Cetateanul Lugoj

Social

Lugojul şi Făgetul îmbătrânesc, în timp ce mulţi tineri preferă alte oraşe sau străinătatea

Lugojul şi Făgetul îmbătrânesc, în timp ce mulţi tineri preferă alte oraşe sau străinătatea

Cetateanul Lugoj

Furați de mirajul marilor orașe din România sau din străinătate, dar și de oportunitățile de carieră pe care le au, foarte mulți tineri plecați din Lugoj la studii și-au făcut un rost în viață pe alte meleaguri, aici incluzând și Timișoara, orașul care reprezintă pentru foarte mulți lugojeni o extraordinară oportunitate de carieră. Aceasta în ciuda faptului că la Lugoj achiziția unei locuințe nu ar fi o problemă foarte mare, prețurile fiind mult mai mici decât cele din Timișoara. În plus, unele dintre firmele multinaționale care caută cu disperare oameni cu studii superioare oferă inclusiv locuință.

Din acest punct de vedere, Lugojul se confruntă și cu un paradox pentru că în timp ce tinerii lugojeni „fug” din oraș, sunt companii multinaționale care „importă” ingineri de la Timișoara.

„Noi căutăm oameni inclusiv în afara țării. Sunt firme de recrutare specializate pe oameni din afara țării și ne dorim să îi atragem și pe ei. Avem chiar un caz în care am adus un coleg din America. Toate posturile pe care le avem sunt disponibile pe siteul nostru la secțiunea de Cariere. Cred că orașul devine din ce în ce mai atractiv și știu că conducerea orașului își propune să îl facă atractiv”, a spus Paul Cărămidaru, reprezentant al companiei Honeywell.

Ce îi alungă pe tineri din Lugoj?

Pentru a vedea ce îi alungă din Lugoj, „Cetățeanul” a stat de vorbă cu mai mulți tineri care au plecat la studii în Timișoara și care nu s-au mai întors.

Bogdan Istrătoaie este absolvent de Medicină și este ca și plecat în străinătate.

„Am învățat germana bine în facultate și îmi doresc să mă specializez în spațiul european vorbitor de limbă germană. Cred că aceasta mi-ar aduce un plus pentru atunci când mă voi întoarce. Un proaspăt absolvent de medicină nu poate practica Medicina la Lugoj deoarece, conform legislației din țara noastră, rezidenții se formează în centre universitare. Din nefericire, spitalul municipal nu a mai înaintat posturi la concursul național de rezidențiat din anul 2012, neoferind șansa proaspeților absolvenți de Medicină ca după ce termină rezidențiatul să vină la Lugoj. Deci, nici dacă aș vrea să vin la Lugoj, dacă nu s-ar scoate post în spital, nu aș putea veni decât în mediul privat”, a explicat Bogdan.

Claudiu Lupu este inginer de soft la compania Continental. Lugojul nu i-a oferit un post de nivelul celui din Timișoara.

„Când am terminat nu erau oportunități. Nu existau posturi. Inclusiv acum, în domeniul software nu sunt foarte multe. Pe de altă parte, din ce știu eu și salariile sunt mai mici în Lugoj. În privința orașului, nu sunt cu mofturi. Îmi place orașul. În Lugoj poate îmi era chiar mai ușor, nu trebuia să stau prin chirie, dar nu au fost oportunități. Sunt unii tineri care spun că nu ai atâtea posibilități de distracție. Pentru unii este relevant și asta”, a declarat tânărul stabilit acum cu familia în Timișoara.

Tânăr lugojean, consilier local în Timișoara

Unul dintre tinerii pe care Lugojul i-a livrat Timișoarei este Robert Kristof. Ajuns consilier personal al primarului Nicolae Robu, Kristof a candidat la alegerile locale din acest an pentru un post de consilier local, fiind ales pe listele PNL.

„Eu îmi doresc o carieră în mediul academic, pe profil tehnic. Din păcate, Lugojul nu s-a dezvoltat ca un centru universitar puternic și nu mi-a putut oferi șansa de studia în orașul meu. Astfel, am ajuns să studiez la Timișoara, la Universitatea Politehnica, unde, în primul rând, există specializarea pe care mi-am dorit-o și totodată, există un colectiv de profesori foarte buni și unde am posibilitatea de a continua la ciclul de studii doctorale. Cred că dacă învățământul superior s-ar dezvolta mai bine în Lugoj, nu ar mai fi așa mulți tineri care ar pleca din oraș”, a declarat Robert Kristof pentru „Cetățeanul”.

Primarul Francisc Boldea susține că șomajul nu este o problemă la Lugoj, dar recunoaște că șansele Lugojului de a atrage tineri specializați în IT, de exemplu, sunt destul de mici în momentul de față.

„În domeniul automotivelor și IT-ului ar mai trebui să mai aducem o firmă două. Dezavantajul nostru este că fiind aproape de Timișoara firmele timișorene din IT oferă un salariu foarte atractiv”, a spus Boldea.

Primarul a mai declarat că dacă s-ar reuși deschiderea unei secții a Universității Politehnica la Lugoj, așa cum s-a întâmplat cu Medicina, situația s-ar schimba. Francisc Boldea a admis că în domeniul IT-ului și al electronicii, Lugojul nu poate avea posibilitățile Timișoarei.

Ce-i ține pe tineri la Lugoj?

Unul dintre cazurile fericite în care un tânăr plecat din Lugoj este Daniel Ianăș, cadru didactic la o școală din Lugoj, întors în oraș după finalizarea studiilor la Timișoara.

„În cazul meu, având în vedere profesia, care nu e bănoasă deloc, nu prea îți poți permite să te muți în alt oraș să stai în chirie și atunci rămâi în orașul natal, unde ai o bază materială, ajutor. Cred că îți trebuie o meserie destul de bănoasă ca să poți să te muți în alt oraș, să fii independent din punct de vedere fincanciar. Am lucrat și în Timișoara vreo doi ani, dar îmi ajungeau banii cât să plătesc chiria și nu se merită. Dar ăsta e cazul meu”, a declarat profesorul lugojean.

Și unul din cei mai străluciți elevi lugojeni de la ora actuală, Sergiu Novac, se vede întors la Lugoj după finalizarea studiilor.

„Cred că mai am timp să mă gândesc ce o să fac, dar chiar dacă o să plec la facultate în străinătate, cu siguranță o să mă întorc în România și cel mai probabil la Lugoj. Aici mi-ar plăcea să stau. Eu aș vrea să rămân în matematică. Aș putea fi un profesor sau aș putea lucra la o multinațională. Facultate (n.r. la care să fie profesor universitar) nu avem în Lugoj, dar nici Timișoara nu e așa departe”, a declarat Sergiu Novac.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Social

rujeola

Rujeola continuă să dea bătăi de cap timișenilor. Au fost confirmate peste 90 de cazuri

Iasmina Olariu20 octombrie 2016
perne-lugojul-pedaleaza-06

Mişcarea ciclistă a Lugojului, în pană de voluntari pentru a organiza noi ture prin oraş

Gabriel Iosa19 octombrie 2016
card

Persoanele cu handicap din județul Timiş pot depune cereri pentru eliberarea cardului european pentru dizabilitate

Iasmina Olariu19 octombrie 2016
bila

S-a rezolvat problema tânărului care trăiește în cort. Primăria îi dă o cameră la spital!

Daniel Groza18 octombrie 2016
incalzire

Începe distribuirea cererilor pentru ajutorul de încălzire. Vezi ce condiții trebuie să îndeplinești

Iasmina Olariu17 octombrie 2016
bila

Lugojenii au sărit în ajutorul tânărului bolnav care trăiește în cort la marginea orașului. Primarul promite că va căuta o soluție!

Daniel Groza14 octombrie 2016
cjas-timis-casa-de-asigurari-de-sanatate-13-700x336

Program modificat la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș

Iasmina Olariu14 octombrie 2016
afis

Copii din două centre de ocrotire din Lugoj participă la Festivalul „Praf de stele” de la Timișoara

Iasmina Olariu13 octombrie 2016
rendo

Destinul uimitor al unui tânăr crescut într-un orfelinat din Lugoj. Cunoașterea limbii engleze i-a schimbat viața

Daniel Dancea13 octombrie 2016
cjas-timis-casa-de-asigurari-de-sanatate-13-700x336

Modificare de ultimă oră! Elevii nu mai au nevoie de adeverințe de la CJAS pentru a dovedi calitatea de asigurat

Iasmina Olariu13 octombrie 2016
orchestra-bcb-harul

Sărbătoare mare la Biserica „Harul”. Se împlinesc 70 de ani de la înfiinţarea orchestrei

Cetateanul12 octombrie 2016
tratament

Casa de Pensii distribuie aproape 50 de bilete de tratament pentru luna octombrie. Vezi în ce staţiuni!

Iasmina Olariu11 octombrie 2016