Actualitate

Măsuri de maximă securitate la Lugoj! Rabini din Israel şi România, la concertul Aurei Twarowska de la sinagoga din oraş

Măsuri de maximă securitate la Lugoj! Rabini din Israel şi România, la concertul Aurei Twarowska de la sinagoga din oraş

Autoliv

Cel mai important eveniment din ultimii ani pentru comunitatea evreiască din Lugoj are loc vineri seara, de la orele 18 având loc, la sinagoga din oraş, acolo unde, în prezenţa mai multor invitaţi de marcă, un concert de voce şi orgă. Cei doi artişti care vin să încânte publicul lugojean sunt mezzosoprana Aura Twarowska, solista Operei de Stat din Viena şi Franz Metz, organist din Munchen.

Concertul se va axa pe texte din Psalmii Biblici, din program fiind cuprinse lucrări ale compozitorilor Antonin Dvorak, Marcel Dupre, Felix Bartholdy şi mulţi alţii. Pe lângă însemnătatea artistică a evenimentului  manifestarea este şi una dintre cele mai importante acţiuni din istoria micii comunităţi evreieşti din oraş.

„Avem două sărbători astăzi, prima este că sinagoga a împlinit 172 de ani, iar a doua este că orga din sinagogă a fost restaurată cu bani europeni şi de la prieteni din întreaga lume şi ea a revenit la viaţă, poate să cânte şi astfel are loc un concert inaugural de voce şi orgă, cu Aura Twarowska de la Opera din Viena şi organistul Franz Metz din Munchen”, a declarat pentru Cetăţeanul Ivan Bloch, preşedintele comunităţii evreieşti din Lugoj.

La Lugoj sunt invitaţi să participe la spectacol şi la inaugurarea orgii şi cei mai importanţi reprezentanţi ai comunităţilor evreieşti din România, dar şi un rabin din Israel.

„Vor fi peste 400 de spectatori din Lugoj, ţară şi străinătate. După concert are loc serviciul divin, iar mâine oaspeţii noştri sunt aici şi vom sărbătorii Sabatul. Rabinul din Israel este itinerant, noi l-am invitat, dar el vine la mai multe comunităţi din ţară şi vine şi la noi. Vine conducerea federaţiei, eveniemtul fiind organizat de Cancelaria Rabinică, de Federaţie şi de Comunitatea Evreiască din Lugoj. Avem preşedinţie de comunităţi de evrei de la Timişoara, Reşiţa, Arad, Caransebeş, Bucureşti, de peste tot din ţară. Timp de 17 ani nu au mai fost rabini la Lugoj, de 55 de ani nu a mai cântat orga, de 60 de ani nu s-a mai cântat cu voce, e o zi astrală”, a mai explicat Bloch.

Din cauza numărului mare de participanţi, dar şi datorită persoanelor invitate  la eveniment, cum sunt rabinii din ţară şi străinătate, măsurile de securitate vor fi sporite la Lugoj pe tot parcursul manifestării.

„Noi am făcut o cerere la serviciul special de la jandarmi şi avem un dispozitiv mare, conform normelor europene. După întâmplările de la Charlie Hebdo şi celelalte, sunt luate măsuri speciale de securitate. Între 5 şi 6 vom avea probleme în trafic, sunt 400 de invitaţi, vom avea nevoie de ajutor de la poliţia rutieră”, a mai spus Ivan Bloch.

Invitaţii speciali ai evenimentului vor rămâne şi sâmbătă la Lugoj, pentru a participa la Sabat, urmând să părăsească oraşul doar după lăsarea serii. Din cauza lipsei de rabini a micii comunităţi evreieşti din România, rabinii itineranţi vin periodic din Israel pentru a participa la slujbele şi evenimentele din sinagogile din întreaga ţară.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Mai multe în Actualitate

Un bebeluş, de cinci luni, din Lugoj a murit din cauza rujeolei

Cetateanul24 aprilie 2017

Viteză record pe drumul Lugoj-Buziaş. Poliţiştii l-au amendat pe vitezoman cu aproape 3.000 de lei

Cetateanul24 aprilie 2017

Noi descinderi la contrabandişti! Poliţiştii lugojeni au ajuns la Racoviţa

Daniel Groza21 aprilie 2017

Şef nou la Poliţia Timiş

Gabriel Iosa20 aprilie 2017

VIDEO – UPDATE Descinderi în Lugoj. Ce au găsit mascații în locațiile percheziționate

Daniel Groza20 aprilie 2017

VIDEO – Doi poliţişti din Timiş s-au îmbătat şi s-au bătut la birtul din sat

Cetateanul19 aprilie 2017

Atitudinea care face diferența

Cetateanul19 aprilie 2017

VIDEO – “Fast & furious 8” ajunge și la Cinema “Bela Lugosi”. Ce alte filme mai puteți vedea la cinematograful lugojean

Cetateanul18 aprilie 2017
autostrada Lugoj-Deva

CNAIR a făcut controale inopinate pe şantierul autostrăzii Lugoj-Deva, pentru a verifica cum sunt executate lucrările

Daniel Groza14 aprilie 2017

VIDEO Sute de lugojeni, adunați să vadă Drumul Crucii. Un fost ateu a luat bătaie ani la rând ca să arate cum a fost chinuit Isus

Daniel Dancea14 aprilie 2017

Peste 160 de jandarmi asigură ordinea în perioada sărbătorilor: în apropierea bisericilor, dar şi la rugile comunelor din zonă

Cetateanul13 aprilie 2017

Lugojul, cuprins în exerciţiul naţional de alarmare. Sirenele vor suna timp de patru zile

Daniel Groza13 aprilie 2017
%d blogeri au apreciat: