu detectorul de minciuni și întrebat dacă i-a amenințat pe vecini sau le-a inundat apartamentele, Cârpaci a răspuns „NU”, fapt ce s-a dovedit a fi nereal, astfel că Trifu Cârpaci a picat și testul cu detectorul de minciuni.

Astfel, Trifu Cârpaci a fost condamnat definitiv la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare, judecătorii considerând că baștanul poate fi reeducat și fără executarea pedepsei în închisoare. Decizia este definitivă.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Mai multe în Social

O făgeţeancă este noul director executiv al DSP Timiş

Cetateanul24 mai 2017

Se strâng bani în bisericile din Timiş pentru premierea elevilor olimpici

Cetateanul23 mai 2017

Cum a ajuns Banatul “fruncea” în numărul de decese provocate de rujeolă

Daniel Dancea23 mai 2017

Un profesor din Banat predă istoria regiunii pe internet. A reuşit să adune într-un blog trecutul întregii zone

Cetateanul22 mai 2017

Un cetăţean care merita titlul de “Cetăţean de Onoare” a primit doar ”Cheia Oraşului”, pentru că politicienii lugojeni au orgolii

Cetateanul19 mai 2017

Pâinea de casă, celebră în două judeţe. E făcută doar din făină, apă şi drojdie, „fără alte prafuri”

Cetateanul19 mai 2017

Mii de vietăţi vor fi ucise şi în acest an din plăcere. Vezi ce animale vor fi vânate în Timiş

Cetateanul18 mai 2017

“Agentul mi-a zis: hai, marş de aici”. Supărat că a fost jignit, un şofer a pornit în urmărirea Poliţiei, pe autostradă: „Au fugit ca şobolanii”

Daniel Dancea17 mai 2017

Operaţiune în forţă a Poliţiei. În trei zile, 600 poliţişti au descoperit 55 de infracţiuni şi au aplicat amenzi de 350.000 de lei

Cetateanul15 mai 2017

Toate informaţiile necesare pentru absolvenţii de liceu din Timiş, care vor indemnizaţie de şomaj sau îşi caută un loc de muncă

Cetateanul15 mai 2017

Un istoric lugojean, angajat al Muzeului, cere demisia arhitectului-şef al Lugojului

Cetateanul11 mai 2017

Trei tineri, prinşi de poliţiştii lugojeni după ce au spart un garaj. Ce au putut să fure!

Cetateanul11 mai 2017
%d blogeri au apreciat: