ALDE

Cetateanul

Social

Meserii pe cale de dispariție. Ultimii tocilari ambulanți din Lugoj

Meserii pe cale de dispariție. Ultimii tocilari ambulanți din Lugoj

Cetateanul Lugoj

PMP

Meserii aflate la mare căutare în urmă cu câteva decenii sunt astăzi pe cale de dispariție. Progresul tehnologic a scos din circuitul economic anumite produse, iar cei care le confecționau sau se ocupau de întreținerea lor sunt pe cale de dispariție. Tocilarul și tocila sa sunt tot mai rar văzute în piețe, semn că această îndeletnicire își trăiește ultimele zile ale milenarei ei existențe. Familia Iakab este ultima verigă a unui străvechi lanț de tocilari.

„Am învățat meseria de tocilar de la un unchi de-al meu. M-am gândit apoi să-mi fac din ea o sursă de venit și am devenit mic meseriaș. Am o tocilărie ambulantă și mă deplasez cu ea în anumite piețe din Lugoj și împrejurimi. Timp de 30 de ani, am exercitat această îndeletnicire care îmi asigură traiul zilnic. Clienții s-au rărit, nu mai e ca pe vremuri. Mulți și-au cumpărat polizoare acasă sau alte scule de ascuțit și nu mai vin la noi. Ascuțim foarfeci, cuțite de bucătărie sau cuțite de la mașina de carne și din când în când, câte un brici, pentru că și ăsta e pe cale de dispariție. Deci meseria nu e prea bănoasă, dar la vârsta mea de aproape 60 de ani nu mă mai angajează nimeni. Nu am altă calificare. Trebuie să țin de ea. Asta e pâinea mea și a familiei mele. Și la urma urmei, este o muncă cinstită de care nu ne este rușine. Calitatea lucrării la noi trebuie să fie foarte bună. O foarfecă de frizerie trebuie să taie perfect. Tehnica din ziua de azi a creat foarfeci care se ascut singure, deci concurența este foarte puternică“, mărturisește Alexandru Iakab, proprietarul tocilăriei ambulante.

Tăvălugul progresului a nivelat societatea, și odată cu ea, a sufocat și pătura micilor meseriași. Tradiția practicării meseriei din tată în fiu se stinge pe zi ce trece, lăsând în urma ei nostalgie.

„Am preluat această îndeletnicire din familie. Neavând altă calificare, am fost nevoit să o urmez. E o muncă cinstită și nu mă simt rușinat să o practic. Sunt chiar mândru pentru că mă simt de folos semenilor mei. Lumea ne apreciază și suntem căutați și acasă. De prin anii  90 mă ocup cu tocilăria și suntem foarte cunoscuți în oraș și în împrejurimi. Nu se câștigă prea mult dar ne asigură traiul de pe o zi pe alta. Și condițiile în care lucrăm sunt deosebite. Prin ploaie sau soare trebuie să ne câștigăm pâinea. De multe ori am lucrat cu gheața sub picioare. Iarna, în preajma Crăciunului, când lumea taie porcii, avem mult de lucru. Asta este soarta tocilarului ambulant. Mulțumim lui Dumnezeu că avem de lucru și că ne poartă de grijă. Copiii noștri nu vor mai practica această meserie. Au învățat de la noi tot ce era de învățat, dar de profesat nu o vor profesa, numai ocazional, acasă, ca hobby. Noi suntem ultima generație de tocilari ambulanți. Lanțul se rupe după multe decenii, pentru că acum trăim într-o altă lume, cu o altă civilizație”, spune Ștefan Iakab, tocilar ambulant.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social

Mai multe în Social

[VIDEO] Furt ca în filme, surprins de camerele de supraveghere lângă Lugoj! Unul dintre hoţi „a pozat” fără să vrea, în timp ce acţiona

Gabriel Iosa5 decembrie 2016

Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, marcată în centrele din Lugoj

Iasmina Olariu28 noiembrie 2016

Liceele „Brediceanu”, „Braniște” și „Vlaicu” îi ajută pe lugojeni să scape de deșeurile electrice

Iasmina Olariu24 noiembrie 2016

Zeci de timişeni şi-au pierdut pensia de boală în acest an. În zona Lugoj-Făget-Buziaș au fost depensionate 17 persoane

Iasmina Olariu22 noiembrie 2016

Adăpostul de iarnă pentru oamenii străzii va funcţiona şi în acest an la Lugoj

Iasmina Olariu16 noiembrie 2016

Zeci de participanți la a doua ediție a competiției sportive „Știu că pot!”, organizată de DGASPC Timiș

Iasmina Olariu16 noiembrie 2016

Anul acesta au solicitat șomaj mai puțini absolvenți decât în 2015

Iasmina Olariu14 noiembrie 2016

Lugojenii își pot testa gratuit glicemia, de Ziua Mondială a Diabetului

Iasmina Olariu9 noiembrie 2016

S-a promulgat legea prin care românii își pot cumpăra vechimea în câmpul muncii. Cine are dreptul și în ce condiții

Iasmina Olariu4 noiembrie 2016

Un nou curs de calificare pentru agenți de securitate organizat gratuit de ALOFM Lugoj

Iasmina Olariu1 noiembrie 2016

Peste 6.000 de doze de vaccin antigripal au ajuns la medicii de familie din județul Timiș. Cine poate fi imunizat

Iasmina Olariu31 octombrie 2016

Hella achiziționează pentru spitalul din Lugoj aparatură în valoare de peste 2.800 de euro

Iasmina Olariu29 octombrie 2016