Lufthansa ar putea să pună permanent la pământ mai multe avioane pentru a ieși mai slabă din pandemia de coronavirus, a declarat joi grupul aerian german, în timp ce a înregistrat pierderi record pentru 2020.
Grupul, care include mărcile Austrian Airlines, Swiss și Eurowings, și-a redus planurile de capacitate pentru 2021, pe măsură ce întreruperea COVID-19 continuă, dar a spus că speră încă la o revenire la vară.
„Examinăm dacă toate aeronavele mai vechi de 25 de ani vor rămâne permanent la sol”, a declarat directorul executiv Carsten Spohr, angajându-se să facă din 2021 „un an de redimensionare și modernizare” pentru companie.
Lufthansa a înregistrat o pierdere netă în trimestrul IV de 1,141 miliarde de euro (1,38 miliarde de dolari), cu un deficit de 1,29 miliarde în câștigurile ajustate înainte de dobânzi și impozite (EBIT). Veniturile au scăzut cu 71%, la 2,59 miliarde de euro.
Compania aeriană, care a primit un ajutor de 9 miliarde de euro, susținută de guvern, în iunie anul trecut, a declarat că va funcționa la 40-50% din capacitatea dinaintea crizei în acest an, în scădere față de prognoza anterioară de 40-60%.
Cu toate acestea, călătoriile de vară vor crește rapid pe măsură ce restricțiile vor fi ușurate, a spus Spohr, iar grupul este gata să restabilească 70% din programul său de zbor „pe termen scurt”.
Grupul aerian a raportat o pierdere netă de 6,73 miliarde de euro pe tot anul și un EBIT ajustat de 5,45 miliarde la venituri de 13,59 miliarde de euro, în scădere cu 63%.
Analiștii se așteptau la pierderi de 6,63 miliarde de euro pentru 2020 și 1,24 miliarde de euro în ultimele trei luni, potrivit sondajului de consens al companiei.
Lufthansa, care a subliniat planurile de reducere a flotei sale globale la 650 de avioane în 2023, nu a oferit alte detalii despre posibilele retrageri ale avioanelor sau potențiala lor înlocuire cu avioane mai noi și mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil.
Datoria netă a crescut la 9,9 miliarde euro la 31 decembrie de la 6,7 miliarde un an mai devreme, în timp ce lichiditatea totală se ridica la 10,6 miliarde euro, inclusiv 5,7 miliarde euro în ajutoare neutilizate ale guvernului.
„Avem suficientă lichiditate pentru a rezista unui mediu de piață care rămâne dificil”, a spus directorul financiar, Remco Steenbergen.
Arderea numerarului operațional a fost redusă la 300 de milioane de euro pe lună în al patrulea trimestru și se așteaptă să rămână stabilă la acest nivel în primele trei luni ale anului 2021, a spus compania.
Sursa: Financiarul.ro