Autoliv Lugoj

Actualitate

MISTER! Ce se ascunde sub Colegiul „Hasdeu” şi Turnul „Sfântul Nicolae” din Lugoj, cea mai veche clădire a oraşului

MISTER! Ce se ascunde sub Colegiul „Hasdeu” şi Turnul „Sfântul Nicolae” din Lugoj, cea mai veche clădire a oraşului

Cetateanul Lugoj

Zona centrală a oraşului, aflată la doi paşi de Primăria Lugoj, adăposteşte în subteran un cimitir despre care puţini lugojeni ştiu, deasupra căruia se află Turnul „Sfântului Nicolae”, cea mai veche clădire aflată încă în picioare din oraş. Povestea din spatele turnului este una impresionantă, aceasta fiind singura construcție care a supravieţuit unui incendiu care a cuprins oraşul în secolul 17 şi a durat nu mai puţin de 10 zile. Povestea turnului începe odată cu vechea biserică ortodoxă a urbei.

„Turnul e făcut la 1726, acolo era vechea biserică ortodoxă, care presupun că datează din a doua jumătate a secolului 16. Aceasta a fost reabilitată de guvernatorul districtului Lugoj, în 1724, şi a mai funcţionat până înainte de Revoluţia de la 1848. A fost neglijată după ce a fost ctitorită biserica cu două turnuri, nu s-a mai folosit şi nu au mai întreţinut-o”, a explicat pentru Cetăţeanul Răzvan Pinca, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie Lugoj.

În dedesubturile oraşului, în zona din perimetrul Turnului „Sfântul Nicolae”, al Colegiului „Iulia Hasdeu” şi străzilor adiacente, există un cimitir care are o istorie interesantă, însă care nu poate fi cercetată în detaliu din cauza dezvoltării oraşului. O expertiză în zonă, pentru a determina exact cum a apărut locul de veci, ar fi practic imposibilă, spun specialiştii.

„Cimitirul se întinde enorm de mult, să ai un oraş de 3.000 de oameni şi un cimitir pe atâtea hectare, e ceva foarte interesant. Din păcate acum nu mai putem cerceta acolo, zona e dezvoltată, sunt case, instituţii. La 1842 la Lugoj a izbucnit un incendiu puternic, care a distrus şi Lugojul Român şi pe cel German. A pornit din Lugojul Românesc vara, prin iulie sau august, a ars oraşul o săptămână. L-a extins vântul, l-a dus prin tot oraşul, casele erau acoperite cu paie, a distrus tot ce era vechi”, a mai explicat muzeograful.

Turnul „Sfântul Nicolae” nu este singura clădire veche a oraşului, alte câteva având peste 200 de ani vechime. Acestea au fost construite după incendiul de la 1842.

„Alte clădiri vechi sunt Biserica Romano-Catolică, cea de pe Bucegi, care e din secolul 18, apoi există prefectura, reabilitată în secolul 19 că a ars şi ea. Apoi există cazarma de pe Memorandului. Din secolul 19 e poliţia, sinagoga, dar şi altele, la jumătatea secolului 19 e şi Biserica Greco-Catolică. Actuala primărie a fost făcută la 1901, muzeul e în jur de 1900, la fel şi teatrul”, a mai adăugat Răzvan Pinca.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Actualitate

Mai multe în Actualitate

Ucisă cu bestialitate de Dragobete! O femeie dintr-un sat de lângă Lugoj şi-a găsit sfârşitul departe de casă, în mâinile iubitului

Gabriel Iosa27 februarie 2017

VIDEO Cozi infernale la Kaufland-ul deschis recent: „Mai bine dau 50 de lei pe motorină și mă duc la Timișoara decât să stau aici două ore la coadă”

Daniel Dancea25 februarie 2017

[FOTO] Accident grav la intrare în Lugoj! Un bărbat, în stare gravă la spital după ce s-a răsturnat cu maşina

Gabriel Iosa24 februarie 2017

Bilanț negru, în Timiș. În 2016 s-a înregistrat cel mai mare număr de morți în accidente de muncă din ultimii cinci ani

Daniel Dancea24 februarie 2017

Culmea hoţiei la Lugoj! Un tânăr a jefuit un boschetar

Gabriel Iosa24 februarie 2017

„Când ţi se înfige cuţitul în spate, ce să mai faci?” Managerul spitalului din Lugoj îşi pierde postul de la 1 martie

Gabriel Iosa24 februarie 2017

Hipermarketul Kaufland duce lugojenii gratuit la cumpărături! Vezi programul microbuzului care face turul oraşului

Gabriel Iosa23 februarie 2017

[VIDEO] Cum sunt implicaţi poliţiştii în scandalul de la centrul de plasament din Lugoj

Gabriel Iosa22 februarie 2017

Nicu Bădina, nemulțumit de cafeaua primită la Consiliul Județean: „Vă rog să oferiți și lapte”

Daniel Dancea22 februarie 2017

Rings 3, noua apariţie la Cinema Bela Lugosi

Gabriel Iosa22 februarie 2017

Un bărbat de lângă Lugoj a înapoiat 2.200 de euro poliţiei, găsiţi într-un portmoneu

Gabriel Iosa22 februarie 2017

Lotul patru al autostrăzii Lugoj – Deva, promis pentru deschidere în acest an

Daniel Dancea21 februarie 2017
%d blogeri au apreciat: