Actualitate

Lugojul este amenințat de un pericol care crește de la an la an: ambrozia

Lugojul este amenințat de un pericol care crește de la an la an: ambrozia

Autoliv

Vă confruntați cu mâncărime supărătoare a ochilor, vă curge nasul în mod exagerat, fără să fiți răciți sau lăcrimați din senin? S-ar putea să vă confruntați cu alergia la ambrozie, o afecțiune de care suferă tot mai multe persoane. Medicii de specialitate spun că numărul cazurilor se dublează de la an la an şi nu puţini sunt cei care ajung la complicaţii precum astmul bronşic.

„Din păcate, în ultimul timp a crescut numărul pacienților cu patologie alergică la ambrozie, din ce în ce mai mulți acuzând simptome oculare. Dacă acum cinci-șase ani predominau episoadele de rinoree, nas înfundat, strănut, anul acesta numărul celor cu conjunctivită alergică este mai mare. Dacă autoritățile nu iau nicio măsură de eradicare a acestei plante care este foarte agresivă, ambrozia intră în categoria polenului agresiv, vor apărea tot mai multe episoade de alergie respiratorie pe căi inferioare. Acestea afectează plămânii, apar episoade de astm bronșic, lucru care nu-i firesc să se întâmple”, a declarat Dr. Ramona Cioacă, medic alergolog.

În Lugoj, Strada Timişoarei – blocurile militare, Cotu-Mic, zona gării, cartierul Balta Lată sau strada Cloşca, sunt doar câteva dintre zonele care se confruntă cu acest fenomen. Reprezentanţii Primăriei Municipiului Lugoj nu au luat nicio măsură până în prezent.

”Am ajuns cu băiețelul la spital, tocmai din cauza acestei plante. Am stat cinci zile în spital, cu fluturaşul în mână, am venit acasă şi după trei zile, am ajuns din nou la spital, unde am stat încă o săptămână. Tratamentul este scump, iar la chinul prin care a trecut copilul nici nu vreau să mă gândesc. Planta aceasta este peste tot în oraș și este un adevărat pericol, oare cât mai durează până o să înțeleagă și autoritățile asta?”, se întreabă revoltată Mariana Popovici, o mămică.

Simptome caracteristice acestei alergii

De obicei, în fazele inițiale pacienții își ignoră simptomele sau le pun pe seama unei răceli care nu mai trece și atunci se alarmează.

”Aceștia pot manifesta: mâncărime la nivelul nasului și ochilor, lăcrimare, roșeață a ochilor, nas înfundat, strănuturi repetate și curgere abundentă apoasă de nas. Ulterior, aceștia pot dezvolta chiar și astm bronșic, iar în acest caz pacienții pot acuza greutate în respirație care îi sperie, tuse, șuierat de piept”, a mai adăugat Dr. Ramona Cioacă.

Diagnosticul cel mai ușor, rapid și neinvaziv, constă în efectuarea testului cutanat alergologic, care oferă un răspuns în maxim 30 minute, dar acesta se efectuează doar de către medicul alergolog.

Ce metode de tratament există?

Trebuie tratată fiecare afecțiune în parte, respectiv rinită, conjunctivită și astm alergic. Tratamentul este în principal medicamentos, în urma acestuia manifestările dispărând complet dacă este urmat pe toată durata de înflorire a acestei buruieni, respectiv lunile iulie și sfârșitul lui octombrie și chiar în luna octombrie. Din fericire, există și terapie specifică imună, care constă în administrarea unui vaccin specific de Ambrozia pe o perioadă de minim 3 ani și maxim 5 ani. Acesta se poate administra pe cale injectabilă o dată pe lună sau se poate pune sub limbă zilnic.

„Ca tratament, obligatoriu trebuie consultat un medic specialist, un medic alergolog care poate să facă o testare alergologică, să depisteze cu exactitate alergenul, să facă stadializarea sensibilității și în funcție de asta, includerea într-o treaptă de tratament. De asemenea, trebuie luate niște măsuri de îngrijire a locuinței. Ferestrele să nu mai rămână larg deschise peste zi, este suficientă aerisirea încăperilor dimineața și seara. Mare atenție la întoarcerea acasă, mă refer în special la doamnele care au păr lung. Acestea trebuie să își perie părul într-o altă încăpere decât cea în care urmează să doarmă, simptomele apărând în majoritatea cazurilor peste noapte”, a conchis Dr. Ramona Cioacă, medic alergolog.

O plantă puternic alergenă

Ambrozia nu figurează pe lista plantelor în carantină şi nici cea a plantelor cu pericol biologic, aşa cum e în alte ţări europene, precum Ungaria, de exemplu. În Europa informată, planta e combătută mecanic şi chimic din zonele agrare pentru că s-a conştientizat că profilaxia este mai bună decât cheltuirea a milioane de euro pe medicaţie pentru cei afectaţi de alergie. Ambrozia înfloreşte între sfârşitul lui iulie şi sfârşitul lui septembrie, ceea ce înseamnă că, pentru alergici, urmează o nouă perioadă de coşmar. O plantă matură de ambrozia poate elibera până la opt miliarde de grăuncioare de polen şi până la 30.000 de seminţe, care îşi păstrează calităţile germinative 40 de ani.

Vezi comentarii (2)

2 Comments

  1. I. Robert

    3 septembrie 2016 at 22:47

    În spatele Cimitirului Ortodox de pe Fagetului aceste plante ajung la peste 2m. Mulțumim dom’ Primar! Dumneata nu ai în gradina ‘dastea?

  2. Pingback: Primăria Lugoj, zero amenzi pentru proprietarii care nu şi-au curăţat terenurile de ambrozie | Cetateanul.ro

Lasă un răspuns

Actualitate

Mai multe în Actualitate

FOTO – Un primar de lângă Lugoj s-a pozat dezbrăcat, iar fotografiile au ajuns pe facebook:”Mi-au fost furate din telefon”

Cetateanul24 mai 2017

S-a urcat la volan fără permis de conducere. Acum are dosar penal

Cetateanul24 mai 2017

Lucrările la Colonada de la Buziaş se apropie de final. Aleea pe care s-a plimbat împărăteasa Sisi îşi recapătă strălucirea

Cetateanul24 mai 2017

Unde găseşti un loc de muncă în zona Lugojului. Care sunt firmele care fac angajări în această săptămână

Cetateanul23 mai 2017

VIDEO – Accident grav pe Autostrada Timişoara – Lugoj. Şapte persoane, printre care şi un copil printre pasagerii microbuzului implicat în coliziune

Cetateanul23 mai 2017

Încă un avion a „aterizat” în parcul de la Buziaş. A costat 3.000 de euro

Cetateanul23 mai 2017

Meridian 22 opreşte apa în tot Lugojul, pentru a trece pe noua reţea

Cetateanul22 mai 2017

Poliţiştii de la Rutieră au reţinut 35 de permise de conducere. Cele mai multe pentru viteză excesivă

Cetateanul22 mai 2017

Trei bărbaţi au cerut unei minore să facă sex cu unul dintre ei, ca să nu distribuie pe Facebook fotografii în care apărea dezbrăcată

Cetateanul22 mai 2017

Poliţiştii de la Rutieră au aplicat 1.000 de sancţiuni în patru zile. Cele mai multe pentru viteză

Cetateanul19 mai 2017

Săptămâna viitoare vor fi multe întreruperi de curent. Enel are programate lucrări în zona Lugoj-Făget-Buziaş

Cetateanul18 mai 2017

Programul „Primul salariu” va garanta absolvenţilor de facultate un salariu de 2.500 lei pe lună, timp de 3 ani

Cetateanul18 mai 2017
%d blogeri au apreciat: