Social

Meserii pe cale de dispariție. Ultimii tocilari ambulanți din Lugoj

Meserii pe cale de dispariție. Ultimii tocilari ambulanți din Lugoj

Cetateanul Lugoj

Meserii aflate la mare căutare în urmă cu câteva decenii sunt astăzi pe cale de dispariție. Progresul tehnologic a scos din circuitul economic anumite produse, iar cei care le confecționau sau se ocupau de întreținerea lor sunt pe cale de dispariție. Tocilarul și tocila sa sunt tot mai rar văzute în piețe, semn că această îndeletnicire își trăiește ultimele zile ale milenarei ei existențe. Familia Iakab este ultima verigă a unui străvechi lanț de tocilari.

„Am învățat meseria de tocilar de la un unchi de-al meu. M-am gândit apoi să-mi fac din ea o sursă de venit și am devenit mic meseriaș. Am o tocilărie ambulantă și mă deplasez cu ea în anumite piețe din Lugoj și împrejurimi. Timp de 30 de ani, am exercitat această îndeletnicire care îmi asigură traiul zilnic. Clienții s-au rărit, nu mai e ca pe vremuri. Mulți și-au cumpărat polizoare acasă sau alte scule de ascuțit și nu mai vin la noi. Ascuțim foarfeci, cuțite de bucătărie sau cuțite de la mașina de carne și din când în când, câte un brici, pentru că și ăsta e pe cale de dispariție. Deci meseria nu e prea bănoasă, dar la vârsta mea de aproape 60 de ani nu mă mai angajează nimeni. Nu am altă calificare. Trebuie să țin de ea. Asta e pâinea mea și a familiei mele. Și la urma urmei, este o muncă cinstită de care nu ne este rușine. Calitatea lucrării la noi trebuie să fie foarte bună. O foarfecă de frizerie trebuie să taie perfect. Tehnica din ziua de azi a creat foarfeci care se ascut singure, deci concurența este foarte puternică“, mărturisește Alexandru Iakab, proprietarul tocilăriei ambulante.

Tăvălugul progresului a nivelat societatea, și odată cu ea, a sufocat și pătura micilor meseriași. Tradiția practicării meseriei din tată în fiu se stinge pe zi ce trece, lăsând în urma ei nostalgie.

„Am preluat această îndeletnicire din familie. Neavând altă calificare, am fost nevoit să o urmez. E o muncă cinstită și nu mă simt rușinat să o practic. Sunt chiar mândru pentru că mă simt de folos semenilor mei. Lumea ne apreciază și suntem căutați și acasă. De prin anii  90 mă ocup cu tocilăria și suntem foarte cunoscuți în oraș și în împrejurimi. Nu se câștigă prea mult dar ne asigură traiul de pe o zi pe alta. Și condițiile în care lucrăm sunt deosebite. Prin ploaie sau soare trebuie să ne câștigăm pâinea. De multe ori am lucrat cu gheața sub picioare. Iarna, în preajma Crăciunului, când lumea taie porcii, avem mult de lucru. Asta este soarta tocilarului ambulant. Mulțumim lui Dumnezeu că avem de lucru și că ne poartă de grijă. Copiii noștri nu vor mai practica această meserie. Au învățat de la noi tot ce era de învățat, dar de profesat nu o vor profesa, numai ocazional, acasă, ca hobby. Noi suntem ultima generație de tocilari ambulanți. Lanțul se rupe după multe decenii, pentru că acum trăim într-o altă lume, cu o altă civilizație”, spune Ștefan Iakab, tocilar ambulant.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Social

Mai multe în Social

Ziua Îndrăgostiţilor s-a lăsat cu amenzi din partea Poliţiei Lugoj! Razie de proporţii în oraş

Gabriel Iosa15 februarie 2017

[FOTO] O casă din Coşteiu a luat foc! Pompierii au intervenit cu două autospeciale pentru a stinge văpaia

Gabriel Iosa14 februarie 2017

SĂNĂTATE – Cum poţi elimina toxine din organism cu ajutorul orezului

Cetateanul11 februarie 2017

GASTRONOMIE – Cea mai ciudată dulceaţă, pe care o face un bucătar din Banat, are două ingrediente inedite

Cetateanul11 februarie 2017

EXCLUSIV: Elevii din Timiș vor primi doar cornuri de luni! CJT nu a fost în stare sa facă licitația pentru lapte

Gabriel Iosa10 februarie 2017

Spitalul din Lugoj iniţiază un nou proiect mamut, de 1.000.000 de euro, pe fonduri europene, pentru chirurgie şi ATI

Gabriel Iosa8 februarie 2017

Primăria Lugoj vrea să investească peste cinci milioane de euro ca să schimbe viaţa romilor

Daniel Groza31 ianuarie 2017

Lugojenii vor plăti mai mult pentru gunoi. Salprest se pregăteşte să majoreze costul salubrităţii

Daniel Groza30 ianuarie 2017

Călin Dobra a anunţat că CJT va sprijini financiar lupta antidrog în judeţul Timiş

Daniel Groza27 ianuarie 2017

[VIDEO] Spitalul din Lugoj, dotat cu echipamente în valoare de 13000 de lei după evenimentul Bike4Life al celor de la Hella

Gabriel Iosa27 ianuarie 2017

Consilierii PSD au aprobat majorarea tarifelor pentru apă şi canal, chiar dacă lugojenii sunt nemulţumiţi

Daniel Groza26 ianuarie 2017

Cine este tânărul mort în accidentul de ieri produs lângă Făget. Peste câteva zile și-ar fi sărbătorit ziua de naștere

Daniel Dancea25 ianuarie 2017
%d blogeri au apreciat: