Ministrul Muncii a anunțat! Când vor fi virați banii pe carduri

0

Anunț de ultimă oră! Ministrul Muncii a făcut mult așteptatul anunț din partea pensionarilor. Membrul Executivului a anunțat, în cursul unei conferințe de presă, din ziua de vineri, că pensiile românilor din această lună urmează să intre pe card începând chiar de astăzi.

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a dezvăluit vineri că își exprimă speranța că va putea să anunțe în cursul zilei de astăzi efectuarea plății pensiilor pe card. În plus, ministrul a discutat și despre creșterea programată a pensiilor în luna septembrie a acestui an.

„Cu privire la pensii, sper ca în cursul zilei de astăzi să pot informa pe cei care primesc pensiile prin card că s-au efectuat plăţile, astfel încât să le poată încasa mai devreme”, a afirmat Violeta Alexandru, în cadrul unei conferinţe de presă.

Vor crește sau nu pensiile în luna septembrie

Despre subiectul majorării pensiilor cu 40% în septembrie, ministrul Muncii a mărturisit că nu ar avea motive să își schimbe declarațiile prin care confirmă acest lucru, în lipsa unei evaluări negative venită din partea Ministerului de Finanțe.

„Am fost întrebată în ultima perioadă cum este posibil să afirm că pensiile vor fi dublate, respectiv că pensiile vor creşte în cuantumul prevăzut de lege. Vă răspund direct că rolul meu ca ministru al Muncii este să fac tot ce este posibil ca acest lucru să se întâmple. Sigur că nu sunt decuplată de realitate, văd şi eu ce se întâmplă în acest moment în societate. Nu întâmplător am făcut, de-a lungul acestor săptămâni, un apel public constant către toţi angajatorii care-şi pot continua activitatea, să o facă, către toţi cei care muncesc în România să-şi continue activitatea, pentru că, până la urmă, de resursele pe care le generăm şi cu care alimentăm bugetul depind toate cheltuielile şi toate plăţile pentru drepturile pe care persoanele le au.

Rolul meu ca ministru al Muncii este să lupt ca legea (creşterii pensiilor, n.r.) să fie pusă în aplicare. Nu gestionez însă Bugetul, nu dispun de informaţiile necesare pentru a face declaraţii publice vizând imposibilitatea sau regândirea unui alt tip de creştere faţă de pensii, respectiv pentru cuantumul alocaţiilor. Nu dispun de aceste informaţii, şi nu îmi voi schimba declaraţia până în momentul în care ele vor fi certificate de evaluarea pe care Ministerul Finanţelor o va face cu privire la încasările la buget. Văd şi eu ce se întâmplă în economie”, a menționat Violeta Alexandru.

Creşterea pensiilor depinde de execuţia bugetară

Punctul de pensie, indicatorul de bază utilizat pentru indexarea pensiilor, s-a majorat cu 15% din septembrie 2019, de la 1.100 lei, la 1.265 lei, şi este pe cale să crească cu 40% din septembrie 2020, în conformitate cu Legea pensiilor, până la 1.775 lei. Conform ministrului Finanţelor Publice, Florin Cîţu, creşterea pensiilor depinde de execuţia bugetară.

„Dacă, în ceea ce priveşte creşterea pensiilor, care erau în bugetul iniţial, am spus foarte clar că depinde de execuţia bugetară. Vom vedea cum merge execuţia bugetară. Presiunile pe buget sunt foarte mari. Ne uităm la toate categoriile de cheltuieli importante din buget. Trebuie să facem o reevaluare şi vom veni cu o soluţie în zilele următoare. Deficitul a crescut semnificativ şi, repet, trebuie să fim toţi solidari în acest moment”, a declarat joi Florin Cîţu.

Sursa: capital.ro

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și