Cetateanul Lugoj

Administrație

Lugojul, pe cale să rateze finanţarea de milioane de euro pentru izolarea blocurilor

Lugojul, pe cale să rateze finanţarea de milioane de euro pentru izolarea blocurilor

Cetateanul Lugoj

Izolarea blocurilor din Lugoj este de ani buni un subiect amplu dezbătut, care a creat vâlvă printre locuitorii oraşului. În 2016, deşi există o soluţie, reabilitarea blocurilor cu ajutorul unui program pe fonduri europene, milioanele de euro care ar trebui să ajungă la Lugoj sunt pe cale de a fi scăpate printre degete de către administraţia locală. Dacă experţii Primăriei, alături de asociaţiile de proprietari nu vor reuşi să scrie un proiect până la termenul limită de predare, Lugojul va pierde probabil ultima şansă de a-şi reabilita blocurile cu bani de la Uniunea Europeană.

Declaraţia neliniştitoare a fost făcută de consilierul local independent Marius Martinescu, în cadrul unei conferinţe de presă. El a precizat că, deşi documentaţia pentru accesarea fondurilor nu este o joacă de copii, aceasta nu este nici imposibil de întocmit. Martinescu s-a plâns de indiferenţa autorităţilor locale, care deşi ştiu că mai au doar două luni şi jumătate până la termenul limită de depunere a proiectului, acesta este departe de a fi finalizat.

„Primăria are de promovat patru hotărâri de consiliu, conform documentaţiei, lucrurile sunt foarte întârziate. Termenul final de depunere este 16 noiembrie, ora 10, mai sunt două luni şi jumătate până atunci, iar Primăria nu a aprobat niciun proiect de hotărâre cerut de documentaţie. Avem deja 240 de blocuri cu documentaţia făcută, însă nu avem o hotărâre în Consiliul Local pentru a stabili priorităţile prin care se vor stabili blocurile care necesită finanţare”, a declarat Martinescu în faţa ziariştilor.

Dacă primarul şi consilierii nu vor ajunge la un consens, proiectul ar putea fi pierdut cu totul, în ciuda nevoii reale pentru oraş.

„În ghidul de finanţare spune exact cum se procedează, anumite tipuri de proprietari care nu-şi pot acoperi costurile, pot fi subvenţionaţi până la 3,5% din cheltuieli, diferenţa o poate aproba Primăria, doar că aceste categorii care pot fi subvenţionate trebuie să fie de asemenea stabilite printr-un proiect de hotărâre aprobat de consiliul local. Toată munca trebuie finalizată cu o sumă totală prin care Consiliul Local va subvenţiona proprietarii”, a mai precizat consilierul independent.

Martinescu a mai făcut referire şi la faptul că proiectul pentru care vociferează de mai multe şedinţe de consiliu local încoace este unul mai complex decât simpla izolare a blocurilor.

„Mă refer aici la înlocuirea sau modernizarea lifturilor, care se mai blochează cu oameni în interior, instalaţii electrice schimbate, instalaţii de echipamente din subsoluri schimbate şi multe altele. Lifturile sunt un real pericol, nu s-au strâns bani pentru repararea sau schimbarea lor niciodată. Există şi blocuri care nu aparţin unei asociaţii de proprietari, aceste blocuri trebuie cooptate ca să poată deveni parteneri în finanţare. Sunt foarte multe de făcut, foarte puţin timp şi o reală şansă să pierdem un proiect uriaş”, a încheiat Martinescu.

Primarul Boldea spune că lugojenii nu au de ce să se teamă, pentru că îngrijorările independenţilor nu sunt altceva decât „poveşti”.

„Am primit documentaţia de la aproape 160 de blocuri, acolo unde peste 66% din locatari au fost de acord cu proiectul. Urmează să primim de la alte 50, deci vor fi peste 200 de blocuri unde se va realiza proiectul. Noi ca Primărie vom plăti 40% din sumă, urmând ca ulterior să colectăm cei 15% de la asociaţiile de proprietari, în funcţie de cum se va stabili. Vor fi pensionari, veterani de război şi alte categorii sociale care vor plăti 3,5%, lucrurile astea trebuie stabilite clar. Nu cred personal că vom avea probleme cu depăşirea termenului, se va amâna, situaţia e aceeaşi în toată ţara. Ei fac conferinţele mai mult ca o încercare de a-şi îmbunătăţi imaginea, mai mult povestioare de vineri sunt”, a fost reacţia edilului şef.

Primăria Lugoj nu a reabilitat termic niciun bloc de mai bine de 5 ani, singurele lucrări de izolare fiind realizate cu banii locatarilor şi făcute sporadic, în urma înţelegerilor între proprietari.

Vezi comentarii (1)

1 Comment

  1. flory

    6 septembrie 2016 at 12:37

    nu cred nimic din ce spune boldea si nici nu are interes sa faca ,a adus orasul in cel mai crunt grad de degradare—paragina si mizerie peste tot

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Administrație

independenti

Consilierii independenți susțin că taxa pentru apa de ploaie e încasată ilegal și cer suspendarea ei

Daniel Groza21 octombrie 2016
constandana-darova

Consilierul războinic dintr-un sat de lângă Lugoj, găsit în conflict de interese de către ANI

Gabriel Iosa19 octombrie 2016
loc-de-joaca-copii-murdar-lugoj

Războiul contra ciorilor continuă! Primăria a instalat o “armă” modernă pentru a le face să plece

Daniel Groza18 octombrie 2016
primaria lugoj

Elba a dat în judecată Primăria pentru facturi neplătite în contractul în care Curtea de Conturi a găsit prejudiciu de peste 600.000 de euro

Daniel Groza17 octombrie 2016
gunoaie-centru

Centrul Lugojului, acoperit cu tone de gunoaie după Serbările Toamnei

Gabriel Iosa17 octombrie 2016
pml masina primarie boldea foto cetateanul lugoj (2)

Primarul Francisc Boldea, obligat să apară miercuri în faţa judecătorilor în Dosarul Elba. Va fi sau nu trimis în judecată?

Daniel Groza11 octombrie 2016
Primaria

Primăria Lugoj nu are căldură și din oră în oră rămâne și fără curent

Daniel Groza10 octombrie 2016
14536931_1093849147330960_1443902261_o

Semafoare inteligente și sens giratoriu în “intersecția morții” de pe centura Lugojului

Daniel Groza4 octombrie 2016
independenti

Consilierii independenți îi cer explicații primarului Boldea. Vor să știe cine este vinovat de eșecul lucrărilor la ștrand

Daniel Groza3 octombrie 2016
patinoar

Lugojul poate rămâne fără patinoar la iarnă! De vină este noua lege a achiziţiilor publice

Gabriel Iosa30 septembrie 2016
dscf3678-1170x600-c-center

Discuții aprinse în Consiliul Local din cauza cumpărării casei artistului Silviu Orăvitzan. Tranzacția a fost blocată!

Daniel Groza30 septembrie 2016
bloc

Primăria Lugoj, pași mari spre un eșec în accesarea fondurilor europene pentru izolarea blocurilor

Daniel Groza29 septembrie 2016