Autoliv Lugoj

Actualitate

Lugojul este amenințat de un pericol care crește de la an la an: ambrozia

Lugojul este amenințat de un pericol care crește de la an la an: ambrozia

Business Strategist

Vă confruntați cu mâncărime supărătoare a ochilor, vă curge nasul în mod exagerat, fără să fiți răciți sau lăcrimați din senin? S-ar putea să vă confruntați cu alergia la ambrozie, o afecțiune de care suferă tot mai multe persoane. Medicii de specialitate spun că numărul cazurilor se dublează de la an la an şi nu puţini sunt cei care ajung la complicaţii precum astmul bronşic.

„Din păcate, în ultimul timp a crescut numărul pacienților cu patologie alergică la ambrozie, din ce în ce mai mulți acuzând simptome oculare. Dacă acum cinci-șase ani predominau episoadele de rinoree, nas înfundat, strănut, anul acesta numărul celor cu conjunctivită alergică este mai mare. Dacă autoritățile nu iau nicio măsură de eradicare a acestei plante care este foarte agresivă, ambrozia intră în categoria polenului agresiv, vor apărea tot mai multe episoade de alergie respiratorie pe căi inferioare. Acestea afectează plămânii, apar episoade de astm bronșic, lucru care nu-i firesc să se întâmple”, a declarat Dr. Ramona Cioacă, medic alergolog.

În Lugoj, Strada Timişoarei – blocurile militare, Cotu-Mic, zona gării, cartierul Balta Lată sau strada Cloşca, sunt doar câteva dintre zonele care se confruntă cu acest fenomen. Reprezentanţii Primăriei Municipiului Lugoj nu au luat nicio măsură până în prezent.

”Am ajuns cu băiețelul la spital, tocmai din cauza acestei plante. Am stat cinci zile în spital, cu fluturaşul în mână, am venit acasă şi după trei zile, am ajuns din nou la spital, unde am stat încă o săptămână. Tratamentul este scump, iar la chinul prin care a trecut copilul nici nu vreau să mă gândesc. Planta aceasta este peste tot în oraș și este un adevărat pericol, oare cât mai durează până o să înțeleagă și autoritățile asta?”, se întreabă revoltată Mariana Popovici, o mămică.

Simptome caracteristice acestei alergii

De obicei, în fazele inițiale pacienții își ignoră simptomele sau le pun pe seama unei răceli care nu mai trece și atunci se alarmează.

”Aceștia pot manifesta: mâncărime la nivelul nasului și ochilor, lăcrimare, roșeață a ochilor, nas înfundat, strănuturi repetate și curgere abundentă apoasă de nas. Ulterior, aceștia pot dezvolta chiar și astm bronșic, iar în acest caz pacienții pot acuza greutate în respirație care îi sperie, tuse, șuierat de piept”, a mai adăugat Dr. Ramona Cioacă.

Diagnosticul cel mai ușor, rapid și neinvaziv, constă în efectuarea testului cutanat alergologic, care oferă un răspuns în maxim 30 minute, dar acesta se efectuează doar de către medicul alergolog.

Ce metode de tratament există?

Trebuie tratată fiecare afecțiune în parte, respectiv rinită, conjunctivită și astm alergic. Tratamentul este în principal medicamentos, în urma acestuia manifestările dispărând complet dacă este urmat pe toată durata de înflorire a acestei buruieni, respectiv lunile iulie și sfârșitul lui octombrie și chiar în luna octombrie. Din fericire, există și terapie specifică imună, care constă în administrarea unui vaccin specific de Ambrozia pe o perioadă de minim 3 ani și maxim 5 ani. Acesta se poate administra pe cale injectabilă o dată pe lună sau se poate pune sub limbă zilnic.

„Ca tratament, obligatoriu trebuie consultat un medic specialist, un medic alergolog care poate să facă o testare alergologică, să depisteze cu exactitate alergenul, să facă stadializarea sensibilității și în funcție de asta, includerea într-o treaptă de tratament. De asemenea, trebuie luate niște măsuri de îngrijire a locuinței. Ferestrele să nu mai rămână larg deschise peste zi, este suficientă aerisirea încăperilor dimineața și seara. Mare atenție la întoarcerea acasă, mă refer în special la doamnele care au păr lung. Acestea trebuie să își perie părul într-o altă încăpere decât cea în care urmează să doarmă, simptomele apărând în majoritatea cazurilor peste noapte”, a conchis Dr. Ramona Cioacă, medic alergolog.

O plantă puternic alergenă

Ambrozia nu figurează pe lista plantelor în carantină şi nici cea a plantelor cu pericol biologic, aşa cum e în alte ţări europene, precum Ungaria, de exemplu. În Europa informată, planta e combătută mecanic şi chimic din zonele agrare pentru că s-a conştientizat că profilaxia este mai bună decât cheltuirea a milioane de euro pe medicaţie pentru cei afectaţi de alergie. Ambrozia înfloreşte între sfârşitul lui iulie şi sfârşitul lui septembrie, ceea ce înseamnă că, pentru alergici, urmează o nouă perioadă de coşmar. O plantă matură de ambrozia poate elibera până la opt miliarde de grăuncioare de polen şi până la 30.000 de seminţe, care îşi păstrează calităţile germinative 40 de ani.

Vezi comentarii (2)

2 Comments

  1. I. Robert

    3 septembrie 2016 at 22:47

    În spatele Cimitirului Ortodox de pe Fagetului aceste plante ajung la peste 2m. Mulțumim dom’ Primar! Dumneata nu ai în gradina ‘dastea?

  2. Pingback: Primăria Lugoj, zero amenzi pentru proprietarii care nu şi-au curăţat terenurile de ambrozie | Cetateanul.ro

Lasă un răspuns

Actualitate

Mai multe în Actualitate

Filme pe toate gustuile la Cinema Bela Lugosi, în weekend şi joia viitoare

Gabriel Iosa27 martie 2017

Un polițist din Lugoj care a lovit în mafia contrabandiștilor de țigări, în toptul celor mai buni polițiști din România

Gabriel Iosa27 martie 2017

INEDIT! La Lugoj poţi mânca Choco Kebab, un desert cu de toate după care îţi lasă gura apă

Gabriel Iosa27 martie 2017

Garda Lugojeană, mesaj dur pentru edilii oraşului! Cimitirul Eroilor a ajuns o groapă de gunoi

Daniel Groza23 martie 2017

UPDATE FOTO: Ce au ridicat poliţiştii de la tânărul din Coşteiu care vindea tutun pe internet

Gabriel Iosa22 martie 2017

EXCLUSIV „Făbricuță” de tutun în casa unui tânăr de lângă Lugoj. L-a dat de gol anunțul la mica publicitate

Daniel Dancea22 martie 2017

60 de minute de beznă la Lugoj în weekend, cu ocazia evenimentului “Ora Pământului”

Gabriel Iosa21 martie 2017

Zeci de lugojeni amendaţi pentru centura de siguranţă! Un şofer, prins în timp ce vorbea la telefon

Gabriel Iosa21 martie 2017

“Kong: Insula Craniilor”, filmul săptămânii la Cinema Bela Lugosi

Gabriel Iosa20 martie 2017

Un primar de lângă Lugoj îşi pierde funcţia. A fost găsit în conflict de interese de Agenţia Naţională de Integritate

Daniel Groza20 martie 2017

Radar Fantomă, în curând pe autostrada Timişoara-Lugoj-Deva

Gabriel Iosa17 martie 2017

[VIDEO] Accient între Lugoj şi Buziaş! Una dintre victime venea de la spital

Gabriel Iosa16 martie 2017
%d blogeri au apreciat: