Actualitate

Măsuri de maximă securitate la Lugoj! Rabini din Israel şi România, la concertul Aurei Twarowska de la sinagoga din oraş

Măsuri de maximă securitate la Lugoj! Rabini din Israel şi România, la concertul Aurei Twarowska de la sinagoga din oraş

Cetateanul Lugoj

Cel mai important eveniment din ultimii ani pentru comunitatea evreiască din Lugoj are loc vineri seara, de la orele 18 având loc, la sinagoga din oraş, acolo unde, în prezenţa mai multor invitaţi de marcă, un concert de voce şi orgă. Cei doi artişti care vin să încânte publicul lugojean sunt mezzosoprana Aura Twarowska, solista Operei de Stat din Viena şi Franz Metz, organist din Munchen.

Concertul se va axa pe texte din Psalmii Biblici, din program fiind cuprinse lucrări ale compozitorilor Antonin Dvorak, Marcel Dupre, Felix Bartholdy şi mulţi alţii. Pe lângă însemnătatea artistică a evenimentului  manifestarea este şi una dintre cele mai importante acţiuni din istoria micii comunităţi evreieşti din oraş.

„Avem două sărbători astăzi, prima este că sinagoga a împlinit 172 de ani, iar a doua este că orga din sinagogă a fost restaurată cu bani europeni şi de la prieteni din întreaga lume şi ea a revenit la viaţă, poate să cânte şi astfel are loc un concert inaugural de voce şi orgă, cu Aura Twarowska de la Opera din Viena şi organistul Franz Metz din Munchen”, a declarat pentru Cetăţeanul Ivan Bloch, preşedintele comunităţii evreieşti din Lugoj.

La Lugoj sunt invitaţi să participe la spectacol şi la inaugurarea orgii şi cei mai importanţi reprezentanţi ai comunităţilor evreieşti din România, dar şi un rabin din Israel.

„Vor fi peste 400 de spectatori din Lugoj, ţară şi străinătate. După concert are loc serviciul divin, iar mâine oaspeţii noştri sunt aici şi vom sărbătorii Sabatul. Rabinul din Israel este itinerant, noi l-am invitat, dar el vine la mai multe comunităţi din ţară şi vine şi la noi. Vine conducerea federaţiei, eveniemtul fiind organizat de Cancelaria Rabinică, de Federaţie şi de Comunitatea Evreiască din Lugoj. Avem preşedinţie de comunităţi de evrei de la Timişoara, Reşiţa, Arad, Caransebeş, Bucureşti, de peste tot din ţară. Timp de 17 ani nu au mai fost rabini la Lugoj, de 55 de ani nu a mai cântat orga, de 60 de ani nu s-a mai cântat cu voce, e o zi astrală”, a mai explicat Bloch.

Din cauza numărului mare de participanţi, dar şi datorită persoanelor invitate  la eveniment, cum sunt rabinii din ţară şi străinătate, măsurile de securitate vor fi sporite la Lugoj pe tot parcursul manifestării.

„Noi am făcut o cerere la serviciul special de la jandarmi şi avem un dispozitiv mare, conform normelor europene. După întâmplările de la Charlie Hebdo şi celelalte, sunt luate măsuri speciale de securitate. Între 5 şi 6 vom avea probleme în trafic, sunt 400 de invitaţi, vom avea nevoie de ajutor de la poliţia rutieră”, a mai spus Ivan Bloch.

Invitaţii speciali ai evenimentului vor rămâne şi sâmbătă la Lugoj, pentru a participa la Sabat, urmând să părăsească oraşul doar după lăsarea serii. Din cauza lipsei de rabini a micii comunităţi evreieşti din România, rabinii itineranţi vin periodic din Israel pentru a participa la slujbele şi evenimentele din sinagogile din întreaga ţară.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Actualitate

PSD pregăteşte o nouă mizerie. Un pliant cu informaţii false şi defăimătoare pe care să-l distribuie în cutiile poştale (P)

Cetateanul9 decembrie 2016

Lugojenii pot sta la curent cu cele mai în vogă evenimente din judeţ cu ajutorul unei noi aplicaţii

Gabriel Iosa9 decembrie 2016

Lugojenii, chemaţi să descopere măreţia muntelui în cadrul unui eveniment dedicat filmului “Sălbăticia din Carpaţi”

Gabriel Iosa9 decembrie 2016

Lugojenii nu pot vota decât la secţiile la care sunt arondaţi! Vezi unde e secţia ta de votare

Gabriel Iosa9 decembrie 2016

[VIDEO&FOTO] Atmosferă incendiară la balul bobocilor de la „Drăgan”! Ruby a încheiat spectacolul cu un concert de senzaţie

Gabriel Iosa8 decembrie 2016

Doctoriţa din Lugoj pusă pe Facebook de lugojeni că parchează aiurea a trimis drept la replică: „Cum e cu cei 7 ani de acasă?”

Gabriel Iosa8 decembrie 2016

PNL dezminte zvonurile că Buciu nu se află pe poziția a doua la Senat. Dovada este un specimen al buletinului de vot

Daniel Groza8 decembrie 2016

[FOTO] Maeştrii bucătari ai Lugojului, juraţii concursului gastronomic al elevilor de la Branişte

Gabriel Iosa8 decembrie 2016

Fostul șef al Poliției Lugoj, Claudiu Chebici, acuzat că a protejat tăieri ilegale de pădure: „Sunt foarte relaxat”

Daniel Dancea8 decembrie 2016

Bărbat de lângă Lugoj, trimis în judecată pentru loviri și alte violențe și ultraj. L-a atacat pe un pădurar

Daniel Dancea7 decembrie 2016

Bişniţari luaţi pe sus de poliţişti! Ţigări, alcool, petarde şi valută, pe lista de „descoperiri” ale autorităţilor

Gabriel Iosa7 decembrie 2016

[VIDEO] Şoferi furioşi din cauza unui bizon la Lugoj! A blocat circulaţia şi s-a jucat pe telefon, în timp ce pasagera plătea o factură

Cetateanul7 decembrie 2016