Mike Pompeo intensifică criticile la adresa HSBC asupra Hong Kong-ului

0

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, și-a reînnoit criticile față de gigantul bancar HSBC, acuzându-l că a sprijinit „represiunea politică” a Chinei în Hong Kong.

El a spus că este „consternat” că directorii de la Next Media, un grup de media pro-democrație, se pare că nu au acces la conturile lor HSBC.

Firma este deținută parțial de magnatul mass-media Jimmy Lai, care a fost arestat la începutul acestei luni în conformitate cu controversata nouă lege de securitate din Hong Kong.

HSBC a refuzat să comenteze.

Banca are sediul în Marea Britanie, dar este și una dintre cele mai mari bănci din Hong Kong.

Legăturile SUA-China s-au deteriorat rapid de la începutul anului în Hong Kong, de când cu pandemia coronavirusului.

Administrația Trump a atacat în mod repetat Beijingul pentru ceea ce spune că este o încercare de a pune capăt autonomiei Hong Kongului.

În ultimele sale observații, domnul Pompeo a declarat că HSBC „ține conturi pentru persoanele care au fost sancționate pentru că au negat libertatea pentru cei din Hong Kong, în timp ce închideau conturile celor care căutau libertate”.

El a adăugat: „Națiunile libere trebuie să se asigure că interesele corporative nu sunt subordonate de PCC [Partidul Comunist Chinez] pentru a-și ajuta represiunea politică.

„Suntem pregătiți să ajutăm guvernul britanic și companiile sale să reziste agresiunii PCC și să susțină libertatea”.

Ultima dată când dl Pompeo a criticat HSBC a fost în iunie, când banca a sprijinit legea securității.

Cu acea ocazie, el a acuzat partidul de guvernământ al Chinei că „bate fruntea” băncii și că folosește „tactici coercitive de agresiune”.

Sursa: News24.ro.

Citește și