Autoliv Lugoj

Administrație

Lugojul, pe cale să rateze finanţarea de milioane de euro pentru izolarea blocurilor

Lugojul, pe cale să rateze finanţarea de milioane de euro pentru izolarea blocurilor

Business Strategist

Izolarea blocurilor din Lugoj este de ani buni un subiect amplu dezbătut, care a creat vâlvă printre locuitorii oraşului. În 2016, deşi există o soluţie, reabilitarea blocurilor cu ajutorul unui program pe fonduri europene, milioanele de euro care ar trebui să ajungă la Lugoj sunt pe cale de a fi scăpate printre degete de către administraţia locală. Dacă experţii Primăriei, alături de asociaţiile de proprietari nu vor reuşi să scrie un proiect până la termenul limită de predare, Lugojul va pierde probabil ultima şansă de a-şi reabilita blocurile cu bani de la Uniunea Europeană.

Declaraţia neliniştitoare a fost făcută de consilierul local independent Marius Martinescu, în cadrul unei conferinţe de presă. El a precizat că, deşi documentaţia pentru accesarea fondurilor nu este o joacă de copii, aceasta nu este nici imposibil de întocmit. Martinescu s-a plâns de indiferenţa autorităţilor locale, care deşi ştiu că mai au doar două luni şi jumătate până la termenul limită de depunere a proiectului, acesta este departe de a fi finalizat.

„Primăria are de promovat patru hotărâri de consiliu, conform documentaţiei, lucrurile sunt foarte întârziate. Termenul final de depunere este 16 noiembrie, ora 10, mai sunt două luni şi jumătate până atunci, iar Primăria nu a aprobat niciun proiect de hotărâre cerut de documentaţie. Avem deja 240 de blocuri cu documentaţia făcută, însă nu avem o hotărâre în Consiliul Local pentru a stabili priorităţile prin care se vor stabili blocurile care necesită finanţare”, a declarat Martinescu în faţa ziariştilor.

Dacă primarul şi consilierii nu vor ajunge la un consens, proiectul ar putea fi pierdut cu totul, în ciuda nevoii reale pentru oraş.

„În ghidul de finanţare spune exact cum se procedează, anumite tipuri de proprietari care nu-şi pot acoperi costurile, pot fi subvenţionaţi până la 3,5% din cheltuieli, diferenţa o poate aproba Primăria, doar că aceste categorii care pot fi subvenţionate trebuie să fie de asemenea stabilite printr-un proiect de hotărâre aprobat de consiliul local. Toată munca trebuie finalizată cu o sumă totală prin care Consiliul Local va subvenţiona proprietarii”, a mai precizat consilierul independent.

Martinescu a mai făcut referire şi la faptul că proiectul pentru care vociferează de mai multe şedinţe de consiliu local încoace este unul mai complex decât simpla izolare a blocurilor.

„Mă refer aici la înlocuirea sau modernizarea lifturilor, care se mai blochează cu oameni în interior, instalaţii electrice schimbate, instalaţii de echipamente din subsoluri schimbate şi multe altele. Lifturile sunt un real pericol, nu s-au strâns bani pentru repararea sau schimbarea lor niciodată. Există şi blocuri care nu aparţin unei asociaţii de proprietari, aceste blocuri trebuie cooptate ca să poată deveni parteneri în finanţare. Sunt foarte multe de făcut, foarte puţin timp şi o reală şansă să pierdem un proiect uriaş”, a încheiat Martinescu.

Primarul Boldea spune că lugojenii nu au de ce să se teamă, pentru că îngrijorările independenţilor nu sunt altceva decât „poveşti”.

„Am primit documentaţia de la aproape 160 de blocuri, acolo unde peste 66% din locatari au fost de acord cu proiectul. Urmează să primim de la alte 50, deci vor fi peste 200 de blocuri unde se va realiza proiectul. Noi ca Primărie vom plăti 40% din sumă, urmând ca ulterior să colectăm cei 15% de la asociaţiile de proprietari, în funcţie de cum se va stabili. Vor fi pensionari, veterani de război şi alte categorii sociale care vor plăti 3,5%, lucrurile astea trebuie stabilite clar. Nu cred personal că vom avea probleme cu depăşirea termenului, se va amâna, situaţia e aceeaşi în toată ţara. Ei fac conferinţele mai mult ca o încercare de a-şi îmbunătăţi imaginea, mai mult povestioare de vineri sunt”, a fost reacţia edilului şef.

Primăria Lugoj nu a reabilitat termic niciun bloc de mai bine de 5 ani, singurele lucrări de izolare fiind realizate cu banii locatarilor şi făcute sporadic, în urma înţelegerilor între proprietari.

Vezi comentarii (1)

1 Comment

  1. flory

    6 septembrie 2016 at 12:37

    nu cred nimic din ce spune boldea si nici nu are interes sa faca ,a adus orasul in cel mai crunt grad de degradare—paragina si mizerie peste tot

Lasă un răspuns

Mai multe în Administrație

Câţi bani şi-a rezervat primarul din bugetul local pentru aparatul propriu. Vezi sumele şi pe ce se cheltuie

Daniel Groza23 martie 2017

Începe curăţenia de primăvară! Când puteţi scoate resturile vegetale

Daniel Groza23 martie 2017

Bugetul Lugojului, de peste 170 de milioane de lei, se cheltuie doar cum vrea primarul. Nicio propunere a consilierilor nu a fost acceptată

Daniel Groza21 martie 2017

Consilierii locali, chemaţi să aprobe bugetul Lugojului pentru 2017

Daniel Groza16 martie 2017

Piaţă modernă la Făget. Va fi inaugurată la sfârşitul acestei luni

Daniel Groza15 martie 2017

Boldea dă vina pe Martinescu pentru deficienţele de la staţia de epurare

Daniel Groza13 martie 2017

Galeria Pro Arte din Lugoj va fi reabilitată. Lucrările vor costa un milion de lei

Daniel Groza10 martie 2017

Lugojul a primit cea mai mare sumă din cote defalcate de la CJT Timiş. Cât primesc celelalte primării din zonă

Daniel Groza9 martie 2017

Curtea de Conturi, aşteptată la Lugoj. Plângere pentru verificarea cheltuirii celor 5 milioane de euro de la staţia de epurare

Daniel Groza6 martie 2017

A patra deschidere? „Săptămâna viitoare deschidem traficul pe cei 15 kilometri din autostrada Lugoj-Deva”

Gabriel Iosa3 martie 2017

În martie se votează bugetul. Care sunt lucrările pentru care credeţi că ar trebui să se cheltuiască 60.000.000 de lei?

Daniel Groza2 martie 2017

Ce ilegalităţi a descoperit Curtea de Conturi la Salprest, societate care aparţine Consiliului Local Lugoj

Daniel Groza1 martie 2017
%d blogeri au apreciat: