Ministrul Agriculturii, întâlnire cu ambasadorul SUA la Bucureşti

0

Dezvoltarea relaţiilor de cooperare bilaterală, perspectivele biotehnologiilor agricole, iniţierea unor parteneriate româno-americane în domeniile procesării produselor agroalimentare, dar şi transferul de tehnologie şi know-how se află printre subiectele discutate miercuri de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Nechita-Adrian Oros, cu ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), ministrul de resort l-a primit la sediul instituţiei pe ambasadorul SUA la Bucureşti.

„Principale subiectele de discuţie au vizat: dezvoltarea relaţiilor de cooperare bilaterală, perspectivele biotehnologiilor agricole, diversificarea şi intensificarea schimburilor comerciale între cele două ţări, iniţierea unor parteneriate româno-americane în domeniile procesării produselor agroalimentare, transferul de tehnologie şi know-how. Alte aspecte discutate s-au referit la evoluţia pestei porcine africane şi a gripei aviare pe teritoriul României. În cadrul discuţiilor, ministrul Adrian Oros a evidenţiat importanţa şi îndelungata tradiţie de cooperare bilaterală şi a reconfirmat interesul privind dezvoltarea în viitor a parteneriatului strategic româno-american, precum şi potenţialul de dinamizare a cooperării bilaterale”, se spune în comunicat.

Ministrul Oros a transmis părţii americane că obiectivele prioritare ale mandatului său se axează pe investiţiile în procesare şi depozitare, pe de o parte şi, pe de altă parte, pe dezvoltarea fermei de familie, cea mai potrivită forma de susţinere şi revitalizare a satului românesc, conform sursei citate. În acest context, ministrul a exprimat interesul României de a realiza parteneriate româno-americane care să sprijine procesarea produselor agricole, având în vedere potenţialul de producţie al ţării noastre.

Totodată, ministrul Oros a făcut referire la alte aspecte de interes pentru sectorul agricol românesc, precum activitatea de multiplicare a seminţelor şi soluţii tehnice în irigaţii, solicitând sprijinul SUA în acest sens.

La rândul său, secretarul de stat în MADR Emil Dumitru, prezent la întâlnire, şi-a exprimat dorinţa ca parteneriatul cu SUA să fie consolidat, declarând că România va elabora Planul Naţional Strategic cu sprijinul Băncii Mondiale. Acesta a recunoscut nevoia ţării noastre de a beneficia de o mai bună industrializare, de maşini şi utilaje agricole care să fie fabricate în România pentru a putea beneficia rapid de noile tehnologii. În acest sens, oficialul a solicitat sprijinul SUA privind posibilitatea de a iniţia parteneriate de cooperare pentru transfer de cunoştinţe şi know-how pe partea de irigaţii şi gestionarea schimbărilor climatice.

„În intervenţia sa, ambasadorul SUA şi-a exprimat deschiderea de a sprijini România, dorind să cunoască şi să aprofundeze planurile şi direcţiile prioritare ale ministerului, pentru a aborda aspectele vizate într-un mod eficient şi reciproc avantajos. În urma discuţiilor s-a propus ca pe baza unei listei de priorităţi elaborată de partea română să se formeze grupuri de lucru care să discute aplicat pentru identificarea unor soluţii concrete şi viabile de colaborare”, se mai arată în comunicatul MADR.

Din delegaţia Ambasadei SUA au mai făcut parte Jonn Slette, ataşat agricol, şi Monica Dobrescu, specialist pe probleme de agricultură. De asemenea, la întâlnire au participat secretarii de stat în MADR Emil Dumitru şi George Scarlat, precum şi directori şi experţi din direcţiile de specialitate ale MADR.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și