Neîncrezători în autorităţi, ruşii se pregătesc pentru ce este mai rău

0

Rusia susţine că epidemia cu noul coronavirus este „sub control”, însă pasivitatea autorităţilor în ceea ce priveşte gestionarea crizei suscită suspiciune printre numeroşi ruşi, care se pregătesc pentru ce este mai rău, relatează joi AFP.

De la catastrofa nucleară de la Cernobîl în 1986 până la uriaşele incendii din 2010, istoria sovietică şi cea rusă este plină de episoade în care prima reacţie a autorităţilor a fost de a ascunde amploarea pagubelor.

Când epidemia de coronavirus a izbucnit, Moscova a reacţionat de data aceasta repede. La sfârşitul lui ianuarie, în timp ce China era lovită în plin, Moscova a ordonat închiderea celor 4.200 de kilometri de frontieră comună şi a interzis intrarea cetăţenilor chinezi.

Până la 6 martie, cea mai mare ţară din lume nu înregistrase decât 10 cazuri. Însă cifra a crescut de atunci, mai ales săptămâna aceasta, înregistrând în 24 de ore, marţi şi miercuri, o creştere de 29%, pentru a ajunge la 147.

Cu toate acestea, Vladimir Putin a subliniat marţi că prin închiderea frontierelor Rusia a evitat „o epidemie masivă” şi că situaţia este sub control.

În afară de închiderea totală a frontierelor, măsură în vigoare de miercuri, măsurile de amploare naţională sunt puţin numeroase. Capitala rusă – şi alte câteva oraşe – au instaurat restricţii privind adunările publice şi au închis instituţii şcolare şi culturale, însă în majoritatea ţării se trăieşte în normalitate.

Mesajul autorităţilor este clar: „Nu există niciun motiv pentru panică. Toate măsurile luate sunt preventive”, a insistat vicepremierul rus însărcinat cu sănătatea, Tatiana Golikova.

La Moscova, îngrijorarea este cu toate acestea reală. De la începutul săptămânii, imagini cu rafturi goale din supermarketuri alimentează reţelele sociale. Mulţi moscoviţi s-au refugiat la „dacea”, casele lor de vacanţă.

Fără a atinge proporţiile văzute în Europa, a fost înregistrată o creştere a cererii de produse neperisabile. Russe X5, primul grup de distribuţie din ţară, susţine că reaprovizionează magazinele cu produse de primă necesitate „de la două până la patru ori” mai des.

Măştile şi gelul antibacterian sunt aproape de negăsit la Moscova. În centrul suspiciunilor este numărul de bolnavi, considerat de mulţi subevaluat.

Potrivit Anastasiei Vasilieva, preşedinta sindicatului „Alianţa medicilor” şi apropiată a opozantului Aleksei Navalnîi, autorităţile maschează cazurile, prezentându-le drept „pneumonii sau infecţii respiratorii severe”.

Cifrele oficiale sunt contradictorii: agenţia de statistică Rosstat afirmă că pneumoniile au crescut la Moscova cu 37% în ianuarie 2020 în raport cu 2019, în timp ce serviciile de sănătate ale capitalei insistă asupra unei scăderi cu 8% şi 7% în primele luni ale anului a numărului de „pneumonii extra-spitalizate”. În ceea ce-l priveşte pe ministrul rus al sănătăţii, Mihail Muraşko, acesta afirmă că numărul de decese cauzate de pneumonie a scăzut cu 20% în 2020.

Un alt factor de suspiciune îl constituie testele de detectare. Deşi agenţia sanitară Rospotrebnadzor asigură că peste 110.000 de teste au fost efectuate, cotidianul Moskovski Komsomoleţ pune la îndoială fiabilitatea lor în raport cu cele folosite în străinătate, pentru că doar pacienţii cu formă severă a bolii sunt testaţi pozitiv.

Zvonurile se răspândesc, iar Vladimir Putin a denunţat acest fenomen drept „zgomote răuvoitoare”. Un centru de criză asupra coronavirusului a fost însărcinat cu eliminarea lor de pe reţelele sociale.

Marţi, un mesaj ce afirma că Moscova va fi plasată în stare de alertă, cu patrule de poliţie şi lege marţială, a circulat mai multe ore înainte de a fi dezminţit.

În faţa incertitudinilor, rămâne umorul ruşilor: „După ce trece frontiera rusă, coronavirusul este rebotezat drept gripă sezonieră”.

Sursa: News24.ro.

Citește și