Marea Britanie efectuează 15 milioane de vaccinări pe măsură ce presiunea crește pentru a relaxa măsurile de carantinare

0

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a anunțat duminică o „etapă semnificativă”, deoarece datele arătau că au fost administrate 15 milioane de prime doze de vaccinări COVID-19, alimentând solicitările guvernului de a începe relaxarea măsurilor stricte de blocare.
Programul de vaccinare este văzut ca unul dintre puținele succese în gestionarea de către guvern a unei pandemii care a lăsat țara cu un număr mai mare de decese și daune economice mai grave. Cu o populație de aproximativ 67 de milioane de locuitori, progresul în vaccinarea Regatului Unit este printre cele mai rapide din lume.

Guvernul britanic a stabilit o dată-țintă pentru 15 februarie pentru a ajunge la 15 milioane de persoane din categorii prioritare: rezidenți, angajați în domeniul sănătății și îngrijirii, toți cei cu vârsta de 70 de ani sau peste și cei extrem de vulnerabili din punct de vedere clinic.

Johnson a spus că toate aceste grupuri au fost atinse în Anglia, dar nu a vorbit pentru Scoția sau Irlanda de Nord și nu a spus că obiectivul general a fost atins. Țara Galilor a declarat că a atins obiectivul sâmbătă.

În unele domenii, cei din grupurile cu prioritate inferioară au primit vaccinul, ceea ce înseamnă că nu a fost clar dacă obiectivul la nivel mondial pentru grupurile cu prioritate superioară a fost atins.

„Astăzi am atins un moment important”, a spus Johnson. „Nimeni nu se odihnește pe lauri … Mai avem încă un drum lung de parcurs și, fără îndoială, vor exista denivelări pe drum, dar după tot ce am realizat, știu că putem merge mai departe cu mare încredere.”

Marea Britanie iese, de asemenea, din cel mai grav al doilea val de pandemie. Duminică a raportat aproape 11.000 de infecții noi și alte 258 de decese în decurs de 28 de zile de la testul COVID-19 pozitiv. Numărul oficial de morți prin această măsură este de peste 117.000.

Datele guvernamentale au arătat că totalul primelor doze de vaccinuri primite a fost de 15 062 189 și au fost administrate 537 715 doze secundare. Johnson va stabili progrese suplimentare luni.

Succesul programului de vaccinare a condus la apeluri din partea celor care se opun blocajelor prelungite pentru a începe reducerea restricțiilor care au ordonat cetățenilor să rămână acasă, să închidă magazine neesențiale și să închidă școlile.

Însă ministrul de externe Dominic Raab a declarat că este prea devreme încă pentru a discuta când pot fi ridicate restricțiile.

„Împărtășim toată ambiția și dorința de a ieși din acest blocaj, vrem să o facem în mod responsabil și în siguranță și, prin urmare, trebuie să se bazeze pe dovezi”, a spus el pentru Times Radio.

Raab răspundea la o scrisoare a 63 de parlamentari din Partidul Conservator aflat la guvernare, care cerea ca toate măsurile de blocare să fie ridicate până la sfârșitul lunii aprilie. Atunci guvernul speră să fi dat primele vaccinări tuturor celor care au reprezentat până acum 99% din toate decesele.
„Odată ce toate cele nouă grupuri prioritare au fost protejate până la sfârșitul lunii aprilie, nu există nicio justificare pentru a rămâne restricții legislative”, se spunea în scrisoarea organizată de COVID Recovery Group.

Johnson va expune pe 22 februarie planurile guvernului de a pune capăt blocării. El a spus că dorește redeschiderea școlilor pe 8 martie.

Citeste continuarea Marea Britanie efectuează 15 milioane de vaccinări pe măsură ce presiunea crește pentru a relaxa măsurile de carantinare

Citește și