Autoliv Lugoj

Actualitate

Măsuri de maximă securitate la Lugoj! Rabini din Israel şi România, la concertul Aurei Twarowska de la sinagoga din oraş

Măsuri de maximă securitate la Lugoj! Rabini din Israel şi România, la concertul Aurei Twarowska de la sinagoga din oraş

Cetateanul Lugoj

Cel mai important eveniment din ultimii ani pentru comunitatea evreiască din Lugoj are loc vineri seara, de la orele 18 având loc, la sinagoga din oraş, acolo unde, în prezenţa mai multor invitaţi de marcă, un concert de voce şi orgă. Cei doi artişti care vin să încânte publicul lugojean sunt mezzosoprana Aura Twarowska, solista Operei de Stat din Viena şi Franz Metz, organist din Munchen.

Concertul se va axa pe texte din Psalmii Biblici, din program fiind cuprinse lucrări ale compozitorilor Antonin Dvorak, Marcel Dupre, Felix Bartholdy şi mulţi alţii. Pe lângă însemnătatea artistică a evenimentului  manifestarea este şi una dintre cele mai importante acţiuni din istoria micii comunităţi evreieşti din oraş.

„Avem două sărbători astăzi, prima este că sinagoga a împlinit 172 de ani, iar a doua este că orga din sinagogă a fost restaurată cu bani europeni şi de la prieteni din întreaga lume şi ea a revenit la viaţă, poate să cânte şi astfel are loc un concert inaugural de voce şi orgă, cu Aura Twarowska de la Opera din Viena şi organistul Franz Metz din Munchen”, a declarat pentru Cetăţeanul Ivan Bloch, preşedintele comunităţii evreieşti din Lugoj.

La Lugoj sunt invitaţi să participe la spectacol şi la inaugurarea orgii şi cei mai importanţi reprezentanţi ai comunităţilor evreieşti din România, dar şi un rabin din Israel.

„Vor fi peste 400 de spectatori din Lugoj, ţară şi străinătate. După concert are loc serviciul divin, iar mâine oaspeţii noştri sunt aici şi vom sărbătorii Sabatul. Rabinul din Israel este itinerant, noi l-am invitat, dar el vine la mai multe comunităţi din ţară şi vine şi la noi. Vine conducerea federaţiei, eveniemtul fiind organizat de Cancelaria Rabinică, de Federaţie şi de Comunitatea Evreiască din Lugoj. Avem preşedinţie de comunităţi de evrei de la Timişoara, Reşiţa, Arad, Caransebeş, Bucureşti, de peste tot din ţară. Timp de 17 ani nu au mai fost rabini la Lugoj, de 55 de ani nu a mai cântat orga, de 60 de ani nu s-a mai cântat cu voce, e o zi astrală”, a mai explicat Bloch.

Din cauza numărului mare de participanţi, dar şi datorită persoanelor invitate  la eveniment, cum sunt rabinii din ţară şi străinătate, măsurile de securitate vor fi sporite la Lugoj pe tot parcursul manifestării.

„Noi am făcut o cerere la serviciul special de la jandarmi şi avem un dispozitiv mare, conform normelor europene. După întâmplările de la Charlie Hebdo şi celelalte, sunt luate măsuri speciale de securitate. Între 5 şi 6 vom avea probleme în trafic, sunt 400 de invitaţi, vom avea nevoie de ajutor de la poliţia rutieră”, a mai spus Ivan Bloch.

Invitaţii speciali ai evenimentului vor rămâne şi sâmbătă la Lugoj, pentru a participa la Sabat, urmând să părăsească oraşul doar după lăsarea serii. Din cauza lipsei de rabini a micii comunităţi evreieşti din România, rabinii itineranţi vin periodic din Israel pentru a participa la slujbele şi evenimentele din sinagogile din întreaga ţară.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Mai multe în Actualitate

VIDEO Cozi infernale la Kaufland-ul deschis recent: „Mai bine dau 50 de lei pe motorină și mă duc la Timișoara decât să stau aici două ore la coadă”

Daniel Dancea25 februarie 2017

[FOTO] Accident grav la intrare în Lugoj! Un bărbat, în stare gravă la spital după ce s-a răsturnat cu maşina

Gabriel Iosa24 februarie 2017

Bilanț negru, în Timiș. În 2016 s-a înregistrat cel mai mare număr de morți în accidente de muncă din ultimii cinci ani

Daniel Dancea24 februarie 2017

Culmea hoţiei la Lugoj! Un tânăr a jefuit un boschetar

Gabriel Iosa24 februarie 2017

„Când ţi se înfige cuţitul în spate, ce să mai faci?” Managerul spitalului din Lugoj îşi pierde postul de la 1 martie

Gabriel Iosa24 februarie 2017

Hipermarketul Kaufland duce lugojenii gratuit la cumpărături! Vezi programul microbuzului care face turul oraşului

Gabriel Iosa23 februarie 2017

[VIDEO] Cum sunt implicaţi poliţiştii în scandalul de la centrul de plasament din Lugoj

Gabriel Iosa22 februarie 2017

Nicu Bădina, nemulțumit de cafeaua primită la Consiliul Județean: „Vă rog să oferiți și lapte”

Daniel Dancea22 februarie 2017

Rings 3, noua apariţie la Cinema Bela Lugosi

Gabriel Iosa22 februarie 2017

Un bărbat de lângă Lugoj a înapoiat 2.200 de euro poliţiei, găsiţi într-un portmoneu

Gabriel Iosa22 februarie 2017

Lotul patru al autostrăzii Lugoj – Deva, promis pentru deschidere în acest an

Daniel Dancea21 februarie 2017

[FOTO] Primele imagini din hipermarketul Kaufland din Lugoj! Când se deschide pentru clienţi

Gabriel Iosa20 februarie 2017
%d blogeri au apreciat: