Mâna de lucru a crescut de patru ori mai mult în România decât în UE

0

Costul orar cu mâna de lucru în întreaga economie a crescut cu 2,6% în zona euro şi cu 3,1% în UE, în trimestrul al treilea 2019 comparativ cu perioada similară a lui 2018, în rândul statelor membre cea mai mare creştere anuală fiind înregistrată şi România, 13,2%, potrivit datelor publicate luni de Oficiul european de statistică (Eurostat).

Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile şi costurile non-salariale, precum contribuţiile sociale plătite de angajatori. În România, costurile salariale au înregistrat o creştere anuală de 13,2% în trimestrul al treilea, iar costurile non-salariale au înregistrat o creştere anuală de 12,1%.

Avansul costurilor cu forţa de muncă în România s-a produs în principal pe fondul creşterii cu 14,2% a costului orar al forţei de muncă în sectorul de non-business, la care se adaugă o creştere de 12,8% a costului orar al forţei de muncă în sectorul de business, în ambele cazuri fiind vorba de creşteri mult peste media europeană, 2,9% respectiv 3,1%. Pe sectoare ale economiei, în România costul orar cu forţa de muncă a crescut cu 21,1% în construcţii, cu 12,5% în sectorul serviciilor şi cu 11,6% în industrie.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, indicele trimestrial al costului orar al forţei de muncă este un indicator pe termen scurt care permite evaluarea tendinţelor costurilor orare suportate de angajator cu forţa de muncă salariată.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și