Managerii de obligațiuni spun că ritmul de creștere al randamentelor obligațiunilor din SUA este „neliniștitor”

0

Ritmul recent al creșterii randamentelor pe piața Trezoreriei SUA a fost neliniștitor, potrivit mai multor manageri majori de fonduri de obligațiuni care își fac griji că piața ar putea fi privită ca dezordonată, dacă ritmul creșterilor continuă.
Managerii au menționat, de asemenea, unele probleme legate de lichiditate, deoarece randamentele au fost în creștere, iar randamentul Trezoreriei pe 10 ani a crescut cu 80 de puncte de bază din ianuarie. Acesta a atins săptămâna aceasta un maxim de 14 luni, de 1,754%, alimentat de angajamentul Rezervei Federale de a menține politica monetară slabă, stimulând creșterea economică și inflația.

Unii analiști au comparat creșterea randamentelor cu un „tantic tantrum” din 2013, când randamentele pe 10 ani au crescut cu 136 de puncte de bază la 3,06%, potrivit Rabobank.

„Aceasta nu este o piață pentru matematica obligațiunilor și tocilarii pieței”, a spus Gregory Peters, șeful multisectorial și strategia pentru PGIM Fixed Income. „Nu este atât de îngrijorătoare creșterea ratelor dobânzii, cât volatilitatea și rapiditatea. Există un impuls real în jurul său. ”

Peters, care a estimat inițial că randamentul pe 10 ani ar varia în intervalul 1,25% -1,5% în acest an, a declarat că există un „impuls pentru a lua rate mai mari aici din punctul de vedere al piețelor într-un mod pe care l-am subapreciat”.

Randamentele au crescut așteptările anterioare ale pieței. Un sondaj Reuters realizat în decembrie cu peste 60 de strategii a arătat că se aștepta ca randamentul de referință al SUA să ajungă la 1,2% în următoarele 12 luni.
„Randamentul pe 10 ani ar putea ajunge până la 2% și într-adevăr nu este la mai mult de câteva zile de tranzacționare în acest moment”, a declarat Gregory Whiteley, manager de portofoliu la DoubleLine.

Președintele Fed, Jerome Powell, a stârnit până acum îngrijorările cu privire la faptul că recenta creștere a randamentelor Trezoreriei SUA ar putea genera probleme pentru politica monetară ușor extinsă a băncii centrale. Dar o mișcare rapidă mai mare, care poate crește costurile împrumuturilor pentru companii și consumatori, ar putea să le oblige în cele din urmă să reconsidere, a spus Whiteley.

„O creștere a ratei care continuă în ritmul pe care l-am văzut în ultimele șase săptămâni va ajunge la un moment dat să fie văzut ca o piață dezordonată care are nevoie de un răspuns din partea Fed”, a spus Whiteley.

Administratorii de obligațiuni au atribuit o parte din forța din spatele acestei mișcări speculatorilor care au un termen semnificativ scurt pe termen mai lung la Trezorerie, potrivit datelor recente ale Comisiei SUA pentru tranzacționarea la termen a mărfurilor.

„Momentul este acum în mâinile pantalonilor scurți”, a spus Andrew Brenner, șeful veniturilor fixe internaționale la Alianța Națională, descriindu-i drept „vigilenți ai obligațiunilor” – investitori care vând deținerile de datorii pentru a face presiuni asupra băncilor centrale să schimbe politica monetară pe care o consideră. ca inflaționistă.
Administratorii de obligațiuni au menționat, de asemenea, lichiditățile slabe și dislocările de preț ca fiind recurente pe piață.

Deși piața Trezoreriei este din punct de vedere istoric cea mai profundă și cea mai lichidă din lume, cererea de Trezorerie a fost stâncoasă, deoarece oferta de noi datorii a crescut pentru a plăti măsurile de stimulare COVID-19.

Spread-ul bid-ask pe nota de trezorerie pe 10 ani, o măsură de lichiditate care arată diferența dintre ofertele în așteptare și cele acceptate, a atins joi cea mai mare valoare din 26 februarie, a doua zi după o licitație slabă a datoriilor care a trimis termenul de 10 ani cu 20 de puncte de bază mai mare.

Piața Trezoreriei s-a confruntat cu o criză de lichiditate în martie 2020, pe măsură ce coronavirusul avea loc în Statele Unite, până când Fed a intervenit pentru a sprijini piața.

„Toți factorii structurali care au contribuit la o lichiditate slabă care au dus la dislocări de prețuri în martie, aceștia sunt încă în joc. Și asta contribuie la depășirea pieței ”, a declarat Tiffany Wilding, economist nord-american la gigantul obligațiunilor PIMCO.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și