Administrație

Lugojul, pe cale să rateze finanţarea de milioane de euro pentru izolarea blocurilor

Lugojul, pe cale să rateze finanţarea de milioane de euro pentru izolarea blocurilor

Cetateanul Lugoj

Izolarea blocurilor din Lugoj este de ani buni un subiect amplu dezbătut, care a creat vâlvă printre locuitorii oraşului. În 2016, deşi există o soluţie, reabilitarea blocurilor cu ajutorul unui program pe fonduri europene, milioanele de euro care ar trebui să ajungă la Lugoj sunt pe cale de a fi scăpate printre degete de către administraţia locală. Dacă experţii Primăriei, alături de asociaţiile de proprietari nu vor reuşi să scrie un proiect până la termenul limită de predare, Lugojul va pierde probabil ultima şansă de a-şi reabilita blocurile cu bani de la Uniunea Europeană.

Declaraţia neliniştitoare a fost făcută de consilierul local independent Marius Martinescu, în cadrul unei conferinţe de presă. El a precizat că, deşi documentaţia pentru accesarea fondurilor nu este o joacă de copii, aceasta nu este nici imposibil de întocmit. Martinescu s-a plâns de indiferenţa autorităţilor locale, care deşi ştiu că mai au doar două luni şi jumătate până la termenul limită de depunere a proiectului, acesta este departe de a fi finalizat.

„Primăria are de promovat patru hotărâri de consiliu, conform documentaţiei, lucrurile sunt foarte întârziate. Termenul final de depunere este 16 noiembrie, ora 10, mai sunt două luni şi jumătate până atunci, iar Primăria nu a aprobat niciun proiect de hotărâre cerut de documentaţie. Avem deja 240 de blocuri cu documentaţia făcută, însă nu avem o hotărâre în Consiliul Local pentru a stabili priorităţile prin care se vor stabili blocurile care necesită finanţare”, a declarat Martinescu în faţa ziariştilor.

Dacă primarul şi consilierii nu vor ajunge la un consens, proiectul ar putea fi pierdut cu totul, în ciuda nevoii reale pentru oraş.

„În ghidul de finanţare spune exact cum se procedează, anumite tipuri de proprietari care nu-şi pot acoperi costurile, pot fi subvenţionaţi până la 3,5% din cheltuieli, diferenţa o poate aproba Primăria, doar că aceste categorii care pot fi subvenţionate trebuie să fie de asemenea stabilite printr-un proiect de hotărâre aprobat de consiliul local. Toată munca trebuie finalizată cu o sumă totală prin care Consiliul Local va subvenţiona proprietarii”, a mai precizat consilierul independent.

Martinescu a mai făcut referire şi la faptul că proiectul pentru care vociferează de mai multe şedinţe de consiliu local încoace este unul mai complex decât simpla izolare a blocurilor.

„Mă refer aici la înlocuirea sau modernizarea lifturilor, care se mai blochează cu oameni în interior, instalaţii electrice schimbate, instalaţii de echipamente din subsoluri schimbate şi multe altele. Lifturile sunt un real pericol, nu s-au strâns bani pentru repararea sau schimbarea lor niciodată. Există şi blocuri care nu aparţin unei asociaţii de proprietari, aceste blocuri trebuie cooptate ca să poată deveni parteneri în finanţare. Sunt foarte multe de făcut, foarte puţin timp şi o reală şansă să pierdem un proiect uriaş”, a încheiat Martinescu.

Primarul Boldea spune că lugojenii nu au de ce să se teamă, pentru că îngrijorările independenţilor nu sunt altceva decât „poveşti”.

„Am primit documentaţia de la aproape 160 de blocuri, acolo unde peste 66% din locatari au fost de acord cu proiectul. Urmează să primim de la alte 50, deci vor fi peste 200 de blocuri unde se va realiza proiectul. Noi ca Primărie vom plăti 40% din sumă, urmând ca ulterior să colectăm cei 15% de la asociaţiile de proprietari, în funcţie de cum se va stabili. Vor fi pensionari, veterani de război şi alte categorii sociale care vor plăti 3,5%, lucrurile astea trebuie stabilite clar. Nu cred personal că vom avea probleme cu depăşirea termenului, se va amâna, situaţia e aceeaşi în toată ţara. Ei fac conferinţele mai mult ca o încercare de a-şi îmbunătăţi imaginea, mai mult povestioare de vineri sunt”, a fost reacţia edilului şef.

Primăria Lugoj nu a reabilitat termic niciun bloc de mai bine de 5 ani, singurele lucrări de izolare fiind realizate cu banii locatarilor şi făcute sporadic, în urma înţelegerilor între proprietari.

Vezi comentarii (1)

1 Comment

  1. flory

    6 septembrie 2016 at 12:37

    nu cred nimic din ce spune boldea si nici nu are interes sa faca ,a adus orasul in cel mai crunt grad de degradare—paragina si mizerie peste tot

Lasă un răspuns

Mai multe în Administrație

Francisc Boldea vrea ca Primăria Lugoj să devină chiriaş într-o clădire care necesită reparaţii de sute de mii de lei

Daniel Groza23 ianuarie 2017

Surpriză de proporții în dosarul în care Curtea de Conturi îl vrea pe Boldea la DNA. Dosarul pleacă la Curtea Supremă

Daniel Dancea20 ianuarie 2017

Un nou proiect “megaloman” al primarului Francisc Boldea stârneşte controverse

Daniel Groza20 ianuarie 2017

Lugojeanul Călin Dobra este noul preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş

Daniel Groza14 ianuarie 2017

Pierderile şi cheltuielile necontrolate ale Meridian duc la majorarea tarifelor, acuză consilierii independenţi

Daniel Groza13 ianuarie 2017

Program slab de investiţii pentru Lugoj. Lista cuprinde doar nerealizările anilor trecuţi, fără nicun proiect nou!

Daniel Groza12 ianuarie 2017

Sâmbătă se decide dacă lugojeanul Dobra va conduce Consiliul Judeţean Timiş: “Nu am nicio emoţie”

Daniel Groza10 ianuarie 2017

Primarul Lugojului află, astăzi, dacă va fi sau nu cercetat de DNA, în dosarul ELBA

Daniel Groza6 ianuarie 2017

Boldea „Gură de Aur” așteaptă recunoștința lui Grindeanu: ”L-am pus președinte PSD, președinte CJT și l-am făcut prim-ministru”

Daniel Groza4 ianuarie 2017

Lugojenii își pot spune părerea în legătură cu majorarea prețului pentru apă și canalizare

Daniel Groza4 ianuarie 2017

Troleibuz la Lugoj? Ideea aparţine unui consilier local şi nu e pe placul primarului

Gabriel Iosa29 decembrie 2016

PSD nu a votat micşorarea taxelor şi impozitelor, ignorând amendamentele PNL-ului, în ultima şedinţă de consiliu din 2016

Gabriel Iosa28 decembrie 2016
%d blogeri au apreciat: