Lira sterlină scade, în timp ce țările din zona euro suspendă vaccinul AstraZeneca

0

Lira sterlină a căzut atât față de euro, cât și față de dolar, marți, în timp ce Germania, Italia și Franța au suspendat dozele de vaccin COVID-19 ale AstraZeneca pe fondul temerilor de siguranță, diminuând euforia în Marea Britanie din cauza presiunii sale rapide de vaccinare.

Lira sterlină a scăzut cu 0,6% față de dolar, până la cel mai scăzut nivel de o săptămână de 1,3817 dolari. Față de euro, acesta a fost cu 0,6% mai mic, la 86,40 pence, atingând cel mai scăzut nivel de la 5 martie.

Țările din zona euro au declarat că vor suspenda dozele de vaccin AstraZeneca după ce alte câteva țări europene au raportat posibile efecte secundare grave, dar Organizația Mondială a Sănătății a declarat că nu există o legătură dovedită și oamenii nu ar trebui să intre în panică.

Marea Britanie a declarat că nu are nicio îngrijorare, dar analiștii au fost prudenți spunând că, dacă temerile de siguranță din jurul vaccinului AstraZeneca sunt confirmate, acest lucru ar putea compromite programul rapid de vaccinare al Marii Britanii.

„În cazul în care EMA (Agenția Europeană a Medicamentelor) decide că AstraZeneca are într-adevăr probleme de siguranță, acest lucru ar compromite major strategia de vaccinare din Marea Britanie, chiar dacă EMA nu mai are nicio poziție în Marea Britanie după Brexit„, a declarat Jeremy Stretch, șeful Strategia G10 FX pe piețele de capital CIBC.

Un astfel de rezultat ar risca, ca lira sterlină să scadă la aproximativ 1,3798 USD, a spus Stretch.
Lira sterlină a câștigat peste 4% față de euro în ultimele trei luni și mai mult de 2% față de dolar, pe fondul speranțelor unei redresări economice relativ rapide în urma unui program rapid de vaccinare și a numărului scăzut de cazuri de COVID-19 în Marea Britanie.

De asemenea, cântărind lira sterlină, Uniunea Europeană a lansat luni acțiuni legale împotriva schimbărilor unilaterale britanice ale acordurilor comerciale din Irlanda de Nord.

Într-un interviu acordat cotidianului italian Il Sole 24 Ore, guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a declarat că redresarea economică din Marea Britanie va scădea cu 4% în primul trimestru față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 19% față de primele trei luni din 2019.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și