Ministerul Finanţelor a atras, miercuri, 416,1 milioane de euro de la bănci

0

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, miercuri, 416,1 milioane de euro de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat cu cupon cu o maturitate reziduală de 14 de luni, la un randament mediu de 0,13% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 200 de milioane de euro, iar băncile au subscris 419,6 milioane de euro.

De asemenea, MFP a respins toate ofertele băncilor depuse în cadrul licitaţiei pentru o emisiune de obligaţiuni de stat cu cupon pe 64 de luni, prin care intenţiona să atragă 200 de milioane de euro, considerându-le la un nivel neacceptabil al preţului ofertat.

Băncile participante la licitaţie au transmis oferte în valoare totală de 233,2 milioane de euro.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în luna decembrie 2019, împrumuturi de la băncile comerciale de 5,945 miliarde de lei, din care un miliard de lei prin două emisiuni de certificate de trezorerie cu discount şi 4,3 miliarde de lei prin opt emisiuni de obligaţiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 645 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma este mai mare cu aproximativ 1,84 de miliarde de lei faţă de cea programată pentru luna noiembrie şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și